Mit csinál egy operátor? (Operátor jelentése)

Tudásmánia

Ebben a cikkben utánajárunk annak, hogy mit csinál pontosan egy operátor, illetve elmagyarázzuk az operátor szó jelentését.

Mit csinál egy operátor? (Operátor jelentése)

Régebben sokkal egyszerűbb volt megmondani, hogy mi egy operátor szerepe, de ez mára sokkal bonyolultabbá vált, hiszen több munkakör is van, amelyet divat operátornak nevezni.

Ebben a cikkben utánajárunk annak, hogy mit csinál pontosan egy operátor, illetve elmagyarázzuk az operátor szó jelentését.

Az operátor jelentése

Az operátor szó elsősorban kezelőt, gépkezelőt jelent. A szó az angol „operator” szóból ered, mely magyarra fordítva is kezelőt jelent. A latin „operor” szó magyarul dolgozik, fáradozik megfelelője.

Ezen kívül szokták még használni telefonközpontban dolgozok megnevezésére, illetve a sofőrökre is.

Az operátor szó a matematikában is előfordul, ahol a műveletek elvégzésére használt szimbólumot, a műveleti jelet szokták operátornak nevezni.

Mit csinál egy operátor?

Most, hogy megvizsgáltuk, hogy mit jelent az operátor szó, itt az ideje, hogy megnézzük azt is, hogy mit csinál egy operátor, illetve milyen munkakörök leírására alkalmazzák ezt a szót.

Ahogy fentebb említettük az operátor szó korábban valóban a telefonos munkakört jelentette, de a telefonos munkakörben dolgozókat ma már inkább call centeresnek, telefonos ügyfélszolgálatosnak nevezzük. De még mindig vannak olyan helyek, ahol a telefonközpontos munkát operátorok végzik.

Ma leginkább a gyártósoron dolgozó gépek kezelőit, illetve a betanított munkát végző gyártósor mellett dolgozókat nevezik operátornak. Nincs egységes megegyezés, hogy pontosan milyen feladatkört ellátó személyt lehet operátornak nevezni, így cégenként más és más jelentéssel bír az operátor szó, van ahol csak a gyártott termék legyártását, de van olyan is, ahol a becsomagolását is az operátorok végzik. Ezen felül természetesen magába foglalja a gépek beállítását, sőt még van olyan, ahol a dokumentálást, ellenőrzését is.

Összességében azt mondhatjuk, hogy a betanított munkásokat szokták operátoroknak nevezni, akik előírások, utasítások szerint cselekszenek. A feladat elvégzéséhez általában nem szükséges általános iskola végzettségnél magasabb.

Nem csak a gyárakban, de más szakterületen dolgozó számítógépkezelőket is gyakran nevezik operátoroknak.

Ezenfelül szokás még a sofőröket, illetve üzletembereket, üzletkötőket is operátoroknak nevezni.

Illetve vannak olyan helyek, ahol a segédmunkásokat is operátoroknak nevezik.

Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg másokkal is!

Következő cikk

Mi az a Fiverr?

Ebből a cikkből megtudhatod, hogy mi az a Fiverr, hogy kik és mire használják.
Mi az a Fiverr? című cikk borítóképe