Mi a jobbkéz-szabály? A jobbkéz szabály fogalma (KRESZ-szabályok ismertetése)

Tudásmánia

Ebben a cikkben videókon, példákon, leírásokon keresztül magyarázzuk el, hogy mi a jobbkéz-szabály.

Mi a jobbkéz-szabály? A jobbkéz szabály fogalma [Kresz] borítóképe, címlapképe

Mi a jobbkéz-szabály? A jobbkéz szabály fogalma (KRESZ-szabályok ismertetése)

Az egyik legtöbbet felmerülő kérdés, amely a KRESZ kapcsán előjöhet az az, hogy mi a jobbkéz-szabály? Általában azok, akik KRESZ vizsgára készülnek rengetegszer elhibázzák ezt a kérdést, de vannak olyanok, akik már rég vezetnek és még mindig bizonytalanok egy ilyen helyzetben. De semmi gond, most eloszlatjuk a fennmaradó kérdéseket a jobbkéz szabállyal kapcsolatban.

Mi a jobbkéz-szabály?

A jobbkéz szabály szó szerinti fogalma: ,,Egyenrangú utak kereszteződésében a jobbról érkező járműveknek és a balról érkező villamosnak elsőbbsége van függetlenül attól, hogy milyen irányban akarnak továbbhaladni.”

Kicsit egyszerűbben, köznyelvvel megfogalmazva: Ha egy olyan kereszteződéshez érünk, amely egyenrangú, azaz különböző táblák (elsőbbségadás, főútvonal) nem jelzik a továbbhaladás sorrendjét, akkor kötelesek vagyunk a tőlünk jobbra álló járműnek (és a balról érkező villamosnak) elsőbbséget adni.

Mikor kell használni a jobbkéz-szabályt?

A jobbkéz-szabályt akkor kell használni, ha egy olyan útkereszteződéshez érünk, ahol a továbbhaladást közúti táblák nem határozzák meg. Azaz a kereszteződésben nem található STOP, elsőbbségadás kötelező vagy főútvonalt jelölő tábla. Ebben az esetben a jobbkéz szabály értelmében kötelesek vagyunk elengedni a tőlünk jobbra lévő járművet és balra lévő villamost.

Jobbkéz-szabály vs. jobbra kanyarodás

Abban a helyzetben, ha egyenrangú útkereszteződésbe érkeztünk és mi jobbra szeretnénk kanyarodni kis ívben, akkor nem kell figyelembe vennünk a többi járművet. Minden esetben nekünk van elsőbbségünk. Kivéve, ha ezt felülírják a megkülönböztető jelzést használó járművek.

Példák jobbkéz-szabályra

Az alábbi videóban számos példát találhatsz a jobbkéz-szabályra.

Végszó

Remélem ezen segédanyagok segítségével sikerült tisztázni a jobbkéz-szabály fogalmát, így már senkinek sem lesz kérdés, hogy mi az a jobbkéz-szabály.

Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg másokkal is!

Következő cikk

Törölt Messenger üzenetek visszaállítása

Töröltél egy üzenetet, amelyet utólag megbántál és most szeretnéd a Messenger üzenetet visszaállítani? Lehetséges egyáltalán a törölt Messenger üzenetek visszaállítása? Ebben a cikkben ennek járunk utána.
Facebook Messenger borítóképe