Mi az a spam? A spam jelentése és a spam elleni védekezés, védelem módszerei

Tudásmánia

Ebből a cikkből megtudhatod, hogy pontosan mit is takar a spam kifejezés, illetve azt, hogy miért veszélyesek és hogy hogyan védekezhetsz ellenük.

Mi az a spam? A spam jelentése és a spam elleni védekezés, védelem módszerei cikk nyítóképe

Mi az a spam? A spam jelentése és a spam elleni védekezés, védelem módszerei

Valószínűleg te is találkoztál már spammel, sőt már hallottad is ezt a kifejezést, ha máshol nem, akkor különböző levelezőrendszerekben. Ebből a cikkből megtudhatod, hogy pontosan mit is takar a spam kifejezés, illetve azt, hogy miért veszélyesek és hogy hogyan védekezhetsz ellenük.

A spam jelentése

Kezdjük először a spam jelentésével. A spam (kiejtve: szpem) egy elektronikus formában terjedő, nem kívánatos hirdetés, felhívás vagy levél. A spam nemcsak levél formájában jelenhet meg, hanem weboldal vagy applikáció formájában is. A keresőben előforduló oldalak közül azokat nevezzük spam oldalaknak, amelyek nem hasznos információ nyújtanak a kereső személy számára, azaz például a cikk tartalma valójában nem is megegyező a cikk címével. Ilyen esetekben a cikk szövegezése nem ad valós információt a felhasználó számára, csak úgy van megírva, hogy a Google, Bing és társaik számára úgy tűnjön, mintha az az oldal hasznos és releváns lenne az adott keresésre.

A spam levelek általános jellemzője, hogy nem konkrétan egy címzettnek szólnak, hanem tucatszámmal küldik ki őket. A spam levelek egyik célja a félrevezetés, ebből kifolyólag gyakran másnak próbálják kiadni magukat, mint akik valójában. Például nagy pénzt ígérnek egy pár ezer forintos átutalásért, vagy banknak adják ki magukat, hogy megszerezzék a banki adataid. Ezeket az információszerzésre, lopásra, megtévesztésre használt üzeneteket, oldalakat már scam-nek is nevezzük. A scam célja a károkozás, a megtévesztés, míg a spam nem feltétlenül szeretne minden esetben kárt okozni, beéri azzal is, ha csak forgalmat terel egy weboldalra.

A spam kéretlen reklámüzenet, mely elektronikusan terjed, például emailekben, SMS-ekben, közösségi oldalakon. Egy közösségi oldalon már az is spam-nek tekinthető, ha egy csoportba többször beküldjük ugyanazt a tartalmat.

A fentiek alapján igaz a spam-re:

  • nem kívánatos a címzett számára
  • nagy mennyiségben küldik ki
  • forgalomterelés vagy félrevezetés a célja

Miért veszélyesek a spamek?

A spamek egy része teljesen ártalmatlan. Nézzük a levélspameket (szokás levélszemétnek is nevezni őket), melyeknek két céljuk lehet: az átverés vagy a forgalomterelés. Az utóbbi mindössze annyit takar, hogy a spam küldője szeretné elérni, hogy te meglátogasd az ő weboldalát, applikációját, boltját bármilyét. Bár ez is etikátlan, mert hozzájárulás nélkül nem bombázhatjuk levelekkel az embereket, de ha belegondolunk, akkor ezzel nem okozhatnak kárt nekünk. Ezeknek a spameknek a célja, hogy forgalmat tereljenek maguk felé, ezen forgalom egy része vásárlóvá válik, tehát a végsőcél a bevételszerzés.

Egy spam üzenet akkor válik veszélyessé, amikor már konkrétan a károkozás a célja, azaz az emberek félrevezetése, meglopása, megkárosítása. Ahogy korábban említettük, az ilyen típusú spameket scameknek nevezzük. Az ilyen típusú spamek azért veszélyesek, mert úgy tűntetik fel magukat, mintha ők jót akarnának, vagy mintha egy nagy cég nevében járnának el. Bankoknak, nagy cégeknek, állami szervezeteknek adják ki magukat és megpróbálják kicsalni a felhasználók adatait, amiket ők később felhasználnak például pénzleemeléséhez a bankkártyáról.

Hogyan védekezz a spam ellen?

A spam levelek, oldalak elleni védekezés egyetlen egy módon valósítható meg: a felismeréssel. Ha megfelelő levelezőrendszert (például Gmail) használsz, akkor az automatikusan szűri a spam üzeneteket és meggátolja, hogy eljusson hozzád, de ez sem jelent 100%-os védelmet, ebben az esetben is lesznek olyan spam üzenetek, amelyek eljutnak hozzád. Ezeket neked kell felismerned. Nézzük meg, hogy melyek a legfőbb jellemzői egy spamlevélnek:

  • Érződik rajta a magyartalan fogalmazás, mintha nem is magyarul tudó fogalmazta volna. Mivel általában gépekkel fordítják, így az is megtörténhet, hogy maradnak benne angol szavak, vagy olyan félrefordítások, amiknek semmi köze sincs a levél eddigi tartalmához
  • Mindig ellenőrizd a levél feladóját, bármelyik cég küld neked emailt, a hivatalos weboldalán biztosan megtalálod az email címet, amit használnak. Soha a levélben lévő weboldalon ellenőrizd az email címet, hanem írd be a Google-be a cég nevét és ott kattints az első találatra. Ezentúl egy NAV soha nem fog ehhez hasonló email címről üzenetet küldeni: [email protected] vagy [email protected].
  • Ha pénzt kérnek tőled, amelyért cserébe még többet ígérnek, akkor biztosan átverésről, spam-ről van szó.
  • Ha emailben értesítenek, hogy valami hiba történt a fiókoddal és azonnal be kell jelentkezned, akkor soha ne kattints a levélben lévő linkre, hanem keresd meg a Google-ben a weboldalt és ott lépj be.
  • Soha senkinek ne add ki a banki adataid, a bankok sosem kérik el őket emailben!

A spam nem csak levelek formájában jelenhet meg, hanem weboldalak, alkalmazások formájában is. Emiatt mindig legyen biztonsági alkalmazás a használt készüléken, például vírusírtó, amely tartalmaz webes védelmet is vagy egy böngésző bővítmény, amely megvéd a spamektől.

Spam szó eredete, jelentése

Végezetül pedig itt olvashatod azt, hogy honnan származik a spam szó jelentése: egy 1970-es Monthy Python kabaréjelenetből. Az említett jelenetben egy étterem étellapját ismerhetjük meg, az étlap minden egyes étele tartalmazza a löncshúst, amelyre angolul spamként (Scientifically Processed Animal Matter) hivatkoznak. Ezen jelenetben a löncshús (spam) pontosan úgy viselkedik, mint a mai értelemben, általunk is ismert spam: nagy mennyiségben, kéretlenül tukmálják az emberre.

Végszó

A spam-ek életünk velejárói lettek mára, de kellő odafigyeléssel biztonságban tudhatjuk magunkat és adatainkat. Összegzésképp a legfontosabb tanulság, hogy soha ne add ki senkinek az adataid, ha az emailben kéri tőled, illetve használj webes védelmet garantáló szoftvert.

Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg másokkal is!

Következő cikk

Mi az a scam? A scam jelentése és a scam elleni védekezés, védelem módszerei

Ebben a cikkben megismerkedhetsz a scam jelentésével, fogalmával és az ellene való védekezéssel.
Mi az a spam? A spam jelentése és a spam elleni védekezés, védelem módszerei cikk illetve a Mi az a scam? A scam jelentése és a scam elleni védekezés, védelem módszerei nyítóképe