Noob jelentése: Mit jelent a noob szó magyarul?

Tudásmánia

Ebben a cikkben elmondjuk, hogy honnan ered az angol noob szó, illetve elmondjuk a magyar jelentését klasszikus, eredeti változatában és a mai modern, fiatalok által használt változatában is.

Noob jelentése: Mit jelent a noob szó magyarul?

Ebben a cikkben elmondjuk, hogy honnan ered az angol noob szó, illetve elmondjuk a magyar jelentését klasszikus, eredeti változatában és a mai modern, fiatalok által használt változatában is.

Akit csak a rövid válasz érdekel, az alább azonnal olvashatja a noob jelentését.

Noob jelentése: kezdő, béna, nem túl jó valamiben

Noob eredeti jelentése angolul

Először ismerkedjünk meg azzal, hogy honnan származik az angol noob szó, mivel a noob egy az angol (és ma már a magyar) szlengben használt szó. Miből is alakult ki pontosan? Eredetileg az angol „newbie”, azaz „new boy” szóból ered, amely arra utal, hogy valaki kezdő, újonc vagy zöldfülű.

Kialakulása során elsőként a „newbie” szóból maradt el az „ie”, így csak a „newb” maradt, melyet kiejtve ugyanúgy ejtünk, mint a „noob”-ot, így az idők során az írás is átalakult „noob”-ra.

Noob eredeti jelentése magyarul

Ha az angol noob szót magyarra fordítjuk, akkor eredetileg kezdőt, újoncot vagy zöldfülűt értünk alatta. Eredetileg ezt a szót azokra használták, akiknek nem voltak jártasak valamilyen szakterületen belül, így a témához nem tudtak érdemben hozzászólni. Úgy is mondhatjuk, hogy egy „noob” tapasztalatlan valamilyen téren.

Noob jelentése a játékokban, interneten

Míg a „noob” szó fenti jelentéstartama egyáltalán nem volt sértő, addig az internetes kultúrában, főként a játékokban arra használják ezt a szót, hogy másokat sértegessenek vele. Elsősorban itt is arra utal, hogy az adott illető kezdő, de sokkal inkább sértésként, azaz az adott illető nem csak kezdő, hanem béna is, aki egyáltalán nem ért a játékhoz. Számítógépes játékokban általában nem arra használják ezt a kifejezést, hogy azt jelentsék ki, hogy egy játékos még csak most kezdi a játékot, hanem arra, hogy kifejezzék, hogy az adott játékos teljesítménye nem megfelelő szintű. Szóval azt mondhatjuk, hogy a számítógépes játékokban ennek a szónak negatív töltete van, míg más területeken sokkal kevésbé.

Példamondatok

Mivel ez a szó már teljesen elterjedt nálunk is, főként internetes játékokban, így nem kell meglepődni, ha egy magyar mondatban találkozunk vele, a jelentése ugyanaz lesz, mint a fentebb említett esetekben.

Nagyon noob vagy.

Noob, please delete this game.

Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg másokkal is!

Következő cikk

ÁFA számítás lépésről-lépésre: Hogyan számoljunk áfát nettóból és bruttóból?

Ebben az útmutatóban megmutatjuk, hogy hogyan kell áfát számolni bruttó, illetve nettó árból.
[ÁFA számítás lépésről-lépésre] - Hogyan számoljunk áfát nettóból és bruttóból? című cikk borítóképe