Melyik a lakcímkártya száma? Lakcímkártya információk

Tudásmánia

Ha te sem vagy biztos benne, hogy melyik a lakcímkártya száma, akkor olvasd el ezt a cikket és minden kétséget kizáróan kiderül, hogy melyik a lakcímkártya száma.

Melyik a lakcímkártya száma? Lakcímkártya információk

Ha te sem vagy biztos benne, hogy melyik a lakcímkártya száma, akkor olvasd el ezt a cikket és minden kétséget kizáróan kiderül, hogy melyik a lakcímkártya száma.

Hol található a lakcímkártya száma?

A lakcímkártya számát hivatalos ügyek intézésekor kérhetik el tőlünk. Ha ügyintéző kéri, akkor ő biztosan tudni fogja, hogy melyik adatot kell felhasználnia. De vannak olyan esetek, amikor nekünk kell valahova bediktálnunk vagy beírnunk a lakcímkártyánk számát, ilyenkor könnyen elbizonytalanodhatunk, hogy vajon melyikre is van szükség, hiszen a lakcímkártyán két szám található, az egyik a jobb felső sarokban látható szám, a másik pedig a személyi azonosító.

A lakcímkártya száma a jobb felső sarokban található számsor, amely 6 darab számból és 2 darab betűből áll.

Az alábbi képen bekarikázva és nyíllal jelölve láthatjátok, hogy melyik a lakcímkártya száma.

Melyik a lakcímkártya száma? című cikk borítóképe

Mi az a lakcímkártya?

A lakcímkártya egy olyan, a lakcímet igazoló hatósági igazolvány, amely a birtokló lakóhelyét jelző adatokat tartalmazza. A lakcímkártya magyar jogszabályok szerint az illető lakcímét igazolja. Emellett a lakcímkártyán még megtalálható a családi és utónév, a születési hely és idő, valamint néhány további adat.

Mi a lakcímkártya száma?

A lakcímkártya száma egy egyedi azonosító, amelyet a lakcímkártya kiállításakor a hatóság hozzárendel a lakcímkártyához. A lakcímkártya számának feladata, hogy egyértelműen azonosítsa a lakcímkártyát és a hozzá tartozó személyt.

A lakcímkártya általában 6 darab számból és 2 darab betűből áll.

Mire használható a lakcímkártya?

A lakcímkártya egy igazolásra szolgáló okirat, így elsősorban olyan helyeken lehet szükségünk a használatára, ahol a lakhatásunkra vonatkozó igazolásokat, adatokat kell megadnunk. A teljesség igénye nélkül szükség lehet az alábbi esetekben a lakcímkártyánkra:

  • szociális és egészségügyi ellátások
  • személyazonosság igazolásánál egyéb dokumentumokkal együttvéve
  • választásoknál
  • adóügyek intézésénél

Lejár a lakcímkártya?

Nem, a lakcímkártya alapvetően nem jár le, így nem szükséges azt megújítani. Egyedül akkor van szükségünk új lakcímkártya igénylésére, ha a kártya megsérül, vagy olvashatatlan lesz, illetve abban az esetben, ha valamilyen ehhez kapcsolódó adatunk, például lakcímünk, nevünk módosul.

Mit tegyek, ha megváltozott a lakcímem?

Szimplán keressünk fel egy okmányirodát vagy kormányablakot, ahol igazolnunk kell lakcímünk változását egy igazoló dokumentum segítségével. Ezt követően az ott dolgozó személy rögzíti az adatokat, és kiállítja az új dokumentumot.

Ezentúl lehetőségünk van a lakcímkártya online igénylésére is Ügyfélkapun keresztül.

Ha személyesen történik az új lakcímkártya igénylése, akkor a lakcímkártya általában azonnal kiállításra kerül. Online igénylés esetén a postázási idővel kell számolnunk, amely átlagosan egy hetet vesz igénybe.

Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg másokkal is!

Következő cikk

Hogyan kell barna színt keverni? (Barna szín keverése festékből)

Ebben a cikkben bemutatjuk, hogy hogyan tudtok barna színt keverni festékből egyszerűen és gyorsan különböző színek felhasználásával.
Barna szín kikeverése festékből

Ezeket olvastad már?