Hogyan kell elindulni manuális váltós autóval? (Elindulás kézi váltóval)

Tudásmánia

Ebben a cikkben részletesen ismertetem a manuális, azaz a kézi váltós autóval történő elindulás lépéseit.

Hogyan kell manuális váltós autóval elindulni? Kézi váltóval elindulás című cikk nyítóképe

Hogyan kell elindulni manuális váltós autóval? (Elindulás kézi váltóval)

Ebben a cikkben részletesen ismertetem a manuális, azaz a kézi váltós autóval történő elindulás lépéseit. A cikk szövege úgy lett megírva, hogy azok számára is érthető legyen, akik még csak most állnak a tanulás előtt.

Bár egy manuális váltós autóval elindulni nehezebb, mint egy automata váltóssal, de egyáltalán nem lehetetlen küldetés. A kulcs a koncentráció és a gyakorlás.

Elindulás előtt

Először is húzzuk be a kéziféket, utána nyomjuk be a kuplungot (bal szélső pedál), helyezzük üresbe a sebváltót (középső állás), majd fordítsuk el a kulcsot. Ezután kiengedhetjük a kuplungot.

Másik működő megoldás, hogy sebességben hagyjuk az autót, benyomjuk a kuplungot és végig lenyomva tartjuk a kulcs elfordítása alatt és után is.

Értelemszerűen végezzük el az elengedhetetlen feladatokat, azaz nézzünk körbe és indexeljünk elindulás előtt.

Az elindulás

Ha úgy indítottuk be az autót, hogy üresben volt a sebváltó, akkor nyomjuk be a kuplungot, majd helyezzük egyesbe

Ha úgy indítottuk a kocsit, hogy egyesben volt, akkor nincs dolgunk. Ha esetleg más fokozatban volt, akkor helyezzük egyesbe.

Most jön a lényeg: engedjük ki a kéziféket, a kuplungot óvatosan kezdjük el felfele engedni, látni és érezni fogjuk, amikor indul az autó. Ez a legfontosabb pillanat, innentől kezdve még óvatosabban kell engednünk a kuplungot, mert ha túl gyorsan csináljuk, akkor az autó lefullad, azaz leáll. (Az indulás előtti pontig engedhetjük gyorsabban is, onnantól kezdve kell vigyáznunk, hogy a kuplung elkezd fogni.)

Innentől kezdve adjunk egy kis gázt (jobb oldali pedál). Mindeközben addig engedjük ugyanolyan óvatosan a kuplungot, amíg teljesen el nem indul a kocsi. Van egy pont, amikor már érezzük, hogy az autó rendesen halad, innentől kezdve felengedhetjük a kuplungot teljesen és adhatunk több gázt is.

Mit tegyek, ha nagyon nem megy az elindulás kézi váltós kocsival?

Először is egyáltalán nem szabad elcsüggedni, ha neked nem megy valami jól az elindulás. Senki sem született úgy, hogy mindent tudott. Van aki könnyebben ráérez, és van, aki kevésbé. Szóval mit tegyek, ha nagyon nem megy az elindulás kézi váltós autóval?

Rövid válasz: Gyakorolj nagyon sokat.

Hosszú válasz: Csináld apránként. Kezdd azzal, hogy beülsz a kocsiba, beindítod az autót és egyesbe helyezed, ahogy az előbb taglaltuk. Most ne bonyolítsuk túl, szimplán engedd fel óvatosan a kuplungot, gurulj egy kicsit, majd állj meg. Majd kezdd elölről. Szép lassan tapasztald ki, hogy hol fog a kuplung, ha ez sikerül, akkor már tudni fogod, hogy hol engedheted gyorsabban és hogy hol kell koncentrálnod. Ha ráéreztél a kuplungra, akkor jöhet a gáz. Játssz egy kicsit a gáz pedállal, most ne keverjük bele a kuplungot.

Most pedig próbáljuk meg összehangolni ezt a két dolgot, azaz kuplung engedés közben adjunk egy kis gázt.

Érdemes keresni egy kevésbé forgalmas helyet, ahol tudsz gyakorolni, akár egy udvart vagy egy parkolót, mert nagyon kicsi hely is elég hozzá.

Hogyan indulj el emelkedőn/domboldalon manuális váltós autóval?

Emelkedőn, azaz domboldalon azért nehezebb elindulni, mert ha nem koncentrálunk eléggé, akkor az autó visszagurulhat.

Az elindulás nagy része ugyanúgy zajlik, mint ahogy azt az előbb tárgyaltuk, csak itt lenyomva kell tartanunk a középső pedált, azaz a féket (vagy behúzva kell tartanunk a kéziféket) mindaddig, amíg fel nem engedtük a kuplungot addig, hogy az elkezdjen fogni. Ha már eléggé felengedtük a kuplungot és érezzük, hogy indul a kocsi, akkor adjunk gázt, többet mint amennyit alapból szoktunk az elinduláshoz.

Vigyázzunk, mert ha elsietjük a kuplung felengedését, akkor az autó lefullad alattunk és visszafogunk gurulni a mögöttünk állóra. Ha lefullad alattunk az autó egy domboldalon, akkor érdemes azonnal behúzni a kéziféket, majd újból beindítani az autót és megpróbálni elindulni újra. Illetve, ha túl meredek az emelkedő, mi pedig túl kevés gázt adunk, akkor is leállhat alattunk a kocsi.

Fontos, hogy csak akkor engedjük fel a lábunkat a fékről (vagy engedjük ki a kéziféket), ha már fogott a kuplung, különben visszafogunk gurulni.

Természetesen ehhez is érdemes keresni egy olyan helyet, ahol nyugodtan tudunk gyakorolni. Ha nagy a forgalom, akkor nézzünk vissza késő este, így nyugodtan és higgadtan próbálkozhatunk.

Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg másokkal is!

Következő cikk

Hogyan kell elindulni automata váltós autóval? (Elindulás automata váltóval)

Ha szeretnéd tudni, hogy hogyan kell automata váltós autóval elindulni, akkor jó helyen jársz, mert ebben a cikkben részletesen ismertetem.
Hogy kell elindulni az autóval című cikk borítóképe

Ezeket olvastad már?