Hogyan kell elindulni az autóval? – Helyes elindulás autóval lépésről lépésre

Tudásmánia
Hogy kell elindulni az autóval című cikk borítóképe

Hogyan kell elindulni az autóval? – Helyes elindulás autóval lépésről lépésre

Ha még sosem vezettél, de már eljátszottál a gondolattal, hogy hogyan kellene elindulni, vagy ha már vezettél, de gondod van az elindulással, akkor ez az útmutatás segíteni fog neked. Ez a cikk arra hívatott, hogy megmutassa, hogy hogyan kell elindulni az autóval, szóval következzenek a helyes elindulás lépései.

Mielőtt rátérnénk a lényegre, tudni kell, hogy vannak automata és manuális váltóval rendelkező autók. Ezen autókkal történő elindulás eltérő. Ma Magyarországon még sokkal több manuális váltós autó van, de az automata váltósok is kezdenek elterjedni, elsősorban az egyszerűségük miatt. Sokkal könnyebb elindulni egy automata váltós kocsival, mint egy manuálissal.

Hogyan kell elindulni manuális váltós autóval?

Az autó elindítása

Először is tételezzük fel, hogy a kocsi még nincs beindítva, és a kézifék be van húzva. Első lépésként győződjünk meg róla, hogy az autó üresben van, ha nincs, akkor nyomjuk be a kuplungot (bal szélső pedál), helyezzük üresbe, majd fordítsuk el a kulcsot. Másik működő megoldás, hogy sebességben hagyjuk, benyomjuk a kuplungot és végig lenyomva tartjuk a kulcs elfordítása alatt és után is.

Elindulás előtt

Értelemszerűen végezzük el az elengedhetetlen feladatokat, azaz nézzünk körbe és indexeljünk elindulás előtt.

Az elindulás

Ha az autó indításakor a sebváltó egyesben volt, akkor jó, ha nem, akkor nyomjuk be a kuplungot és tegyük egyesbe. Kezdjük el a kuplungot nagyon óvatosan felengedni, hallani és érezni fogjuk, amikor elindul az autó. Ez egy nagyon fontos pillanat, innentől kezdve még óvatosabban engedjük felfele a kuplungot. (Az indulás előtti pontig engedhetjük gyorsabban is.) Szóval, ha érezzük, hogy indul az autó, akkor kezdjük el óvatosan nyomni a gázt (jobb oldali pedál). Mindeközben engedjük tovább a kuplungot, ugyanolyan óvatosan. Van egy pont, amikor már érezzük, hogy az autó rendesen gurul, innentől kezdve felengedhetjük a kuplungot teljesen és adhatunk több gázt is.

Mit tegyek, ha nagyon nem megy az elindulás?

Gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás. Senki sem született úgy, hogy tudott autót vezetni. Van aki könnyebben megtanulta és van akinek nehezebben megy. Ha te azok közé tartozol, akiknek nehezebben megy, akkor sincs gond, próbáld meg ezzel a módszerrel.

Haladjunk apránként. Először csak a kuplungot engedd fel, a legtöbb autó már így is eltud indulni. Ugyanúgy csináld, mint ahogy az előbb leírtam, azaz tedd egyesbe, majd nagyon lassan engedd fel a kuplungot. Játszd el párszor, indulj el, majd állj meg és kezd elölről.
Ezután jöhet az, hogy hagyd üresben az autót és ne nyúlj a kuplunghoz sem. Csak játssz egy kicsit a gázzal, próbálj egy kis gázt adni, majd lépj le a gázról.

Ha mindkét lépés megvan, akkor a fent leírt módon próbáld a kettőt összehozni.
És ha még mindig nem sikerülne, akkor se keseredj el, csak próbálgasd és előbb utóbb úgyis ráfogsz érezni.

Hogy kell elindulni emelkedőn kézi váltós autóval?

Domboldalon azért nehezebb elindulni, mivel ha nem csinálunk semmit, az autó elkezd visszafele gurulni.

De nem kell megijedni, ugyanúgy kell elindulni, mint ahogy az előbb tárgyaltuk, csak itt rajta kell tartani a lábunkat a középső pedálon, azaz féken (vagy behúzva kell tartanunk a kéziféket) mindaddig, amíg fel nem engedtük addig a kuplungot, hogy elkezdjen fogni. Ha már eléggé felengedtük a kuplungot és érezzük, hogy indul a kocsi, akkor adjunk egy kis gázt, többet mint amennyit alapból szoktunk az elinduláshoz.

Vigyázzunk, mert ha túl gyorsan engedjük fel a kuplungot, akkor lefullad az autó. Illetve, ha túl kevés gázt adunk, akkor is leállhat alattunk a kocsi. Továbbá csak akkor engedjük fel a lábunkat a fékről, ha már fogott a kuplung, különben visszafogunk gurulni.

Érdemes keresni egy olyan helyet, ahol lehet gyakorolni. Ha nagy a forgalom, akkor érdemes késő este visszanézni, így lehetőségünk lesz nyugodtan, higgadtan próbálkozni.

Hogy kell elindulni automata váltós autóval?

Ha automata váltós kocsid van, vagy azon tanulsz vezetni, akkor nagyon szerencsés helyzetben vagy, hiszen egy megfelelően működő automata váltós kocsit lehetetlen lefullasztani.

A legtöbb automata váltós kocsinál kötelező a váltónak P helyzetben lennie, illetve a fékpedált (bal oldali pedál) benyomva kell tartani, hogy beindíthassuk az autót. Miután ez megvan, helyezzük be a kulcsot és fordítsuk el. Ekkor még mindig tartsuk a lábunkat a fékpedálon, majd helyezzük D fokozatba, ha szeretnénk elindulni, akkor vegyük le a lábunkat a fékpedálról, ilyenkor érezni fogjuk, hogy az autó elkezd gurulni. Innentől kezdve lehet gázt adni és gyorsítani.

Itt külön nem emelem ki az emelkedőn történő elindulást, mivel automata váltós kocsival nem kell semmi különöset tenni. Ugyanúgy indulunk el, ahogy az előbb részleteztem, csak maximum miután felengedtük a lábunkát a fékpedálról, egy kicsivel több gázt kell adnunk.

Végszó

Remélem sikerült segítenem ezzel a cikkel: és ha már vezetni tanulsz, akkor mostantól könnyebben fog menni az elindulás, vagy ha még csak most szeretnél elkezdeni vezetni tanulni, akkor remélem sikerült megmutatnom, hogy annyira nem is nehéz dolog elindulni az autóval. Sok sikert kívánok és balesetmentes közlekedést.

Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg másokkal is!

Következő cikk

Hogyan kell elindulni manuális váltós autóval? (Elindulás kézi váltóval)

Ebben a cikkben részletesen ismertetem a manuális, azaz a kézi váltós autóval történő elindulás lépéseit.
Hogyan kell manuális váltós autóval elindulni? Kézi váltóval elindulás című cikk nyítóképe