Meddig áll el a főtt rizs hűtőben? Meddig jó a főtt rizs?

Tudásmánia

Ebben a cikkben azt a témát járjuk körbe, hogy meddig áll el a főtt rizs egyes esetekben, illetve bemutatjuk azokat a jeleket, amelyek már egyértelműen rámutatnak, hogy a főtt rizst nem szabad megenni.

Meddig áll el a főtt rizs hűtőben? Meddig jó a főtt rizs? című cikk borítóképe

Meddig áll el a főtt rizs hűtőben? Meddig jó a főtt rizs?

Az esetek nagy többségében szinte lehetetlen pontosan kiszámolni, hogy mennyire rizsre van szükségünk nekünk vagy a családunknak, ilyenkor a maradék rizst elrakjuk, hogy aztán később fogyasszuk el. Ebben a cikkben azt a témát járjuk körbe, hogy meddig áll el a főtt rizs egyes esetekben, illetve bemutatjuk azokat a jeleket, amelyek már egyértelműen rámutatnak, hogy a főtt rizst nem szabad megenni.

Meddig áll a főtt rizs?

Ahhoz, hogy a rizs a lehető legtovább elálljon, elkészítés után várjuk meg míg kihűl, és csak szobahőmérsékleten tegyük be a hűtőbe. Ha forrón tesszük meg, akkor a rizs elállási ideje drasztikusan lerövidül, így sokkal hamarabb megromlik.

Ha kihűlés után rakjuk el a rizst, akkor 2-3, sőt akár még 4 napig is ehető állapotú lesz.

A romlott rizs jellemzői

Minden egyes esetben vizsgáljuk meg a rizst, az alábbi szempontok alapján.

Rizs szaga

Ez egy olyan jellemző, amit talán magyarázni sem kell. Ha a rizsnek kellemetlen, büdös szaga van, akkor nehogy elfogyasszuk.

Rizs kinézete

Ez is nagyon egyértelmű tényező, ha a rizs kinézete elváltozik, foltok, elszíneződések, penészfoltok jelennek meg rajta, akkor dobjuk ki azonnal. Az ilyen rizs elfogyasztása rendkívül káros az egészségre.

Rizs keménysége

Minél több napja tároljuk a rizst a hűtőben, az annál keményebb lesz. Az első egy-két napban is keményedik, de akkor még a melegítéssel valamennyire puhul. Azonban a túl kemény rizst semmiképp se fogyasszuk el.

Tippként ajánljuk, hogy a rizst tároljuk valamilyen légmentes edényben, így tovább eláll.

Túl sok mikrózás

Fontos, hogy a rizsből mindig csak annyit melegítsünk meg, amennyit épp elfogyasztunk, hiszen a rizsnek nem tesz jót, ha túl sokszor melegítjük fel, majd hűtjük le. Szóval ha szeretnénk, hogy tovább elálljon a rizs, akkor mindig csak egyszeri evésre elegendő mennyiséget melegítsünk.

Túl sokáig nem volt hűtőben

Ha a rizs pár órát szobahőmérsékleten marad, akkor abból nem lesz semmi gond, sőt még hasznos is. Azonban, ha túl sokáig, több, mint 5-10 óráig hagyjuk a szobahőmérsékleten, akkor az jelentősen csökkenti a rizs elállási idejét. Sőt ha túl hosszú ideig hagytuk hűtőn kívül, akkor lehet, hogy már egyáltalán nem fogyasztható. Ilyen esetben mindig vizsgáljuk meg az állagát, illetve a szagát.

Végszó

Megfelelő körülmények között a rizs 3-4 napig is elállhat a hűtőben, de mindenképp törekedjünk arra, hogy minél kevesebbszer melegítsük azt újra, illetve, hogy minél hamarabb elfogyasszuk azt. Ha bármilyen kétségünk is van a rizs állapotával kapcsolatban, akkor ne kockáztassunk, ne fogyasszuk el az ételt.

Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg másokkal is!

Következő cikk

Meddig vemhes a macska? Hány hétig vemhes a macska?

Ebben a cikkben megválaszoljuk azt a kérdést, hogy hány napig, hétig vemhes a macska.
Meddig vemhes a macska? Hány hétig vemhes a macska? című cikk borítóképe

Ezeket olvastad már?