Mi az Tiptronic váltó? A Tiptronic váltó működése, jellemzői

Tudásmánia

Ebben a cikkben megválaszoljuk azt a kérdést, hogy mi az a Tiptronic váltó, illetve bemutatjuk a Tiptronic váltó működését és legfőbb jellemzőit.

Hogy kell elindulni az autóval című cikk borítóképe

Mi az Tiptronic váltó? A Tiptronic váltó működése jellemzői

Ebben a cikkben megválaszoljuk azt a kérdést, hogy mi az a Tiptronic váltó, illetve bemutatjuk a Tiptronic váltó működését és legfőbb jellemzőit.

Mi az Tiptronic váltó?

A Tiptronic sebességváltó a nevét két szó összeolvasztásából kapta, melyből az első szó a „tip”, mely billentést jelent, míg a második szó a „tronic”, mely az angol „electronic” szóból következik, ez elektronikust jelent.

Ez a szó tulajdonképpen egy speciális funkciót takar, amely lehetővé teszi, hogy az automataváltós autó vezetője az autót manuális sebességváltóval is kezelhesse.

Az automata sebességváltót lehet ugyanúgy kezelni manuálisan, mint a manuális sebességváltót, azaz a sebességfokozatok egymást követően kapcsolhatók.

A legtöbb Tiptronic sebességváltó rendelkezik egy beépített védelmi funkcióval, amely védi a motort és a sebességváltót a károsodástól. Amikor a gépjármű elér egy túl magas fordulatszámot, amely már káros vagy az autót vezető személy már hosszabb ideje nem használta a sebességváltót, miközben az autó sebessége változott, akkor az autó rendszere automatikusan visszavált automata vezérlésre.

A Tiptronic sebességváltó jellemzői

Alább olvashattok pár jellemzőt, amely a Tiptronic váltóra jellemző.

  1. Automata sebességváltó, amely átállítható kézi váltásra.
  2. Drága sebességváltó, illetve magas javítási költségek.
  3. Nagyobb a gépjármű össztömege.
  4. Elektronikus vezérlés.
  5. Sebességfokozat váltásnál 1 másodperc alatti késés.
  6. Minden sebességfokozatnál zár a nyomaték-átalakító.

A Tiptronic váltó működése

Ha a Tiptronic rendszer nincs bekapcsolva, akkor a váltó automataváltóként fog üzemelni, ilyenkor az autó rendszere automatikusan választja ki az ideális sebességfokozatot. Ha a kézi váltásra állítjuk a rendszert, akkor a váltó vezérlése a sebességváltón vagy a kormánykerékra szerelve található meg, melyen „+” és „–” jelzések közül választhatunk. Egy váltás előtt a rendszer megvizsgálja, hogy a sebességváltás megoldható-e a motor károsítása nélkül, és ha úgy ítéli, hogy igen, akkor a rendszer elvégzi a váltást magától. Nekünk nem kell beleavatkoznunk a váltás folyamatába, egyedül csak a váltás irányát kell megadnunk.

Ha a sebességváltás nem a kormánykerékre van kihelyezve, akkor a sebességváltón kell elvégeznünk a műveletet. A felfelé váltást a sebességváltó kar előre (azaz felfelé) nyomásával tudjuk elérni, míg a lefelé váltást a sebességváltó kar hátra (azaz lefelé) húzásával tudjuk elvégezni.

>> Ha érdekelnek a leggyakoribb Tiptronic váltó hibák és javításuk, akkor kattints ide! <<

Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg másokkal is!

Következő cikk

Tiptronic váltó hibái és javítása

Ebben a cikkben bemutatjuk a Tiptronic váltó leggyakoribb hibáit, a jeleket, amelyek segítenek előrejelezni, hogy a váltónkkal valamilyen baj lesz, illetve adunk pár tippet a javításra vonatkozólag is.
Hogy kell elindulni az autóval című cikk borítóképe