Glettelés: Hogyan kell glettelni?

Tudásmánia

Ebben a cikkben elmagyarázzuk, hogy mi az a glettelés, milyen eszközökre lesz szükséged és azt is, hogy hogyan kell otthon szakember segítsége nélkül glettelni úgy, hogy a végeredmény se okozzon csalódást.

Glettelés: Hogyan kell glettelni?

Ebben a cikkben elmagyarázzuk, hogy mi az a glettelés, milyen eszközökre lesz szükséged és azt is, hogy hogyan kell otthon szakember segítsége nélkül glettelni úgy, hogy a végeredmény se okozzon csalódást.

Mi az a glettelés?

Kezdésnek rakjuk tisztába a glettelés fogalmát: mielőtt neki fognánk a festésnek, fontos, hogy a lefestendő falfelületet rendbe hozzuk, azaz kijavítsuk az esetleges hibákat, eltűntessük a repedéseket, simává tegyük a falat. Ezt a folyamatot hívjuk glettelésnek.

Milyen eszközökre van szükség a gletteléshez?

Lentebb olvashatod azoknak az eszközöknek a listáját, amelyek elengedhetetlenek a gletteléshez.

  • takarófólia
  • glett
  • vödör
  • víz
  • spakli
  • glettvas
  • csiszoló

A glettelés menete, lépései

1. lépés: Kipakolás.

Amit tudsz azt vidd ki a szobából, amit nem, mert túl nagy, azt húzd be a szoba közepére és fedd le a takarófóliával. Azért fontos kivinni, illetve lefedni a tárgyakat, mert a glettelés nem egy tiszta eljárás, így a bútorok koszosak, porosak, piszkosak lesznek, ha nem védjük meg őket.

2. lépés: Tapéta leszedése. (ha van)

Ez a lépés opcionális, de ha a falon tapéta volt, akkor azt értelemszerűen el kell távolítanunk a glettelés és festés előtt. A tapéta leszedéséhez be kell vizeznünk a falat, majd várni egy kicsit és a spakli segítségével lekaparni a tapétát. Ha sikerrel jártunk, akkor várjuk meg míg megszárad a fal.

3. lépés: Glett kikeverése.

Először nézd meg a vásárolt gletthez tartozó útmutatóban a keverési arányokat, illetve azt, hogy az adott falfelülethez mennyi glett szükséges. Majd keverd a vízbe a glettet. Fontos, hogy a vízbe kerüljön a glett, ne fordítva. Miután a glettet a vízbe öntötted, várj egy picit (pár percet), majd keverd össze a két anyagot. A végső állaga vajszerű lesz, innen tudhatod, hogy jó.

4. lépés: Glettelés.

A glettvasra helyezzünk egy kicsit az elkészített glettből, majd a spakli segítségével kenjük fel a javítandó falfelületre. Simító mozdulatokkal oszlassuk el egyenletesen a glettet a falon.

Ha túl nagy egy repedés, akkor használjunk üvegszövethálót, amelyet ugyanúgy le kell glettelnünk.

5. lépés: Száradás

Ha a legtökéletesebb eredményre hajtasz, akkor hagyd száradni a glettet 24 órán keresztül, ha megelégszel a kevésbé tökéletes módszerrel, akkor 4-8 óra száradási idő is megfelelő.

6. lépés: Csiszolás.

Ha lejárt a száradási idő, akkor fogj egy csiszolásra alkalmas eszközt, például egy kézi csiszolót és csiszold simává, egyenletessé a falat. Ha valahol úgy látod, hogy nem egyenletes vagy hepehupás a glettelés, akkor csiszolt simává.

7. lépés: Tisztítás.

Mivel a csiszolás nagyon sok porral jár, így a csiszolás befejzte után érdemes megtisztítani a falat, hogy ne legyen poros.

8. lépés: Várakozás.

Ha nem vártunk 24 órát, hogy teljes mértékben megszáradjon a glett, akkor érdemes a csiszolás után még várnunk 12-24 órát, hogy tényleg teljesmértékben megtudjon száradni a glett a falon.

Ha türelmesek voltunk és vártunk 24 órát, akkor végeztünk a gletteléssel, jöhet az alapozás, majd a festés.

Videók a glettelésről

Alább beágyazunk pár videót a gletteléshez, hogy ha valaki vizuális típus lenne, vagy nem lenne elegendő számára a leírt tartalom, akkor ezekkel a glettelésről szóló videókkal még mélyebbre áshatja magát a témában.

Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg másokkal is!

Következő cikk

Facebook fiók, profil végleges törlése

Ha eleged van a Facebookból és már nem elég a felfüggesztés, akkor van lehetőséged véglegesen törölni a fiókodat, a profilodat. Megmutatjuk, hogy hogyan törölheted végleg a Facebook fiókodat, profilodat.
Facebook fiók, profil végleges törlése cikk nyitóképe