28 kihagyhatatlan húsvéti animációs film és mese gyerekeknek

Tudásmánia

28 húsvéti animációs film, mese, melynek központi témája a húsvét, a húsvéti nyúl, illetve a húsvéti tojás.

21 kihagyhatatlan húsvéti animációs film és mese gyerekeknek cikk nyítóképe

28 kihagyhatatlan húsvéti animációs film és mese gyerekeknek

Már be van zsongva a gyerek a húsvét miatt? De te kifogytál a húsvéti mesékből? Semmi gond, összegyűjtöttem 28 animációs filmet, melynek a központi témája a húsvét, a húsvéti nyúl, illetve a húsvéti tojás.

Jégkorszak – Húsvéti küldetés

A Jégkorszak című mesét már senkinek sem kell bemutatni, viszont sokan nem tudják, hogy rengeteg rövid animációs filmet adtak ki, melyek egy-egy ünnephez kapcsolódnak. Nagy szerencsénkre ez alól a húsvét sem kivétel. A húsvéti animációs film 2016-ban jelent meg, és mindössze csak 20 perc hosszú.

Történet: Ethel, a madármama egy kis időre rábízza Sid-re a tojásai őrzését. Mindez pedig annyira jól sikerül, hogy Sid rövidesen újabb és újabb megbízást kap, majd belendül számára a tojáskeltető biznisz. Ám rosszakarókból mindig akad, így amikor a húsvéti tojásoknak sorra lába kél, Clint, Manny és Diego azonnal a barátjuk segítségére sietnek…

Micimackó: Tavaszolás Zsebibabával 

Micimackót és a társait is mind imádjuk, nagy örömünkre ők sem maradnak ki a húsvéti mókából. Szerencsére ennek a mesének már a hossza is jóval vaskosabb, a maga 63 percével. Azaz egy teljes órára leköti a gyerekek figyelmét.
Egyébként 2004-ben jelent meg, szóval túl réginek sem mondható.

Erről szól: Kitavaszodott a Százholdas Pagonyban, és a hosszú tél után kicsattanó örömmel ugrándozik a zöldellő mezőn Zsebibaba. Élvezi a meleget, hallgatja a madárdalt, ugrál és bugrál, legszívesebben magához ölelné az összes barátját, hogy vele együtt ünnepeljék a tavasz beköszöntét. És Zsebibaba meg is teszi. Sorra felkeresi a pagony lakóit, hogy együtt kürtöljék világgá, milyen jó, ha itt a tavasz. Nyuszi azonban nem akar ünnepelni, hiszen számára a tavasz nem a hancúrozást jelenti – igazából Nyuszinak semmi nem jelenti a hancúrozást, hanem a tavaszi nagytakarítást! Nekilát hát kicsinosítani üregét és hallani sem akar arról, hogy léháskodással töltse ezt a szép napot. Zsebibaba azonban ezt nem hagyja ennyiben.

Húsvéti Maci Laci

Sajnos Maci Laci karakterét a mai fiatalok már nem nagyon ismerik, de ezt a mesét mindenképpen érdemes megnézni, hiszen ez is kötődik a húsvéthoz és rendkívül szórakoztató.
A mese 1994-ben jelent meg és 46 perc a játékideje.

Miről szól? A Jellystone Park idei húsvéti mulatsága a legpompásabbnak ígérkezik – amíg a haspók Maci Laci ki nem szimatolja a húsvéti finomságokat! A dühös Smith parkôr megfogadja, hogy Lacit a Szibériai Cirkuszba küldi. Hogy mentse a menthetôt, Maci Laci elindul Bubuval megkeresni az igazi Húsvéti Nyuszit. Nyuszit azonban elrabolta Pauly és Ernest, a két megrögzött gonosztevô. A hatalmas kalamajkában Maci Lacinak meg kell mentenie Húsvéti Nyuszit és megismernie Mildred, a varázslatos Húsvéti Tyúk titkát. Sikerül-emindez Lacinak? Ne feledjed, ez egy eszes medve!

Bébi bolondos dallamok: Húsvéti nyuszi márpedig van!

A Bolondos dallamok című animációs sorozat története rendkívül régre nyúlik vissza, már 1930-ban is készültek epizódok. Magyarországon is találkozhattunk vele a TV-csatornák képernyőin. A gyerekek által óriási népszerűségnek örvendő meséhez is készítettek egy húsvéti kiadást, mely 2003-ban jelent meg és 42 perc hosszú volt.

Történet: Ezen a csodálatos tavaszon csatlakozzunk a Bolondos dallamok ifjú hőseihez és keressük együtt a húsvéti nyuszit! Amióta Nagyi mesélt a húsvéti nyusziról, aki csokicsibékkel és csokitojásokkal lepi majd meg őket, Tapsi és barátai semmi másra nem tudnak gondolni. Mind nagy izgalommal készülődnek – kivéve Dodót, aki meg van győződve arról, hogy a húsvéti nyuszi nem is létezik. Húsvét napján a többiek mégis elindulnak, hogy megkeressék a mezőt, ahol a húsvéti tojások teremnek. Vagy mégis Dodónak lesz igaza és a húsvéti nyuszi csak mese?

