Automata váltón lévő jelölések jelentései – Melyik betű mit jelent az automata váltón?

Tudásmánia

Ha most találkozol először automata váltós autóval, akkor elsőre nem biztos, hogy egyértelmű, hogy melyik betű, jelölés mit takar. Ebben a cikkben átvesszük az automata sebességváltókon előforduló jelöléseket, betűket.

Hogy kell elindulni az autóval című cikk borítóképe

Automata váltón lévő jelölések jelentései – Melyik betű mit jelent az automata váltón?

Ha most találkozol először automata váltós autóval, akkor elsőre nem biztos, hogy egyértelmű, hogy melyik betű, jelölés mit takar. Az automata váltós autók óriási előnye, a manuális váltósokkal szemben, hogy itt nem kell azon gondolkodni, hogy éppen melyik fokozatba tegyük a kocsit, azonban egy automata váltós autóban is vannak különböző sebességfokozatok, melyeket meg kell ismernünk ahhoz, hogy az autót vezetni tudjuk. Ebben a cikkben átvesszük az automata sebességváltókon előforduló jelöléseket, betűket.

Automata sebességváltó betűjelzései

Különböző automata váltós autókban különböző jelzések fordulhatnak elő, hiszen nem mindegyik autó jelentkezik mindegyik fokozattal. Alább olvashatóak a leggyakoribb jelzések.

D, mint drive

A „D” egy olyan jelzés, amely minden autóban előfordul, hiszen ezt a fokozatot kell használnunk a vezetéshez, közlekedéshez. A „D” betűs rövidítés, az angol drive szóból ered.

P, mint park

A „P” fokozat is megtalálható minden automata váltós autóban, hiszen minden kocsival meg kell állni egyszer. A „P” betű a park, parkolás szóra utal. Ezt a módot kell használnunk, ha az autóval megállunk és leállítjuk azt.

R, mint reverse

Szintén mindegyik automata váltón megtalálható jelzés, amely a tolatás, hátramenetet valósítja meg. Az angol reverse szóból ered, hátramenetet, rükvercet jelent

N, mint neutral

Most pedig elérkeztünk a következő általánosnak mondható sebességi fokozathoz, amely az „N”. Ez az angol neutral szó kezdőbetűjét jelöli, üresjáratot jelent. Megfelel annak az állapotnak, mint amikor a manuális váltós autó sebváltója nincs sebességben.

S, mint sport

A következő fokozat már nem található meg minden autóban, csak a nagyobb teljesítményűekben, hiszen ezen fokozat aktiválásával a motor magasabb fordulatszámon működik, az autó vezetése sportosabbá válik.

B, mint brake

Ez sem minden esetben fordul elő. A brake szó jelentése fék, ez a mód motorfékezést valósít meg.

M, mint manual

Ebben a sebességfokozatban engedélyezzük a manuális sebességváltást.

L vagy D1 vagy 1

Az „L” az angol low szóra utal, ez a fokozat lassú menet esetén használatos, hiszen az autó csak első sebességben fog haladni. Ezt az üzemmódot csak vontatáskor, emelkedőn vagy lejtőn szabad használni, különben a motor megsérül.

D2 vagy 2

Ez a fokozat az előzőhöz hasonlóan lassú közlekedés esetén használatos. Ebben az üzemmódban a sebességváltó csak a második sebességfokozatig vált fel. Használata csak dombon vagy lejtmenetben ajánlott.

E, mint economical

Ez a mód egy gazdaságosabb közlekedést tesz lehetővé, használatával csökkenthető az alkatrészek kopása, illetve az üzemanyagfogyasztás.

W, mint winter

A „W” fokozat a téli közlekedés során tud igazán hasznossá válni, hiszen csökkenti a kerekek kipörgésének lehetőségét a csúszós utakon.

Összegzés

A cikkből megismerhettétek a leggyakrabban előforduló automataváltós betűk jelentését, illetve több speciális esetben előfordulót is. Az alap funkciók betűivel, jelölésével illik tisztában lenni annak, aki automata váltós autó vásárlásán, bérlésén gondolkozik, ezek a „D”, „N”, „R”, „P”. Illetve érdemes még ellenőrizni az előbb nem említett speciális jelöléseket, melyek az általad használt automata sebességváltón van. Ezeket olvashatod a cikkben, vagy az autódhoz kapott kezelési kézikönyvben.

>> Hogyan kell elindulni egy automata váltós autóval? <<

Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg másokkal is!

Következő cikk

Mi az a spam? A spam jelentése és a spam elleni védekezés, védelem módszerei

Ebből a cikkből megtudhatod, hogy pontosan mit is takar a spam kifejezés, illetve azt, hogy miért veszélyesek és hogy hogyan védekezhetsz ellenük.
Mi az a spam? A spam jelentése és a spam elleni védekezés, védelem módszerei cikk illetve a Mi az a scam? A scam jelentése és a scam elleni védekezés, védelem módszerei nyítóképe