A 8 legjobb ingyenes rajzoló program (Ingyenes rajzprogramok listája)

Tudásmánia

Ebben a cikkben összegyűjtöttük a legjobb ingyenesen elérhető rajzoló programokat, rajzprogramokat.

A 15 legjobb rajzoló program (Rajzprogramok listája) című cikk borítóképe

A 8 legjobb ingyenes rajzoló program (Ingyenes rajzprogramok listája)

Ebben a cikkben összegyűjtöttük a legjobb ingyenesen elérhető rajzoló programokat, rajzprogramokat, amelyek segítségével bárki képes professzionális minőségű rajzokat, illusztrációkat készíteni. Persze némi gyakorlással és időráfordítással. 🙂

A rajzoló programok egyedi funkciókkal, eszközökkel rendelkeznek, amelyek segítségével eltérő stílusú, különböző célú rajzokat lehet létrehozni. Érdemes több rajzprogramot is megnézni, kipróbálni, hogy eltudjuk dönteni, melyik program illik hozzánk a leginkább.

Krita

Krita rajzprogram óriási népszerűségnek örvend, hiszen egy professzionális nyíltforráskódú program, amely ingyenesen elérhető bárki számára. Segítségével tervezhetünk koncepciós rajzokattextúrákatillusztrációkat vagy képregényeket.

A Krita széles körben használt a művészek, tervezők és alkotók között, és lehetőséget nyújt a kreativitás kibontakoztatására. A program rengeteg eszközt és funkciót kínál, amelyek segítségével a felhasználók szabadon kifejezhetik magukat digitális formában.

A program ingyenesen elérhető Windows, Linuxra és Mac-re.

Hivatalos weboldal: krita.org

FireAlpaca

FireAlpaca egy ingyenes digitális rajzoló program, amely Mac-re és Windows-ra jelent meg. A program kiemelkedő előnye, hogy gyorsan és egyszerűen tanulható, így még a teljesen kezdők számára sem okoz nehézséget a rajzok megrajzolása, elkészítése vagy szerkesztése.

A FireAlpaca-t is több neves művész és alkotó használja, és ideális választás lehet mind a hobbirajzolóknak, mind a profiknak.

Hivatalos weboldal: firealpaca.com

Paint 3D

Bár sokan nem tudják, de a Windows-ban jelenlévő Paint-nek van egy Paint 3D-re keresztelt változata is, amely művészek és lelkes kezdők számára egyaránt használható különböző rajzok elkészítésére. A program a nevével ellentétben nem csak 3D-s modellek alkotására használható, hanem 2D-s rajzok elkészítésére is.

A Paint 3D PC-n és Surface Hub-on keresztül is teljesen ingyen beszerezhető a Microsoft Store-ból.

Hivatalos weboldal: apps.microsoft.com

Inkscape

Az Inkscape egy erőteljes tervező szoftver, mely segítségével rugalmas rajzoló, szövegező eszközöket kapunk. Az Inkscape egy professzionális minőségű vektorgrafikus szoftver.

Az Inkscape-t sok tervező használja olyan grafikák létrehozására, mint például ikonok, illusztrációk, logók, térképek, diagramok és webes tervek. 

Természetesen ez a rajzprogram is teljesen ingyenesen tölthető le és érhető el GNU/Linux-ra, Windows-ra és macOS-re is.

Weboldal: inkscape.org

GIMP

A GIMP egy 25 éves múltra visszatekintő nyíltforráskódú képszerkesztő program, mely a GNU Image Manipulation Program szóból kapta a nevét. A program rengeteg olyan eszközzel rendelkezik, amely a rajzok egyszerű és gyors elkészítését támogatja.

