Mit tanuljak egyetemen? Milyen szakot válasszak az egyetemen?

Tudásmánia

Ebben a cikkben megpróbálunk pár ötletet adni, hogy mi tanulj az egyetemen, illetve megpróbáljuk megtalálni a hozzád leginkább illő szakmát.

Mit tanuljak egyetemen? Milyen szakot válasszak az egyetemen? című cikk borítóképe

Mit tanuljak egyetemen? Milyen szakot válasszak az egyetemen?

Már a középiskola kiválasztása is egy rendkívül nehéz dolog, hát még az egyetemé. A középiskola kiválasztásakor talán még bele sem gondolunk, hogy mekkora szerepe lesz ennek a döntésnek az életünkben. Hiszen az egyetemen továbbtanulók nagyon nagy része a középiskolában tanultakat folytatja az egyetemen is. De rengeteg olyan diák van, aki tanácstalanul áll az egyetemen tanulandó szak előtt.

Ebben a cikkben megpróbálunk pár ötletet adni, hogy mi tanulj az egyetemen, illetve megpróbáljuk megtalálni a hozzád leginkább illő szakmát.

Mi alapján érdemes szakot választani az egyetemen?

Rengeteg szempont van, amit érdemes figyelembe venni egy egyetemi szak kiválasztása előtt. Most listázzuk ki őket és később egyesével kitérünk mindegyikre.

Szempontok, amelyeket érdemes figyelembe venni szakválasztás előtt:

 • érdeklődési körök
 • mennyit lehet keresni a szakmával
 • család, barátok, ismerősök szakmája, véleménye
 • korábbi tanulmányok
 • interneten olvasott vélemények
 • szak színvonala
 • felvételi követelmények
 • pályaválasztási, önismereti tesztek
 • pályaorientációs tanácsadás
 • finanszírozás formája

Természetesen lehetne még sokkal inkább felbontani ezeket a szempontokat, de úgy gondolom, hogy a kevesebb néha több.

A következő kiemelt címeknél leírjuk a véleményünket egyes szempontokról, illetve megpróbálunk minden szemponthoz tippeket adni, amelyek megkönnyíti az egyetemi szakválasztást.

Érdeklődési körök

Első és talán legfontosabb szempont az érdeklődés. Közhely, de valóban igaz, hogy olyan szakmát kell választanunk, amelyet szeretünk csinálni, mert több tíz éven keresztül kell ugyanazt csinálnunk majd nap, mint nap, így elengedhetetlen, hogy valamilyen motivációt találjunk, amely miatt képesek vagyunk elvégezni a munkánkat.

Emiatt fontos, hogy olyan szakot válasszunk, amellyel olyan munkahelyen helyezkedhetünk el, amit szívesen végzünk majd éveken keresztül.

Ha érdekel a játék készítés, akkor válaszd bátran a programtervező informatikus szakot, de előtte azért nézz meg pár programozós videót. Ha szereted az állatokat és szeretnél rajtuk segíteni, akkor kiváló választás lehet egy állatorvosi szak. De ne felejtsd el mérlegelni, hogy egy állatorvosnak sok veszteséget kell átélnie, hiszen nem tud minden állatot megmenteni, így lelkileg is erősnek kell lenni hozzá. Ha gyerekkorod óta érdekelnek a nyelvek és van hozzá érzéked, akkor elmehetsz egy fordító és tolmács szakra.

Mennyit lehet keresni a szakmával

Következő szempont a pénz. Közhely az is, hogy ne a pénzért csináld, de ha őszintén magunkba nézünk, akkor bevallhatjuk, hogy igenis fontos a pénz, hiszen mindannyian pénzből élünk, így fontos, hogy a szakmánk lehetővé tegye azt az életszínvonalat, amelyet élni szeretnénk. Ha nincsenek nagy vágyaink, akkor is ki kell tudnunk fizetni az étkezést, a ruházkodást, a lakhatást, a közlekedést és még számtalan dolgot.

Így az érdeklődési kör mellé mindenképp érdemes megnézni azt is, hogy az adott szak elvégzésével mennyi pénzt kereshetünk.

Ezen a weboldalon megnézhetitek, hogy egyes szakterületeknél mennyi az átlagos bér.

Lentebb egy rövid listát láthattok jól fizető szakmák közül:

 • informatikusok (leginkább programozók)
 • műszaki végzettséggel rendelkezők, mérnökök
 • jogi- és államtudományi szakon végzők
 • gazdaságtudományi szakon végzők

Család, barátok, ismerősök szakmája, véleménye

Következő szempont a család, a barátok és ismerősök szakmáinak megvizsgálása és véleményük kikérdezése. Érdemes elbeszélgetni olyan emberekkel, akikről tudjuk, hogy olyasmiben dolgoznak, ami minket érdekel vagy tudjuk, hogy jól keresnek. Kérdezzük ki, hogy miből áll pontosan a munkája, mennyit dolgozik, mennyire leterhelő, fárasztó a munkája, jól keres-e vele. Bármilyen kérdés, ami felmerül bennünk a szakmájával kapcsolatban, bátran kérdezzünk rá, hiszen sok múlik a szak választáson.

Korábbi tanulmányok

A bevezetőben is említettük, hogy a diákok egy nagyon nagy része ugyanazt tanulja az egyetemen is, mint a középiskolában, hiszen már annyira beleszokott, hogy elképzelhetetlennek tartja a váltást, vagy szimplán annyira szerette a középiskolában tanultakat, hogy szeretne végleg ebben elhelyezkedni egy egyetemi képzés után.

