Nehézség | Idő | Ár | Mennyiség |
egyszerű | 60-90 perc | olcsó | 6 darab |
Puha lángos tészta recept: így készül a puha lángos tészta
Te is úgy szereted a lángost, ha jó puha a tésztája? Sokszor próbáltál már lángost sütni, de valahogy mindig száraz, vékony, olajos lett a tésztája? Ezzel a recepttel garantálom neked, hogy a lángosod tésztája puha és finom lesz.
Hozzávalók a puha lángos tésztához
- 2 dl langyos víz
- 2 teáskanál cukor
- 25 gr élesztő
- 60 dkg liszt
- 1 dl tej
- só
- sütőolaj
A puha lángos tészta elkészítése
1. lépés
Vegyünk elő egy kisebb lábast, rakjunk bele 1 dl tejet, majd kezdjük el melegíteni addig, míg langyos nem lesz. Ha már langyos, adjunk hozzá 2 teáskanál cukrot és morzsoljuk bele az élesztőt. Most pedig várjunk 5-10 percet, míg kellően felfut az élesztő. Valahogy így kell kinéznie:
2. lépés
Vegyünk elő egy nagy keverőtálat, szitáljuk bele a 60 dkg lisztet és adjunk hozzá körülbelül 2-3 csipet sót. Vigyázzunk, nehogy elsózzuk a lángos tésztáját, mert azt nem nagyon lehet helyrehozni. Inkább rakjunk bele kevesebb sót és utólag ízesítsük.
Ha az élesztő felfutott, akkor öntsük bele ezt is a nagy tálba. Adjunk hozzá még 2 dl langyos vizet és gyúrjuk addig amíg össze nem áll az egész. Az állaga akkor jó, ha egy kicsit ragacsos a tészta, de még könnyen elválik a tál falától.
Ha a lángosunk tésztája túl szárazra sikerült, vagyis nem elég ragacsos, akkor egy kis vízzel könnyen segíthetünk rajta. Ellenben, ha túl ragacsos, lágy lett a tésztánk, akkor egy kis liszttel szárazabbá, masszívabbá tehetjük.
Ha az állaga olyasmi, mint az alábbi képen, akkor szórjunk egy kis lisztet a tetejére, fedjük le, takarjuk le a tálat, majd hagyjuk dagadni 30-50 percig. (Szobahőmérsékleten 30-50 percig, nyáron a napon hamarabb megdagad.)
Ha a lángos tésztája eléri körülbelül a kétszeresét, akkor nyugodtan abbahagyhatjuk a kelesztést.
Így nézett ki az én tésztám:
3. lépés
Kenjük be az ujjainkat egy kis olajjal, majd a megkelt tésztából alakítsunk ki kis bucikat. A fent említett mennyiségek körülbelül 6 darab átlagos méretű lángoshoz elegendőek.
Csak a kezünket használva, formáljunk a tésztából lángosokat. Óvatosan nyújtsuk, nehogy elszakadjon a lángos tészta, mert akkor lyukacsos lesz a lángos belseje.
Ne nyújtsuk túl vékonyra a tésztát, de túl vastagra sem hagyjuk, mert sülés közben egy kicsit megdagadnak. Az alábbi képen látható, hogy én milyen vastagságúra formáltam a lángos tésztáját.
4. lépés
Egy nagy serpenyőben kezdjünk el jó sok olajat melegíteni Úgy tudjuk ellenőrizni az olaj hőmérsékletét, hogy lecsípünk egy kis darabot a lángos tésztájából és beleejtjük az olajba, ha a tészta feljött, akkor már elég forró az olaj.
Tegyük bele a forró olajba a lángos tésztát, majd fordítsuk meg egyszer és vegyük ki a puha lángost. Fontos, hogy oda figyeljünk a lángos tésztára, mert pillanatok alatt képes megégni. Ha elkészültek a lángosok, akkor állítva tároljuk őket, mert így könnyebben lecsöpög róluk az olaj.
5. lépés
Ha kisütöttük az összes lángos tésztát, akkor már nincs más dolgunk, mint ízesíteni a lángosainkat. Ehhez nyugodtan használhatunk sajtot, tejfölt, fokhagymát. Ha érdekel, hogy hogyan készítik az igazi fokhagymaszószt, öntetet a strandokon, illetve a piacokon, akkor kattints ide.
Úgy gondolom ezzel a recepttel mindenki lángos tésztája puha és ízletes lehet. Ha tetszett a puha lángos tészta recept, akkor kérlek oszd meg a barátaiddal is, vagy szólj hozzá alább!