Nádtető tudnivalók: Minden, amit tudnod kell a nádtetőről

Tudásmánia

Ebben a cikkben összeszedünk mindent, amit érdemes tudni a nádtetőről: milyen pozitív, negatív tulajdonságai vannak, minek köszönheti újbóli népszerűségét.

[Nádtető] Minden, amit tudnod kell a nádtetőről című cikk borítóképe

Nádtető tudnivalók: Minden, amit tudnod kell a nádtetőről

Az emberek napról-napra egyre környezettudatosabbak, így egyre többen vágynak természetközeli otthonra, emiatt is igen népszerű manapság a nádtető.

A nád egy olyan tetőfedő anyag, amelyet nem csak a múltban használtak tetőfedésre, hanem ma ismét óriási népszerűségnek örvend. Ebben a cikkben összeszedünk mindent, amit érdemes tudni a nádtetőről: milyen pozitív, negatív tulajdonságai vannak, minek köszönheti újbóli népszerűségét.

A nádtető pozitív tulajdonságai

 • Ahogy a mondás is tartja: A nádtető télen fűt, nyáron hűt. A nádtető azért lehet nagyon jó megoldás, mert télen melegen tartja a házat, nem engedi, hogy kimenjen a meleg (vagy bejöjjön a hideg – ki hogy szereti), illetve nyáron hűvösen tartja a házat.
 • Nem csak hőszigetelésre nagyon jó, de hangszigetelésre is.
 • Egy nádtető, megfelelő karbantartás mellett akár 30-40 évig is állja a sarat.
 • Sokan úgy gondolják, hogy egy nádtető nem képes ellenállni a viharoknak, de ez nem igaz. Valójában a nádtető igenis ellenáll a viszontagságos időjárásnak, annyira, hogy még a vizet sem ereszti át.
 • Nem kell félni, hogy lángra kap a tető, hiszen használhatunk villámhárítót, vízüveges permetezést, vagy lánggátló szereket, melyekkel megóvhatjuk a nádtető a gyulladástól.
 • Természetes, környezetbarát anyag.
 • Néhány év alatt visszahozza az árát. Ez úgy lehetséges, hogy egy nádtető rengeteg energiát takarít meg, hiszen kiváló hőszigetelő, így télen bent tartja a meleget, míg nyáron nem kell a hűtéssel (klíma) foglalkoznunk.
 • Esztétikusan, természetbe illően néz ki, s a hagyománytiszteletre utal.
 • A nád tömege meglepően kicsi, még tetőként funkcionálva is, annyira könnyű, hogy a nádtető nem igényel megerősítést alatta.

A nádtető negatív tulajdonságai

 • 8-10 évente karban kell tartani. Ha szeretnénk, hogy 30-40 évig kibírja a nádtetőnk, akkor 8-10 évente muszáj karbantartanunk.
 • Nem szabad fát ültetni a nádtető közelébe. Igaz, hogy a nádtető nem engedi át a vizet, de ettől függetlenül nem szabad túl közel ültetnünk fákat egy nádtetőhöz, hiszen a nagy esőzések után időt kell adnunk a nádtetőnek, hogy kitudjon száradni. Ebben egy túl közel ültetett fa csak hátráltatná.
 • Önmagában a nádtető nem tűzálló, ezért oda kell figyelnünk arra, hogy korszerű vegyianyag kezeléssel ezt csökkentsük.

Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg másokkal is!

Következő cikk

Miért mondják a nádtetőről, hogy télen fűt, nyáron hűt?

Ebben a cikkben annak járunk utána, hogy miért mondják azt a nádtetőről, hogy télen fűt, nyáron hűt. Egyáltalán igaz-e ez a mondás? A cikkből minden kiderül!
[Nádtető] Minden, amit tudnod kell a nádtetőről című cikk borítóképe

Ezeket olvastad már?