ÁFA számítás lépésről-lépésre: Hogyan számoljunk áfát nettóból és bruttóból?

Tudásmánia

Ebben az útmutatóban megmutatjuk, hogy hogyan kell áfát számolni bruttó, illetve nettó árból.

[ÁFA számítás lépésről-lépésre] - Hogyan számoljunk áfát nettóból és bruttóból? című cikk borítóképe

ÁFA számítás lépésről-lépésre: Hogyan számoljunk áfát nettóból és bruttóból?

Ebben az útmutatóban megmutatjuk, hogy hogyan kell áfát számolni bruttó, illetve nettó árból. Ha nem tudod, hogy mi az a bruttó és nettó, akkor sincs probléma, mert azt is elmagyarázzuk. Kövesd a cikkben leírt lépéseket és neked sem fog gondot okozni az ÁFA számítás.

Mi az az ÁFA?

Mielőtt belekezdenénk az ÁFA-számítás rejtelmeibe, először vizsgáljuk meg pontosan, hogy mi az az áfa. Az általános forgalmi adó (áfa, angolul VAT) a forgalmi adó egyik típusa. Ezt az adót a végfogyasztásra vetik ki, így minden termék vásárlása után meg kell fizetnünk az áfát is a termék eredeti árán felül.

Bruttó vagy nettó? Mi a különbség?

Áfaszámítás esetében beszélhetünk olyan dolgokról, minthogy bruttó és nettó összeg. Mi a különbség a kettő között? Valójában nagyon egyszerű, de könnyű összekeverni őket. A megjegyzéshez érdemes egy egyszerűbb dolgot észben tartanunk és az nem más, mint, hogy:

bruttó > nettó


Azaz a bruttó összeg mindig nagyobb, mint a nettó. Ebből következik, hogy a kisebb összeg lesz az, amelyik még nem tartalmazza az áfát. Így az áfát nem tartalmazó összeget nettó összegnek nevezzük, míg az áfával terhelt értéket, bruttó értéknek nevezzük.

Ha egy boltban a bruttó árak vannak kiírva, akkor megnyugodhatunk, mert pontosan annyit kell fizetnünk, mint amennyi ki van írva, hiszen az ár már tartalmazza az áfát. Azonban, ha egy webshopban nettó árak vannak feltüntetve (és mi magánszemélyként akarunk vásárolni), akkor mindenképp számítanunk kell arra, hogy a végösszeg növekedni fog az áfa összegével.

Mennyi az ÁFA Magyarországon?

Az áfa értéke országonként eltérő, azonban azt mondhatjuk, hogy Magyarországon az egyik legmagasabb az áfa értéke Európát nézve.

Magyarországon három különböző áfakulcsot határoztak meg:

  • 27% (szinte mindenre ez terjed ki, néhány kivételtől eltekintve)
  • 5% (pár speciális termékre és szolgáltatásra vonatkozik, például könyvekre)
  • 18% (például tejtermékek, liszt)

A vásárolt termék során mindig figyelembe kell vennünk, hogy a vásárolni kívánt termék milyen áfa besorolás alá esik.

ÁFA kiszámítása nettó árból

Elsőként nézzük meg azt az esetet, maikor nettó árunk van és abból szeretnénk kiszámolni, hogy mennyi áfát kell fizetnünk.

Tegyük fel, hogy vásárolni szeretnénk valamit 1000 forintért, ahogy fentebb említettük legyen ez a nettó ár, azaz alacsonyabb érték. Meg kell néznünk, hogy ez milyen áfa besorolás alá esik. Az esetek túlnyomó többségében 27%-os áfa fog vonatkozni rá, így számoljunk most is azzal. A képlet így fog kinézni:

1000*0,27=270


Ha 0,27-el szorzok, akkor pontosan a 27% értékét fogom megkapni. Ha egy könyvről lenne szó, akkor 0,05-tel kellene szoroznom, míg ha valamilyen tejtermékről, akkor 0,18-cal.


Ha a teljes fizetendő összeget szeretném megkapni, akkor szimplán az eredeti árhoz hozzá kell adnom a most kiszámolt áfát. Ami jelen esetben így néz ki:

1000+(1000*0,27)=1270


Vagy az egyszerűbb és gyorsabb megoldás, ha nem 0,27-el szorzunk, hanem 1,27-tel. Ilyenkor konkrétan egyből azt az értéket kapjuk, amely már tartalmazza az áfát is, magyarul a bruttó értéket.

ÁFA kiszámítása bruttó összegből

Vannak olyan esetek, amikor nekünk a bruttó értékünk van meg, de mégis kiszeretnénk számolni, hogy mennyibe került maga a termék az áfa nélkül, azaz mennyiért tudtam volna hozzájutni, ha nem kell áfát fizetnem. Ez a számolás sem igényel túl komoly feladatot.

Ha azt szeretném megkapni, hogy konkrétan mennyi volt az áfa, akkor a bruttó árból ki kell vonnom a bruttó ár 1,27-tel leosztott értékét, így pontosan azt kapom meg, hogy mennyit fizettem áfára.

1270-(1270/1,27)=270


Ha azt szeretném tudni, hogy mennyi lenne az áfa nélküli nettó ár, akkor szimplán a bruttó árat le kell osztanom a 1,27-tel.

1270/1,27=1000

Sablon a számításhoz

Bár fentebb levezettük több példán keresztül a számításokat, a biztonság kedvéért biztosítunk néhány sablont a számoláshoz, hogy még véletlenül se okozzon senkinek sem problémát az áfa kiszámítása.

ÁFA kiszámítása nettó árból

[NETTÓ ÁR]*0,[ÁFA ÉRTÉKE]=ÁFA

Bruttó összeg kiszámítása nettó árból

[NETTÓ ÁR]*1,[ÁFA ÉRTÉKE]=BRUTTÓ

VAGY

[NETTÓ ÁR]+(NETTÓ*0,[ÁFA ÉRTÉKE])=BRUTTÓ


ÁFA kiszámítása bruttó árból:

[BRUTTÓ ÁR]-([BRUTTÓ ÁR]/1,[ÁFA ÉRTÉKE])=ÁFA


Nettó ár kiszámítása bruttó árból:

[BRUTTÓ ÁR]/1,[ÁFA ÉRTÉKE]=NETTÓ

Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg másokkal is!

Következő cikk

ÁFA számítás bruttóból: Hogyan számoljunk áfát bruttó összegből?

Ebben a cikkben elmagyarázzuk, hogy hogyan kell áfát számolni bruttó összegből
[ÁFA számítás lépésről-lépésre] - Hogyan számoljunk áfát nettóból és bruttóból? című cikk borítóképe