Pesto Rosso szósz
Hozzávalók
- 100 g aszalt paradicsom
- 50 g roquefort sajt
- 2 gerezd fokhagyma
- 25 g fenyőmag
- 2 szál friss bazsalikom
- 120 ml olívaolaj
- ¼ teáskanál bors
- ½ teáskanál só
A pesto rosso, más néven piros pesto vagy szicíliai pesto, az olasz konyha egyik népszerű szósza! Míg a hagyományos pesto bazsalikomból és fenyőmagból készül, a pesto rosso fő összetevője az aszalt paradicsom, amely intenzív ízt és gyönyörű színt ad a szósznak.
Fő összetevők
- Aszalt paradicsom: Az alapot képezi, gazdag, koncentrált ízt kölcsönözve.
- Olívaolaj: Selymes textúrát ad és segíti az összetevők összeolvadását.
- Fokhagyma: Jellegzetes aromát és ízt biztosít.
- Roquefort sajt: Krémes és gazdag ízvilágot teremt.
- Fenyőmag: Diós, enyhén édeskés ízzel gazdagítja a szószt.
- Bazsalikom: Frissességet ad, de kisebb mennyiségben, mint a zöld pestóban.
- Bors és só: Kiegyensúlyozzák az ízeket.
Felhasználási ötletek
- Tészta: A pesto rosso kiválóan keverhető tésztához, gyors és ízletes ételt varázsolva.
- Szendvicsek: Szendvicskrémként használva különleges ízt ad grillezett vagy hideg húsokhoz.
- Bruschetta: Pirítósra kenve nagyszerű előételként tálalható.
- Pizza: Paradicsomszósz helyett különleges pizzaszószként is alkalmazható.
- Saláták: Tésztasalátákhoz is ideális salátaöntetként.
Elkészítés
A fokhagymát hámozzuk meg, a bazsalikom leveleit szedjük le a szárakról. Tegyük az összes hozzávalót egy turmixgépbe, majd pürésítsük simára.
A pesto rosso variálható különböző sajtokkal, fűszerekkel vagy diófélékkel, attól függően, hogy milyen ízvilágot szeretnénk elérni.