Te hol voltál akkor, amikor a Bitcoin elérte az ATH-t?

Tudásmánia

A Bitcoin nemrégiben figyelemre méltó mérföldkőhöz érkezett, mivel az euróval szemben meghaladta korábbi történelmi csúcsát. A legnagyobb kriptopénz soha nem látott, többéves csúcsra, 65 000 dollárra emelkedett, ami jelentős pszichológiai küszöböt jelent a befektetők számára. Az euróval szembeni értéknövekedés, amely március 4-én 20:30-kor 60 393 eurós csúcsot ért el, figyelemre méltó, 5%-os emelkedést jelent a napközbeni 57 521 eurós mélyponthoz képest.

Te hol voltál akkor, amikor a Bitcoin elérte az ATH-t?

Te hol voltál akkor, amikor a Bitcoin elérte az ATH-t?

A Bitcoin nemrégiben figyelemre méltó mérföldkőhöz érkezett, mivel az euróval szemben meghaladta korábbi történelmi csúcsát. A legnagyobb kriptopénz soha nem látott, többéves csúcsra, 65 000 dollárra emelkedett, ami jelentős pszichológiai küszöböt jelent a befektetők számára. Az euróval szembeni értéknövekedés, amely március 4-én 20:30-kor 60 393 eurós csúcsot ért el, figyelemre méltó, 5%-os emelkedést jelent a napközbeni 57 521 eurós mélyponthoz képest.

A Bitcoin új ATH-t ért el az euróval szemben

A legfrissebb adatok szerint a BTC 61 972 eurón kereskedik, ami lenyűgöző, 56%-os emelkedést tükröz az elmúlt egy évhez képest. Ez a legutóbbi teljesítmény egy szélesebb trend része, amelyben a BTC folyamatosan új csúcsokat döntöget a különböző fiat valutákkal szemben 2024 folyamán. A BTC történelmi mérföldkövet ért el a kínai jüannal (CNY) szemben is, amely a piaci kapitalizáció alapján a világ legnagyobb fiat valutája.

Te hol voltál akkor, amikor a Bitcoin elérte az ATH-t? 1

A kriptopénz február végén új történelmi csúcsra szökött a CNY-vel szemben, és a korábbi, 414 000 CNY körüli rekordot meghaladva 467 506 CNY értéket ért el. Balaji Srinivasan, angyalbefektető és a Coinbase korábbi pénzügyi igazgatója megjegyezte, hogy a BTC február 28-án több mint 30 országban lépte át az eddigi csúcsokat, köztük olyan nagy gazdaságokban, mint Kína, India, Japán, Dél-Korea és Argentína.

E figyelemre méltó eredmények ellenére azonban a Bitcoinnak még mindig nem sikerült új csúcsokat döntenie bizonyos fiat valutákkal szemben, beleértve az Egyesült Államok dollárját, a brit fontot, a svájci frankot, a brazil reált és a mexikói pesót. Jelenleg 66 000 dolláron kereskednek a Bitcoinnal, ami enyhe visszaesést jelent a Coinbase-en 2021 novemberében elért 69 000 dolláros csúcshoz képest.

A BTC folytatja történelmi növekedését

Ennek ellenére az iparági szakértők, mint például Sam Wouters, a River Intelligence marketingvezetője, a mexikói pesót az egyik legambiciózusabb célpontnak tartják, amelyet a Bitcoin meghódíthat. Jelenleg a Bitcoin 1,1 millió pesón kereskedik, ami körülbelül 24%-os csökkenést jelent a 2021 novemberében jegyzett korábbi, nagyjából 1,4 millió pesós csúcshoz képest.

A Bitcoin értékének ez a több fiat valutával szembeni megugrása a Bitcoin növekvő kitettségének tulajdonítható, miután az Egyesült Államokban 2024. január 11-én elindították a spot Bitcoin tőzsdén kereskedett alapokat (ETF). Az ETF-ek indulása óta a kibocsátók március 1-jéig legalább 340 000 BTC-t szereztek, a Grayscale Bitcoin Trust ETF jelentős BTC-értékesítéseit nem számítva.

