Mi az a scam? A scam jelentése és a scam elleni védekezés, védelem módszerei

Tudásmánia

Ebben a cikkben megismerkedhetsz a scam jelentésével, fogalmával és az ellene való védekezéssel.

Mi az a spam? A spam jelentése és a spam elleni védekezés, védelem módszerei cikk illetve a Mi az a scam? A scam jelentése és a scam elleni védekezés, védelem módszerei nyítóképe

Mi az a scam? A scam jelentése és a scam elleni védekezés, védelem módszerei

Korábbi cikkünkben részleteztük a spam jelentését, illetve az ellene való védekezést, most pedig áttérünk a spam egy veszélyesebb alfajtájára a scam-re. Természetesen ebben a cikkben is segítünk felismerni a scam tartalmakat, illetve adunk pár tanácsot, amelyek segítésével védekezhettek ellenük.

Scam jelentése

A scam (kiejtve: szkem) egy angol szó, amely magyarra fordítva átverést, csalást jelent. Ebből kiindulva a scam egy olyan elektronikus formában megjelenő tevékenység, amelynek az alapja a megtévesztés, az emberek átverése, megkárosítása. Leggyakrabban pénzszerzésre irányul, de előszeretettel használják adatok ellopására is.

A scam nem összetévesztendő a számítógépes vírusokkal, hiszen utóbbinál egy károkozó szoftver próbál meg ártani a felhasználónak, illetve számítógépének, azonban előbbinél az emberi figyelmetlenséget, tudatlanságot használják ki.

Megkülönböztetünk

  • scam leveleket,
  • scam oldalakat,
  • scam hívásokat,
  • scam applikációkat.

A scam levelek általában emailben (vagy különböző chat programokon) terjednek. Ilyenkor a címzett egy levelet, üzenetet kap, amelyben valamilyen csellel, megpróbálják kicsalni tőle egyes adatait, például a bankkártyaadatokat. Ezen esetekben az üzeneteket úgy tűntetik fel, mintha hivatalos lenne, azaz egy banktól, állami szervtől vagy cégtől kaptuk volna. Fontos azonban, hogy ezek az üzenetek nem hivatalosak, csak annak próbálnak látszani.

Scam oldalak és applikációk esetében is az átverés a fő cél, gyakran együtt jár a scam levelekkel, hiszen egy átverős levélben hivatkoznak egy scam oldalra, ahol azt ígérik, hogy ha megadod az adataidat, akkor kapsz valamilyen jutalmat vagy csak úgy tudod megvédeni a fiókodat, ha belépsz a linkelt oldalon. Természetesen ez nem igaz, ilyen esetekben ezekkel az oldalakkal lopják el a megadott adatokat.

Sajnos a scam hívások is rendkívül gyakoriak, itt is a legnépszerűbbek a bankihívások, ahol azt kérik, hogy utaljunk pár ezer forintot egy számlára, hogy ne zárolják a fiókunkat. Vagy elég csak a méltán elhíresült unokázós csalásra gondolni, az is egy klasszikus példája a scam hívásnak, hiszen másnak adják ki magukat, mint akik valójában.

Hogyan védekezz a spam ellen?

A scam levelek, oldalak elleni védekezés egyetlen egy módon valósítható meg: a felismeréssel. Ha megfelelő levelezőrendszert (például Gmail) használsz, akkor az automatikusan szűri a spam üzeneteket (ezáltal a scam üzeneteket is) és meggátolja, hogy eljusson hozzád, de ez sem jelent 100%-os védelmet, ebben az esetben is lesznek olyan nem kívánt üzenetek, amelyek eljutnak hozzád. Ezeket neked kell felismerned. Nézzük meg, hogy melyek a legfőbb jellemzői egy spamlevélnek:

  • Érződik rajta a magyartalan fogalmazás, mintha nem is magyarul tudó fogalmazta volna. Mivel általában gépekkel fordítják, így az is megtörténhet, hogy maradnak benne angol szavak, vagy olyan félrefordítások, amiknek semmi köze sincs a levél eddigi tartalmához
  • Mindig ellenőrizd a levél feladóját, bármelyik cég küld neked emailt, a hivatalos weboldalán biztosan megtalálod az email címet, amit használnak. Soha ne a levélben található weboldalon ellenőrizd az email címet, hanem írd be a Google-be a cég nevét és ott kattints az első találatra. Ezentúl egy NAV soha nem fog ehhez hasonló email címről üzenetet küldeni: [email protected] vagy [email protected].
  • Ha pénzt kérnek tőled, amelyért cserébe még többet ígérnek, akkor biztosan átverésről, scam-ről van szó.
  • Ha emailben értesítenek, hogy valami hiba történt a fiókoddal és azonnal be kell jelentkezned, akkor soha ne kattints a levélben lévő linkre, hanem keresd meg a Google-ben a weboldalt és ott lépj be.
  • Soha senkinek ne add ki a banki adataid, a bankok sosem kérik el őket emailben!

A scam nem csak levelek formájában jelenhet meg, hanem weboldalak, alkalmazások formájában is. Emiatt mindig legyen biztonsági alkalmazás a használt készüléken (legyen szó telefonról vagy számítógépről), például vírusírtó, amely tartalmaz webes adathalászvédelmet is vagy egy böngésző bővítmény, amely megvéd a spamektől és scamektől.

Végszó

Ezennel a cikk végére is értünk, melyből megtudhattuk, hogy mit jelent az a scam, illetve azt, hogy hogyan tudjuk felismerni azokat. Mindezek mellett érdemes egy netes védelmet biztosító szoftver beszerzése is.

Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg másokkal is!

Következő cikk

Milyen feladatai vannak a területi képviselőnek? - Kereskedelmi és minőségbiztosítási területi képviselő feladatai

Ebben a cikkben megismerkedhettek a területi képviselő feladataival, azaz azzal, hogy pontosan mit is csinál egy kereskedelmi vagy minőségbiztosítási területi képviselő.
Milyen feladatai vannak a területi képviselőnek/termékmenedzsernek? - Kereskedelmi és minőségbiztosítási területi képviselő/termékmenedzser feladatai című cikk borítóképe