Néhány fontos tulajdonsága:

  1. Képszerkesztés: A GIMP lehetővé teszi a képek retusálását, átméretezését, színek módosítását, rétegek kezelését és más alapvető képszerkesztési feladatokat.
  2. Vektorgrafika: Bár a GIMP elsősorban bitmap képekkel foglalkozik, támogatja a vektorgrafikát is. A vektoros eszközökkel például logókat és illusztrációkat hozhatunk létre.
  3. Szűrők és effektek: A GIMP rengeteg beépített szűrőt és effektust tartalmaz, amelyekkel kreatívabbá tehetjük a képeket. Például élesítés, elmosás, színátmenetek és sok más.
  4. Rétegek és maszkok: A rétegek és maszkok segítségével összetettebb képek hozhatók létre. A rétegek lehetővé teszik a különböző elemek elkülönítését, míg a maszkok finomabb részletek kezelését teszik lehetővé.
  5. Kiterjeszthetőség: A GIMP-hez számos bővítmény érhető el, amelyekkel további funkciókat adhatunk hozzá a programhoz.

A GIMP teljesen ingyenese elérhető GNU/Linux-ra, OS X-re, Windows-ra és még további operációs rendszerekre.

Hivatalos weboldal: gimp.org

MediBang Paint

A MediBang Paint-et elsősorban animék és mangák tervezésére szokták használni, amely nem meglepő a szoftvert készítő vállalat székhelyét tekintve. Ettől függetlenül a rajzprogram kiváló választás lehet más rajzok elkészítésére is.

A MediBang Paint egy sokoldalú alkalmazás, amely lehetővé teszi a rajzolást bárhol és bármivel, amellett, hogy professzionális minőséget garantál hozzáértő kezekben.

Mint említettük a MediBang Paint kifejezetten a mangák és animék tervezésére lett kialakítva, így a program lehetővé teszi a paneltervezést, karakterek rajzolását, színezést és egyéb specifikus feladatokat.

A program ingyen elérhető PC-re (Win, Mac), iPad-ra, iPhone-ra és Android-ra is.

Weboldal: medibangpaint.com

Clip Studio Paint

A Clip Studio Paint egy művészeknek szánt erőteljes és sokoldalú rajzoló és festő program, amely különböző eszközökön és platformokon működik.

A program rengeteg ecsetet, különböző eszközt és funkciót kínál, hogy létrehozhassunk minőségi képregényeket és rajzokat.

Ezeken túl a program olyan eszközöket kínál, amelyeket az animációs stúdiók is használnak, például animálási lehetőségek képkockánként történő rajzolás által.

A program ingyenesen elérhető Windows-ra, macOS-re, iPad-re, iPhone-ra, Galaxy-ra, Android-ra és Chromebook-ra is.

Weboldal: clipstudio.net

AutoDesk Sketchbook

A következő listán szereplő rajzoló program az AutoDesk által kiadott Sketchbook, amely az egyik legelismertebb rajzprogram szakmai körökben. A program elérhető számítógépekre, laptopokra, telefonokra és tabletekre is, így Mac, Windows, Android és iOS operációs rendszereken is gondtalanul dolgozhatunk, rajzolhatunk.

Telefonokra, tabletekre ingyenes, de sajnos asztali számítógépen és laptopon fizetnünk kell érte.

Weboldal: sketchbook.com

Createno

Ez a pont egy nagyon picit kakukktojás, hiszen ez elsősorban nem egy rajzprogram (persze arra is lehet használni), hanem egy kreatív grafika készítő. Több száz sablonból választhatunk, amelyet pár kattintással teljesen személyre szabhatunk. Megváltoztathatjuk a szövegeket, a színeket, lecserélhetjük a képeket. Így válik az alkotás igazán gyorssá, amelyet aztán megoszthatunk a közösségi médiában, kinyomtathatunk vagy beállíthatunk háttérképnek.

A szoftvert nem kell letölteni, hiszen teljesen online működik, mindössze egy regisztrációra van szükség a használatához. A Createno rengeteg ingyenes sablont kínál és a szerkesztője is teljesen ingyenesen használható.

Weboldal: createno.com

Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg másokkal is!

Következő cikk

15 zseniális rajzprogram Windows operációs rendszerre (Windows rajzoló programok listája)

Ebben a cikkben összegyűjtöttük a legjobb Windows operációs rendszerre elérhető rajzoló programokat.
A 15 legjobb rajzoló program (Rajzprogramok listája) című cikk borítóképe