A Bitcoin töretlen menetelése új történelmi csúcsok felé a különböző fiat valutákkal szemben aláhúzza növekvő jelentőségét és elfogadottságát a globális pénzügyi környezetben. Miközben továbbra is áttöri a korlátokat és újrafogalmazza az érték hagyományos fogalmait, a kriptovaluta útját továbbra is szorosan figyelik a befektetők és a rajongók világszerte. 

2024-ben eljutottunk oda, hogy a Bitcoinnal eddig ellenséges politikai vezetők is nyitottak a legismertebb kriptovaluta felé.

Mikorra várhatjuk az új történelmi csúcsot (a dollárral szemben)?

A legfrissebb kriptovaluta hírek szerint a növekvő kereslet és a közelgő Bitcoin felezés hatására az árfolyam csúcsdöntése akár órákon belül bekövetkezhet. 

A Bitcoin felezési (halving) esemény a Bitcoin blokkláncának egy fontos aspektusa, amely hatással van a Bitcoin kibocsátására és a bányászok jutalmaira. A Bitcoin protokoll szerint a blokktörés minden 210 000 blokk után következik be, ami általában körülbelül négy évig tart.

Bitcoin. Forrás: Bing AI képgenerátor

A Bitcoin felezés során a bányászok által kibányászott új blokkokban található jutalom mértéke a felére csökken. Az eredeti 50 BTC-ről 25 BTC-re, majd 12,5 BTC-re, és így tovább. A felezés hatása a következőképpen értékelhető:

  1. Kínálati ritkaság: A blokktörés hatására kevesebb Bitcoin kerül forgalomba, ami kínálati ritkaságot teremt. Mivel a Bitcoin maximális kínálata 21 millió, a felezés következtében lassul a Bitcoin kibocsátása, ami hosszú távon az eszköz értékének növekedéséhez vezethet.
  2. Inflációs hatás: A felezés csökkenti az inflációt a Bitcoin hálózaton, mivel kevesebb új Bitcoin kerül forgalomba. Ez hozzájárul a digitális eszköz stabilitásához és fenntarthatóságához.
  3. Bányászok motivációja: A bányászok jutalma feleződik, ami kihívást jelent számukra. Azok a bányászok, akik nem képesek hatékonyan üzemeltetni a bányászati berendezéseiket, vagy a bányászat költségei meghaladják a nyereséget, esetleg kieshetnek a versenyből. Ez általában a bányászati iparág hatékonyságának növekedéséhez vezet.
  4. Piaci pszichológia: A felezés előrejelzése és maga az esemény a piaci szereplők pszichológiáját is befolyásolja. A felezés előtt és után gyakran megfigyelhető volatilitás és árfolyammozgások, amelyek befolyásolják a befektetők és kereskedők döntéseit.

Fontos megjegyezni, hogy a Bitcoin felezés nem garantálja az árfolyam emelkedését, és a piacokat számos tényező befolyásolhatja. Azonban a blokktörés fontos esemény, amely strukturális változásokat hoz a Bitcoin rendszerében, és számos hatással lehet a hálózat gazdasági és technikai aspektusaira.

Amint látjuk, a Bitcoin felezés és a spot Bitcoin ETF körüli felhajtás teljesen bedurrantotta a Bitcoint. A felezésre várhatóan áprilisban kerül majd sor, így a következő hetekben-hónapokban egy elég volatilis piacnak lehetünk szemtanúi.

Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg másokkal is!

Következő cikk

Mi az a rendezvény- és partisátor? Milyen alkalmakkor használhatóak?

Ebben a cikkben részletesebben foglalkozunk a rendezvénysátorokkal és a partisátorokkal, beleértve azt is, hogy milyen alkalmakkor használhatóak ezek az ideiglenes építmények.
Mi az a rendezvény- és partisátor? Milyen alkalmakkor használhatóak?

Ezeket olvastad már?