Mi a jobbkéz-szabály? A jobbkéz szabály fogalma (KRESZ-szabályok ismertetése)

Tudásmánia

Ebben a cikkben videókon, példákon, leírásokon keresztül magyarázzuk el, hogy mi a jobbkéz-szabály.

Mi a jobbkéz-szabály? A jobbkéz szabály fogalma [Kresz] borítóképe, címlapképe

Mi a jobbkéz-szabály? A jobbkéz szabály fogalma (KRESZ-szabályok ismertetése)

Az egyik legtöbbet felmerülő kérdés, amely a KRESZ kapcsán előjöhet az az, hogy mi a jobbkéz-szabály? Általában azok, akik KRESZ vizsgára készülnek rengetegszer elhibázzák ezt a kérdést, de vannak olyanok, akik már rég vezetnek és még mindig bizonytalanok egy ilyen helyzetben. De semmi gond, most eloszlatjuk a fennmaradó kérdéseket a jobbkéz szabállyal kapcsolatban.

Mi a jobbkéz-szabály?

A jobbkéz szabály szó szerinti fogalma: ,,Egyenrangú utak kereszteződésében a jobbról érkező járműveknek és a balról érkező villamosnak elsőbbsége van függetlenül attól, hogy milyen irányban akarnak továbbhaladni.”

Kicsit egyszerűbben, köznyelvvel megfogalmazva: Ha egy olyan kereszteződéshez érünk, amely egyenrangú, azaz különböző táblák (elsőbbségadás, főútvonal) nem jelzik a továbbhaladás sorrendjét, akkor kötelesek vagyunk a tőlünk jobbra álló járműnek (és a balról érkező villamosnak) elsőbbséget adni.

Mikor kell használni a jobbkéz-szabályt?

A jobbkéz-szabályt akkor kell használni, ha egy olyan útkereszteződéshez érünk, ahol a továbbhaladást közúti táblák nem határozzák meg. Azaz a kereszteződésben nem található STOP, elsőbbségadás kötelező vagy főútvonalt jelölő tábla. Ebben az esetben a jobbkéz szabály értelmében kötelesek vagyunk elengedni a tőlünk jobbra lévő járművet és balra lévő villamost.

Jobbkéz-szabály vs. jobbra kanyarodás

Abban a helyzetben, ha egyenrangú útkereszteződésbe érkeztünk és mi jobbra szeretnénk kanyarodni kis ívben, akkor nem kell figyelembe vennünk a többi járművet. Minden esetben nekünk van elsőbbségünk. Kivéve, ha ezt felülírják a megkülönböztető jelzést használó járművek.

Egyenrangú útkereszteződés fogalma

Az egyenrangú útkereszteződés olyan kereszteződés, ahol két vagy több út találkozik, és az útvonalak között nincs kijelölt elsőbbséggel rendelkező, azaz közlekedési lámpák, vagy táblák nem jelzik a továbbhaladás sorrendjét. Ebben a helyzetben a résztvevők egyenlő jogokkal rendelkeznek.

Az egyenrangú útkereszteződésben a közlekedési szabályok általában azt írják elő, hogy a járművezetőknek kölcsönösen kell alkalmazkodniuk egymáshoz. Ilyen helyzetekben általában a jobbkéz-szabály érvényesül.

Létezik jobbkéz szabály tábla?

Sajnos nem létezik jobbkéz-szabály alkalmazására felhívó tábla a magyar KRESZ szerint. Az egyenrangú útkereszteződésekben nincs jobbkéz-szabályra vonatkozó tábla. Azonban van egy tábla, amelyet gyakran használnak az egyenrangú útkereszteződésekben.

Veszélyt jelző tábla egyenrangú útkeresztőzédesekben (jobbkéz-szabály)

A veszélyt jelző tábla gyakran kerül kihelyezésre egy egyenrangú útkereszteződésben, de sajnos ez sem általános. Azaz ne alapozzunk arra, hogy csak akkor lehet egy kereszteződésben jobbkéz-szabály, ha ez a tábla előtte ki van helyezve. Mert akkor könnyen hibázhatunk és szenvedhetünk balesetet, azért, mert ezt a tábla sem szerepel minden egyenrangú útkereszteződés előtt.

Ezenkívül még egy egyszerű elsőbbségadási tábla is jelezheti a jobbkézszabály alkalmazását. Gondoljunk például egy kanyarodó útvonalra, ahol a nem főútvonalon közlekedők részéről elsőbbségadási táblák vannak kihelyezve, hogy elengedjék a kanyarodó útvonalon közlekedő járműveket. Ebben az esetben, a nem kanyarodó útvonalon közlekedőkre ugyanúgy a jobbkéz-szabály vonatkozik.

Példák jobbkéz-szabályra

Az alábbi videóban számos példát találhatsz a jobbkéz-szabályra.

Ismételjük át a fontosabb kérdéseket, avagy gyakori kérdések a jobbkéz-szabályról

Gyorsan ismételjük át a fontosabb jobbkéz-szabállyal kapcsolatos kérdéseket és válaszokat egy rövid Q&A, azaz kérdések és válaszok formában.

Mi az az egyenrangú útkereszteződés?

Az egyenrangú útkereszteződés olyan közúti helyzetet jelent, ahol két vagy több út találkozik, és a résztvevők egyenlő jogokkal rendelkeznek. Ebben a kontextusban az „egyenrangú” azt jelenti, hogy nincs kijelölt főút vagy elsőbbségi jog, és a járművezetőknek egymásra kell figyelniük és kölcsönösen alkalmazkodniuk kell.

Van jobbkéz-szabály jelzőtábla az egyenrangú útkereszteződésben?

Az egyenrangú útkereszteződésekben nincs jobbkéz-szabály tábla. Bár van, hogy egy veszélyt jelző tábla felhívja a figyelmet az egyenrangú kereszteződésre, de ez sem kerül mindig kihelyezésre.

Veszélyt jelző tábla egyenrangú útkeresztőzédesekben (jobbkéz-szabály)

Mit jelent a jobbkéz-szabály?

A jobbkéz-szabály egy közúti közlekedési elv, amely azt jelenti, hogy az adott úton közlekedő járművezetőnek a jobb oldaláról érkező forgalomnak kell elsőbbséget adnia, illetve a balról érkező villamosnak és a megkülönböztető jelzést használó járműveknek. Ez a szabály a különböző típusú útkereszteződésekben alkalmazható, ahol nincs más, elsőbbségi jogokat kijelölő jelzés vagy tábla. (A veszélyt jelző tábla felhívhatja a figyelmet ilyen jellegű kereszteződésre.)

Végszó

Remélem ezen segédanyagok segítségével sikerült tisztázni a jobbkéz-szabály fogalmát, így már senkinek sem lesz kérdés, hogy mi az a jobbkéz-szabály.

Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg másokkal is!

Következő cikk

Törölt Messenger üzenetek visszaállítása

Töröltél egy üzenetet, amelyet utólag megbántál és most szeretnéd a Messenger üzenetet visszaállítani? Lehetséges egyáltalán a törölt Messenger üzenetek visszaállítása? Ebben a cikkben ennek járunk utána.
Facebook Messenger borítóképe

Ezeket olvastad már?