Hogyan kell barna színt keverni? (Barna szín keverése festékből)

Tudásmánia

Ebben a cikkben bemutatjuk, hogy hogyan tudtok barna színt keverni festékből egyszerűen és gyorsan különböző színek felhasználásával.

Barna szín kikeverése festékből

Hogyan kell barna színt keverni? (Barna szín keverése festékből)

A festészet egyik legnagyobb kihívása a színek keverése. Sokan találják nehéznek a barna szín előállítását, mivel ez egy összetett szín, amely több szín keverékéből áll.

Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan tudunk barna színt keverni festékből egyszerűen és gyorsan, különböző színek felhasználásával.

A cikkből kiderül, hogy mely színek keverésével lehet barna színt kapni, és hogyan lehet a szín árnyalatát módosítani, hogy pontosan azt a barna színt kapjuk, amire szükségünk van.

Hisszük, hogy a cikk olvasása után biztosan sikerülni fog a barna szín keverése, és új kreatív lehetőségek nyílnak meg a festészetben.

Barna szín keverése

A barna színt többfajta szín keverésével is ki lehet keverni, többek között:

  • fekete és narancs
  • narancs és kék
  • világossárga és ibolyakék
  • narancssárga és ibolyakék
  • világossárga, ibolyakék és fehér
  • piros és citromsárga

Lentebb minden színkombinációhoz találtok leírást és videókat.

Barna szín keverése fekete és narancs színek használatával

Elsőnek nézzük meg a barna szín kikeverését fekete és narancs színek felhasználásával.

Vegyünk az ecsetünkre egy kevés fekete festéket, amit húzzunk a papírlapra vagy vászonra, ezután vegyünk egy kis narancssárgát az ecsetünkre, amit kezdjünk el összekeverni a papírlapon vagy vásznon lévő feketével. Ha nagyjából 1:1 arányú, azaz ugyanannyi feketét használtunk, mint narancsot, akkor egy nagyon sötét barnát fogunk kapni.

Minél több narancsot teszünk a fekete színhez, a kapott barna festék annál világosabb lesz.

Szóval az alábbi képletet kövessük, ha fekete és narancs színekkel szeretnénk barna színt kikeverni:

kevés fekete + kevés narancs = sötét barna
kevés fekete + több narancs = világosabb barna

Barna szín kikeverése narancs és kék színek felhasználásával

Kikeverhetjük a hőn áhított barna színt narancs és kék színek felhasználásával is. Ha 1:1 arányban használjuk a kettőt, akkor egy kicsit szürkés barnát fogunk kapni. Ha több narancsot adagolunk hozzá, akkor a barna világosabb lesz.

Barna szín kikeverése világossárga és ibolyakék színek használatával

A világossárga és ibolyakék színek felhasználásával szintén egy kellemes barna színt kaphatunk. Minél több ibolyakéket adunk a sárga színünkhöz a kapott barna annál sötétebb lesz.

Barna szín keverése narancssárga és ibolyakék színek felhasználásával

A barna szín csakúgy kikeverhető ibolyakék és narancssárga színekből, mint ibolyakék és citromsárga színekből. Csakúgy, mint a korábbi esetben, itt is a kék mennyisége fogja befolyásolni a barna sötétségét. Ha a barna túl sötét lenne, akkor pedig a hozzáadott narancssárga szín mennyiségét kell növelnünk.

Barna szín kikeverése világossárga, ibolyakék és fehér színek használatával

Az ibolyakékhez és sárgához adott fehér szín az eddigiektől szinte teljesen eltérő színű barnát fog eredményezni. A kapott barna sokkal világosabb, szürkésebb lesz.

Barna szín kikeverése piros és citromsárga színek felhasználásával

A piros és citromsárga színek keverésével egy világos, már-már majdnem narancssárgás barnát kaphatunk.

A barna különböző árnyalatai

Mint megismertük, a barna szín egy összetett szín, amely több szín keverékéből áll. A barna szín különböző árnyalatait a keverésben használt színek, illetve azok aránya határozza meg. A következő táblázatban néhány példa látható különböző barna színekre, valamint azok keveréséhez használt színekre. A különböző keverési módoknál is nyugodtan játsszunk az arányokkal, hogy más intenzitású barnát kapjunk.

Barna színKeveréshez használt színek
VilágosbarnaNarancssárga + vörös + fehér
KözepesbarnaNarancssárga + vörös + kék
SötétbarnaNarancssárga + vörös + fekete
FeketésbarnaFekete + vörös + kék
VörösesbarnaVörös + fekete
SárgásbarnaSárga + vörös + fekete
ZöldesbarnaZöld + vörös + fekete

A világosbarna szín keveréséhez a narancssárga, a vörös és a fehér színek keverésére van szükség, a közepesbarna színhez a narancssárga, a vörös és a kék, a sötétbarna színhez a narancssárga, a vörös és a fekete, a feketésbarnához a fekete, a vörös és a kék, a vörösesbarna színhez a vörös és a fekete színekre, a sárgásbarna színhez a sárga, a vörös és a fekete színekre, míg a zöldesbarna színhez a zöld, a vörös és a fekete színek keverésére van szükség.

A barna szín árnyalatának módosításához a keverésben használt színek arányát kell megváltoztatni. Például, ha világosabb barna színt szeretnénk kapni, növeljük a fehér szín mennyiségét a keverésben. Ha sötétebb barna színt szeretnénk kapni, növeljük a fekete szín mennyiségét a keverésben. Ha a barna szín árnyalatát más szín felé szeretnénk eltolni, adjunk hozzá a keveréshez a kívánt szín egy kis mennyiségét. Például, ha vörösesbarna színt szeretnénk kapni, adjunk hozzá a keveréshez egy kis vörös színt.

Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg másokkal is!

Következő cikk

Messenger letöltése és telepítése PC-re (Windows, macOS, Linux)

A Facebook Messenger már nem csak telefonokra és tabletekre érhető el, hanem számítógépekre (PC) Windows, MacOS és Linux operációs rendszerekre.
Facebook Messenger borítóképe

Ezeket olvastad már?