Ha középiskolában informatikát vagy egészségügyet tanultunk és élveztük, akkor érdemes lehet az egyetemen is hasonló szakot választani, informatikus esetében például programozót, míg egészségügy esetében valamilyen orvosi képzést.

Azonban, ha a középiskolás tanulmányainkat nem élveztük, nem sikerült megkedvelni azt a szakot, szakmát, amiről tanultunk, akkor nem érdemes az egyetemen ehhez hasonló szakot választani, mert valószínűleg az egyetem elvégzése után is utálni fogjuk azt, amit csinálunk, ami pedig senkinek sem lesz jó.

Interneten olvasott vélemények

Ha van valamilyen elképzelésünk, akkor érdemes egyes egyetemi szakoknak még jobban utána nézni, írjuk be a Google-be a szak nevét, majd pedig utána, hogy vélemények, lépjünk be különböző Facebook csoportokba, amelyek kapcsolódnak a választani kívánt egyetemi szakhoz vagy a későbbi szakmához, amiben dolgozni szeretnénk. Olvasgassunk egy kicsit és egy idő után elkezd körvonalazódni valami az adott szakról vagy szakmáról, ami alapján már eltudjuk dönteni, hogy érdemes-e foglalkoznunk vele vagy sem.

Szak színvonala

Érdemes azt is megvizsgálni, hogy az adott szaknak milyen színvonala van általánosan és magán az egyetemen is. Ebből több dolog is kiderülhet. Elsőnek a legfontosabb, hogy milyen színvonalú képzés folyik az egyetemen, ebből képbe kerülhetünk, hogy az elvégzett egyetemi szak után mennyire lesz piacképes a tudásunk, mert hiába végzünk el egy szakot, ha az oktatás színvonala nem megfelelő. Egy gyenge színvonalú egyetem után nehezebb lehet bekerülni egy céghez, ahol számot kell adnunk a tudásunkról.

Felvételi követelmények

Természetesen egy szak kiválasztásánál döntő szerepet játszanak a felvételi követelmények. Reálisan be kell lőnünk a saját képességünket, meg kell tudnunk ítélni, hogy mire vagyunk képesek az érettségin, érdemes előre kiszámolni egy A és egy B tervet, arra vonatkozólag, hogy mi van, ha jól sikerül a pontgyűjtés és mi van, ha nem. Ennek megfelelően érdemes olyan szakokat választanunk, amelyre jó teljesítmény esetén kerülünk be, illetve egy olyan vészmegoldást, amelyre akkor kerülünk be, ha elszúrnánk az érettségit.

Fontos, hogy az utolsó helyen jelölt egyetem és szak se álljon túl távol tőlünk, ez is olyan legyen, amit szívesen tanulnánk.

Pályaválasztási, önismereti tesztek

Érdemes az interneten több pályaválasztási és önismereti tesztet kitöltenünk, melyek segítségével közelebb kerülhetünk ahhoz, hogy mi áll hozzánk igazán közel. Számtalan olyan ember van, akinek még csak tippje sincs, hogy milyen szakra menjen az egyetemen, de egy pályaválasztási teszt felnyitja a szemét. Persze vannak olyan esetek, akiknek a teszt olyat hoz, amivel egyáltalán nem rezonál, ilyenkor tegyük fel magunknak a kérdést: valóban szívünk szerint töltöttük ki a tesztet vagy olyanokat jelöltünk, amiket az agyunk vagy mások tartanak jó választásnak? Ha mindent a szívünk szerint töltöttünk ki, de az eredmény mégis fals, akkor egyszerűen engedjük el a pályaválasztási, önismereti tesztet, nálunk nem jött be.

Pályaorientációs tanácsadás

A legtöbb középiskolában szoktak tartani pályaorientációs tanácsadást, ahol kiváló szakemberek próbálják meg kitalálni, hogy mi lenne a számodra legmegfelelőbb szak(ma). Ha a te iskolád nem szervez ilyet, akkor sem kell megijedni, mert személyesen te is (vagy a családoddal) felkereshetsz pályaorientációs tanácsadókat.

Finanszírozás formája

Végül, de nem utolsó sorban fontos szempont még a finanszírozás formája. Ez nagyban függ a teljesítményünktől is, ha nagyon jól sikerült az érettségi, van nyelvvizsgánk és emeltszíntű érettségink is, akkor szinte bárhova bekerülhetünk államilag finanszírozott helyre, azonban ha kicsit gyengébben sikerült az érettségi, mint szerettük volna, akkor fontólóra vehetjük a fizetős helyek megjelölését. Ha a saját vagy családunk anyagi helyzete engedi, vagy hajlandóak vagyunk diákmunkára egyetem mellett, akkor akár megjelölhetünk olyan szakokat is, amelyekre nem kerülnénk be államilag finanszírozottan.

Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg másokkal is!

Következő cikk

Facebook elsődleges email cím megváltoztatása, módosítása számítógépen és telefonon

Ebben a cikkben bemutatjuk lépésről-lépésre, hogy hogyan tudod megváltoztatani az elsődleges email címed Facebook-on. A Facebook email cím megváltoztatását bemutatjuk számítógépen és telefonos applikációban is.
Facebook borítóképe

Ezeket olvastad már?