Chill jelentése: Mit jelent a „chill” szó magyarul?

Tudásmánia

Ebben a cikkben segítünk elmagyarázni a chill szó jelentését.

Chill jelentése: Mit jelent a „chill” szó magyarul?

Valószínűleg egy mai tinédzser nem szorul magyarázatra a „chill” szót illetően, de az idősebb korosztály (vagy éppen a túl fiatal korosztály) számára nem magától értetődő ennek a szónak a jelentése. Ebben a cikkben segítünk elmagyarázni a chill szó jelentését.

Mit nem jelent a chill szó?

Ha fellapoznánk egy szótárt, akkor olyan magyarázatokat találnánk a chill szó mellett, mint például a:

  • meghűlés
  • megfázás
  • hideg
  • fagy
  • kihűl

Természetesen ezek is teljesmértékben helyesek, hiszen a chill szó szó szerint valóban ezt jelenti. Azonban, amikor egy magyar (vagy más nemzetiségű) állampolgár használja egy angoltól eltérő szövegkörnyezetben, akkor biztosan nem a fent említett szavakra gondol.

Mit jelent a chill szó?

Fentebb körül jártuk, hogy mire nem gondolnak a fiatalok, amikor a chill szót használják, most pedig jöjjön, hogy akkor mire gondolnak valójában.

A valós jelentése nagyon közel van ahhoz, amire valójában gondolunk a chill szó használatakor. Ugyebár fent írtuk, hogy a chill szó szerint meghűlést, kihűlést, stb jelent. Átvitt értelemben ez jelenthet lehűtést is, amikor arra van szükség, hogy valaki megnyugodjon. („Hűtsd le magad!”)

A mai fiatalok általában a nyugalom meghatározására használják a chill szót. Ha valaki azt mondja, hogy „chillezik”, akkor arra gondol, hogy nyugis hangulatba van, lazulgat.

Emiatt terjedt el a „Netflix & Chill” mondás is, mert nem csinálunk mást, mint csak nyugalomba helyezzük magunkat és nézünk egy jó Netflix-filmet. (Most ne menjünk bele abba, hogy ennek is van átvitt értelembe más jelentése. :D)

Ha egy olyan posztot látsz Facebook-on, ahova oda van biggyesztve a #chill, akkor arra kell gondolni, hogy az adott illető most nem törődik semmivel, csak próbál nyugalomba maradni, lazulni egyet. Egy zeneszám esetén pedig arra gondol a posztoló, hogy őt ez a dal megnyugtatja, vagy szimplán zene hallgatással lazul.

Mivel a chill szó a teljes ellazulásról szól, így elkerülhetetlen, hogy egyesek arra használják ezt a kifejezést, hogy valamilyen tudatmódosítószerrel lazuljanak el.

Ettől függetlenül egyáltalán nem kell azt feltételezni, hogy aki azt mondja, hogy „chillezik”, az mindenképp füvezne, sőt egyáltalán nem kell ezt feltételezni. El kell fogadni, hogy a chillezés, azaz lazulás mindenkinek mást jelent. Mindenki mástól lesz nyugodt, kipihent, laza.

Chill out jelentése

A chill out jelentése körülbelül teljesen megegyezik a chill jelentésével, annyi a különbség, hogy a chill out-ot inkább mások „lehűtésére”, lenyugtatására szokták használni. Azonban mifelénk a „chill” és a „chill out” egymás szinonimájaként terjedt el.

Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg másokkal is!

Következő cikk

Glettelés: Hogyan kell glettelni?

Ebben a cikkben elmagyarázzuk, hogy mi az a glettelés, milyen eszközökre lesz szükséged és azt is, hogy hogyan kell otthon szakember segítsége nélkül glettelni úgy, hogy a végeredmény se okozzon csalódást.
Tudásmánia borítókép