ÁFA számítás bruttóból: Hogyan számoljunk áfát bruttó összegből?

Tudásmánia

Ebben a cikkben elmagyarázzuk, hogy hogyan kell áfát számolni bruttó összegből

[ÁFA számítás lépésről-lépésre] - Hogyan számoljunk áfát nettóból és bruttóból? című cikk borítóképe

ÁFA számítás bruttóból: Hogyan számoljunk áfát bruttó összegből?

Ebben a cikkben elmagyarázzuk, hogy hogyan kell áfát számolni bruttó összegből. Ha nem tudod, hogy mi az a bruttó összeg, akkor sincs probléma, hiszen ebben a cikkben ezt is elmagyarázzuk. Kövesd a cikkben leírt lépéseket és neked sem fog gondot okozni az ÁFA számítás bruttó értékből.

Mi az az ÁFA?

Mielőtt belekezdenénk az ÁFA-számítás rejtelmeibe, először vizsgáljuk meg pontosan, hogy mi az az áfa. Az általános forgalmi adó (áfa, angolul VAT) a forgalmi adó egyik típusa. Ezt az adót a végfogyasztásra vetik ki, így minden termék vásárlása után meg kell fizetnünk az áfát is a termék eredeti árán felül.

Bruttó vagy nettó? Mi a különbség?

Áfaszámítás esetében beszélhetünk olyan dolgokról, minthogy bruttó és nettó összeg. Mi a különbség a kettő között? Valójában nagyon egyszerű, de könnyű összekeverni őket. Ahhoz, hogy megjegyezzük melyik-melyik érdemes egy egyszerűbb kis „képletet” észben tartanunk, mely szerint:

bruttó > nettó


Azaz a bruttó összeg mindig nagyobb, mint a nettó összeg. Ebből következik, hogy a kisebb összeg lesz az, amelyik még nem tartalmazza az áfát. Így az áfát nem tartalmazó összeget nettó összegnek nevezzük, míg az áfával terhelt árt, bruttó árnak nevezzük.

Ha egy boltban a bruttó árak vannak kiírva, akkor megnyugodhatunk, mert pontosan annyit kell fizetnünk, mint amennyi ki van írva, hiszen az ár már tartalmazza az áfát. Azonban, ha egy webshopban nettó árak vannak feltüntetve (és mi magánszemélyként akarunk vásárolni), akkor mindenképp számítanunk kell arra, hogy a végösszeg növekedni fog az áfa összegével.

NETTÓ ÁR + ÁFA = BRUTTÓ ÁR


Tehát az áfával megterhelt nettó árat nevezzük bruttó árnak.

Mennyi az ÁFA Magyarországon?

Az áfa értéke országonként eltérő, azonban azt kijelenthetjük, hogy jelenleg Magyarországon az egyik legmagasabb az áfa értéke az európai régiót nézve.

Magyarországon három különböző áfakulcsot különböztetünk meg:

  • 27% (a legtöbb esetben ezt kell megfizetnünk, például ruhák, elektronikai eszközök vásárlása során)
  • 18% (például tejtermékek vagy liszt vásárlása során ezt az áfa kulcsot kell még pluszba kifizetnünk)
  • 5% (pár speciális termékre és szolgáltatásra vonatkozik, például könyvekre)

A vásárolt termék során mindig figyelembe kell vennünk, hogy a vásárolni kívánt termék milyen áfa besorolás alá esik, ha kiszeretnénk számolni, hogy mennyi áfát kell fizetnünk. Azonban a legtöbb boltban és webshopban bruttó összegeket tüntetnek fel, így nem nagyon kell számolgatnunk, csak akkor, ha azt szeretnénk megtudni, hogy a kifizetett összegből mekkora rész volt az áfa.

ÁFA kiszámítása bruttó összegből

Vannak olyan esetek, amikor nekünk a bruttó értékünk van meg, de mégis kiszeretnénk számolni, hogy mennyi áfát fizettünk vagy azt, hogy mennyibe került maga a termék az áfa nélkül, azaz mennyiért tudtam volna hozzájutni, ha nem kell áfát fizetnem.

Ha azt szeretném megkapni, hogy konkrétan mennyi volt az áfa, akkor a bruttó árból ki kell vonnom a bruttó ár 1,27-tel leosztott értékét (ha 27%-os áfáról beszélünk), így pontosan azt kapom meg, hogy mennyi volt az áfa.

1270-(1270/1,27)=270


Ha azt szeretném tudni, hogy mennyi lenne az áfa nélküli nettó ár, akkor szimplán a bruttó árat le kell osztanom a 1,27-tel.

1270/1,27=1000

Sablon a számításhoz

Bár fentebb levezettük több példán keresztül a számításokat, a biztonság kedvéért biztosítunk néhány sablont a számoláshoz, hogy még véletlenül se okozzon senkinek sem problémát az áfa kiszámítása bruttó összegből.

ÁFA kiszámítása bruttó árból

[BRUTTÓ ÁR]-([BRUTTÓ ÁR]/1,[ÁFA ÉRTÉKE])=ÁFA

Nettó ár kiszámítása bruttó árból

[BRUTTÓ ÁR]/1,[ÁFA ÉRTÉKE]=NETTÓ

Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg másokkal is!

Következő cikk

Mi az Tiptronic váltó? A Tiptronic váltó működése, jellemzői

Ebben a cikkben megválaszoljuk azt a kérdést, hogy mi az a Tiptronic váltó, illetve bemutatjuk a Tiptronic váltó működését és legfőbb jellemzőit.
Hogy kell elindulni az autóval című cikk borítóképe

Ezeket olvastad már?