Autóval elindulás emelkedőn kézifékkel és kézifék nélkül

Tudásmánia

Nem megy az elindulás egy emelkedőn? Félsz, hogy visszagurulsz? A cikk elolvasása után könnyedén fog menni az elindulás legyen szó bármilyen meredek emelkedőről is.

Autóval elindulás emelkedőn, domboldalon kézifékkel és anélkül nyitóképe: egy autó áll egy emelkedőn

Autóval elindulás emelkedőn kézifékkel és kézifék nélkül

Úgy érzed, hogy jól megy az autóvezetés, de ha egy emelkedőn kell elindulni, akkor zavarba jössz? Félsz, hogy visszagurulsz a mögötted állóra? Bármelyik is legyen, egyáltalán nincs okod félni: egy kis gyakorlással könnyedén fog menni az elindulás legyen szó bármilyen meredek emelkedőről is.

Az írásban részletezzük a kézi váltós és az automata váltós autók emelkedőn történő elindulását is.

Először kezdjük a manuális váltós autókkal.

Elindulás kézifékkel

Tételezzük fel, hogy egy meredek emelkedőn állunk és a kézifék már be van húzva. Nyomjuk be a kuplungot és a sebváltót helyezzük egyes fokozatba. Kezdjük el óvatosan felengedni a kuplungot, ugyanúgy mintha egy sík terepen lennénk. Amikor érezzük, hogy indul az autó (azaz elkezd fogni a kuplung), akkor engedjük ki a kéziféket és adjunk egy kis gázt. Nem kell nagyon sokat adni, de nyomjunk egy kicsit, hogy ne guruljunk vissza. Közbe csúsztassuk tovább a kuplungot, ha szükséges, akkor adjunk még gázt, hogy gyorsabban guruljunk fel az emelkedőn.

Elindulás kézifék nélkül

Másik módszer, amikor nem a kéziféket, hanem a sima féket alkalmazzuk.

Az alaphelyzet ugyanaz, tételezzük fel, hogy egy domboldalon állunk, csak most nem a kézifék van behúzva, hanem a fékpedált tartjuk lenyomva. Tulajdonképpen ugyanazt kell csinálnunk mint az előbb, csak itt nem a kéziféket engedjük ki, hanem a fékpedálról vesszük le a lábunkat. De azért leírom részletesen is: tartsuk lenyomva a fékpedált, majd nyomjuk be a kuplungot és helyezzük egyesbe a gépjárművet. Szép lassan kezdjük el felengedni a kuplungot, amikor érezzük, hogy indulna a kocsi, akkor adjunk egy kis gázt és közbe csúsztassuk tovább a kuplungot, míg az autó teljesen el nem indult. Ezzel a módszerrel az autó gond nélkül elindul bármilyen emelkedőn (természetesen a másik módszerrel is), a kulcs csak a koncentráció.Tippek, trükkök, tanácsok

Pár dolog amire érdemes lehet odafigyelni:

  • Ha elkapkodjuk a kuplung felengedését, akkor a kocsi le fog fulladni.
  • Ha túl kevés gázt adunk, akkor az autó leállhat alattunk.
  • Ha leáll az autó, akkor azonnal húzzuk be a kéziféket, nehogy visszaguruljunk a mögöttünk álló autóra.
  • Érdemes keresni egy helyet, ahol nyugodtan gyakorolhatunk.
  • Ha van ilyen hely, de túl forgalmas, akkor nézz vissza késő este.

Elindulás emelkedőn automata váltós kocsival

Automata váltós autóval nagyon egyszerű elindulni még egy meredek emelkedőn is.
Itt is tartsuk behúzva a kéziféket, vagy lenyomva a fékpedált, addig amíg nem szeretnénk elindulni. Ha készen állunk az indulásra, akkor engedjük fel/ki a kéziféket/fékpedált, majd adjunk egy kis gázt. Egy automata váltós kocsinál nem kell trükközni a kuplunggal, mivel nincs is. Itt csak arra figyeljünk, hogy a fék felengedésének pillanatában, adjunk egy kis gázt, hogy az autónak legyen elég ereje felgurulni az emelkedőn.

Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg másokkal is!

Következő cikk

Húsvéti reggeli: 17 ötlet a húsvéti reggelihez

Évek óta ugyanazt reggelized minden húsvétkor? Már kezded unni? Összegyűjtöttem 17 db reggeli ötletet, melyekkel színesebbé teheted a húsvéti reggeli étkezést.
Húsvéti reggeli ötletek - Reggeli ötletek húsvétra cikk nyitóképe