Festékmennyiség-kalkulátor: Számold ki, hogy mennyi festékre van szükséged

Tudásmánia

Ezzel a festék kalkulátorral kiszámolhatod azt, hogy mennyi festék kell ahhoz, hogy lefesd a szobádat, házadat.

Festékmennyiség-kalkulátor: Mennyi festék kell? című kalkulátor borítóképe

Festékmennyiség-kalkulátor: Számold ki, hogy mennyi festékre van szükséged

Ezzel a festék kalkulátorral kiszámolhatod azt, hogy mennyi festék kell ahhoz, hogy lefesd a szobádat, lakásodat vagy házadat. Biztosítunk egy egyszerűbb kalkulátort, amelyben csak a négyzetmétert és a kiadósságot kell megadnod, illetve egy komplexebbet is, ahol megadhatsz minden fal-, ablak- és ajtóméretet.

Egyszerű festék kalkulátor kiadósság és négyzetméter alapján

Ezzel az egyszerű festék kalkulátorral kiszámolhatod, hogy hány liter festékre van szükséged a megadott négyzetméternyi felület lefestéséhez.
Terület: m2

Festék kiadóssága: m2/lEredmény

Ha felvitted az adatokat, és megnyomtad a „Kalkuláció” gomb2ot, akkor itt láthatod az eredményt.

Ennyi liter festékre van szükséged: liter

Komplex festék kalkulátor

Alább látható az összetettebb, komplexebb festék kalkulátor, amelyhez lentebb olvashatják a használati útmutatót.

A kalkulátorba csak fel kell vinni az egyes falak szélességét és magasságát, ezek mellé még megadható, hogy az egyes méretű falakból hány darab van, így nem szükséges az azonos méretű falak adatait többször felvinni. Továbbá megadhatóak az egyes ajtók és ablakok méretei is, amelyeket a kalkulátor automatikusan kivon a festendő falfelületekből. Így ezzel az eszközzel nagyon könnyen kiszámítható, hogy mennyi festékre, falfestékre van szükség egy adott területű (négyzetméter) fal vagy szoba kifestéséhez, sőt akár egy ajtó lefestéséhez is.

Falra vonatkozó adatok

Ide add meg a falakra vonatkozó adatokat, például az egyes falak magasságát, szélességét és darabszámát. Ha a több azonos méretű fal van, akkor csak egyszer vidd fel az adatot, majd írd át a darabszámot.

1. fal

Magasság: m Szélesség: m Darab:

2. fal

Magasság: m Szélesség: m Darab:

3. fal

Magasság: m Szélesség: m Darab:

4. fal

Magasság: m Szélesség: m Darab:

5. fal

Magasság: m Szélesség: m Darab:

Ajtókra, ablakokra vonatkozó adatok

Ide add meg az ajtókra és ablakokra vonatkozó adatokat, így a kalkulátor kivonja ezeket a festendő felületből.

1. ajtó

Magasság: m Szélesség: m Darab:

2. ajtó

Magasság: m Szélesség: m Darab:

1. ablak

Magasság: m Szélesség: m Darab:

2. ablak

Magasság: m Szélesség: m Darab:

Festékre vonatkozó adatok

Itt add meg a festék kiadósságát, azaz azt, hogy a választott festékből 1 litert felhasználva hány négyzetmétert lehet lefesteni. Ez minden esetben fel van tüntetve a dobozoon.

Festék kiadóssága: m2/l


Eredmény

Ha felvitted az adatokat, és megnyomtad a „Kalkuláció” gombot, akkor itt láthatod az eredményt.

Ennyi négyzetmétert kell lefestened: m2

Ennyi liter festékre van szükséged: liter

Manuális számolás

Ha nem szeretnénk kalkulátort használni, akkor számolhatunk manuálisan is. Ez sem sokkal nehezebb, mint a kalkulátor használata. Mindössze annyira van szükségünk, hogy lemérjük a festendő falak méretét, azaz szélességét és magasságát. A szélességet és a magasságot összeszorozva megkapjuk egy fal felületének méretét négyzetméterben

Ha mind a négy fal pontosan ugyanakkora, akkor egyszerű dolgunk van, hiszen az így kapott eredményt csak meg kell szoroznunk néggyel. Ha a falak különböző méretűek, akkor jegyezzük fel az előbbi értéket, és minden egyes fal magasságát és szélességét szorozzuk össze egyesével.

Ha meg van a négy fal magasságának és szélességének szorzata, akkor adjuk össze ezeket az értékeket. Illetve ne feledkezzünk meg még a plafonról sem, ha azt is szeretnénk lefesteni.

Ha a szobán nem lennének ajtók és ablakok, akkor már meg is lennénk, de mivel ez esélytelen, így ezeket is le kell mérnünk az előbbi módszer segítségével. Kell mindegyiknek a magassága és szélessége. Ezeket is szorozzuk össze egyesével, majd adjuk össze őket.

Az előbbi falfelületek összegéből ki kell vonnunk az ablakok és ajtók összegét. Így kapjuk meg azt az összeget, hogy hány négyzetméternyi falfelületet kell lefestenünk.

Most pedig jöhet az a rész, hogy kiszámoljuk, hogy hány liter festékre van szükségünk. Ehhez tudnunk kell, hogy a festék hány négyzetméter lefestésére alkalmas, ezt hívjuk kiadósságnak, ez minden esetben fel van tüntetve a festékes doboz, vödör felületén.

Ha a festendő falfelület összegét elosztjuk a festék kiadósságával, akkor pontosan megkapjuk, hogy hány liter festékre van szükségünk a szoba, a lakás vagy a ház kifestéséhez.

Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg másokkal is!

Következő cikk

Mennyi festék kell 50 négyzetméterre?

Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogy mennyi festék kell 50 négyzetméterre. Adunk egy általános választ, illetve biztosítunk egy kalkulátort, amely segít a számítások elvégzésében.
Festékmennyiség-kalkulátor: Mennyi festék kell? című kalkulátor borítóképe

Ezeket olvastad már?