Hopp

Talán ez a (mese)film egy kicsit kilóg a listáról, de úgy gondoltam, hogy mindenképp helye van itt, hiszen a húsvétról szól és a nyuszikat számítógépes technikával készítették el. Továbbá az elkészítés során nem a realisztikus ábrázolásmódra törekedtek, hanem inkább a gyerekek által is kedvelhető cuki megformálásra.
A film egyébként 2011-ben jelent meg és 101 perc hosszú.

Erről szól: Nagy feladat vár Husira, a Húsvéti Nyuszi kamaszfiára. Ő fogja ugyanis átvenni az apja örökségét, neki kell majd irányítania a húsvéti csokigyárat. A gond, a Husinak semmi kedve ehhez, ő ugyanis dobos szeretne lenni Los Angelesben. Le is lép otthonról, ám véletlenül elüti autójával a munkanélküli Fred. Husi kapva kap a lehetőségen, és Fred nyakába varrja magát, feje tetejére állítva amúgy is zűrös életét. Ám egy nap rossz hírek érkeznek otthonról, és úgy tűnik, Husinak és Frednek kell megmentenie a Húsvétot.

Húsvéti tojáskaland

A Húsvéti tojáskaland egy 2004-es amerikai rajzfilm, mely 87 perc hosszú.

Sztori: Volt egyszer egy gyönyörű hely: Tojásváros. Tökéletes egyetértésben éltek itt együtt nyulak és szárnyasok. De a tökéletesség nem tart örökké. A gyönyörű város határain túl a félelmetes mocsár terült el, ahol gonosz és zsákmányra éhes alakok leselkedtek. Húsvét napján, amikor az iskolában is tanítási szünet van és, a diákok mind együtt festik a tojásokat hihetetlen dolog történik. A kész gyönyörű tojások mind egy szálig eltűnnek. Minden jel arra mutat, hogy az idill nem is olyan tökéletes Tojásvárosban.

A húsvéti nyuszi a városba megy

Sajnos ez egy kicsit régebbi mesefilm, hiszen 1977-ben jelent meg, de ennek ellenére könnyed szórakozást nyújthat minden gyermek számára. A játékideje 50 perc.

Sztori: Kölyökfalván a gyerekek maguk hozzák a törvényeiket, sőt, addig maradnak fenn, ameddig csak akarnak! Tavasszal mindenki húsvéti meglepetéseket készítésébe kezd, hogy aztán Nappamacs, a nyuszi elindulhasson a hímes tojásokkal és a fincsi cukorkákkal a közeli városba. Ám szegénynek nem árt vigyáznia, a mogorva városiak ugyanis nem kedvelik a gyerekeket, hát még az ugribugri nyuszikat!
Ez a varázslatos bábfilm, amelyben a legendás Fred Astaire mesél és énekel, lefegyverző kedvességgel mutatja be, hogyan találják ki Nappamacsék kedvenc húsvéti szokásainkat, és nyerik meg velük szép lassan a zsémbeskedő városlakókat.

Snoopy és a húsvéti kutya

Snoopy, az egyik legnépszerűbb kutya sem maradhat ki a húsvéti mókából, így hát vele a központban is készítettek egy húsvéti különkiadást 1974-ben. A rajzfilm mindösszesen csak 30 perc hosszú.

Erről szól: A banda gőzerővel készül az ünnepre: tojásfestés, cipővásárlás, és még mennyi, de mennyi tennivaló… Csoda hát, ha senki nem figyel Linusra? Pedig ő éppen arról igyekszik meggyőzni mindenkit, hogy a húsvéti kutya majd mindent elintéz. Vigyázz, húsvéti nyuszi, mert valaki a te állásodra pályázik! Hogy ki lehet az? Kosarában sok-sok színes tojással egy lógó fülű, bumfordi orrú illető, aki mindannyiunknak nagyon ismerős…
Ő bizony nem más, mint a húsvéti kutya! Újra itt van hát a családi kedvenc felújított változatban, tökéletesített kép- és hangminőséggel, hogy épp olyan fényesen ragyogjon, mint a legpompásabb húsvéti tojás!

Bori barátnőm – Bori és a húsvéti nyúl

A Bori (vagy Bori barátnőm) egy német animációs sorozat, melyet 2009-ben kezdtek el gyártani, egy átlagos rész 10 és 20 perc között van.

Erről szól: Milyen kislány Bori? Legszívesebben piros-fehér csíkos pólót visel, szőke hajába piros szalagot köt. Szereti az állatokat, különösen a cicákat és a pónikat. Bori történetei megmutatják, hogy az óvodások élete izgalmas: a mindennapok is megannyi felfedezni valót tartogatnak.

Roger nyúl a pácban

Sajnos a filmnek (vagy mesének) semmi köze sincs a húsvéthoz, viszont szerepel benne a filmtörténelem egyik legnépszerűbb nyula, Tapsi Hapsi, így vétek lett volna kihagyni a listáról. Illetve a filmben egyszerre ötvözték az élőszereplős, és a kézzel rajzolt karakterek megjelenítését.

A film 1988-ban jelent meg és pontosan 99 perc hosszú.
Sztori: Hollywood az 1940-es években. Roger nyúl szeretetre méltó, lógófülű, hadari beszédű balfácán, a rajzfilmsztár Baby Herman partnere. A tapsifülesnek oltári nagy szíve van, mindenkit imád, de a kis piros leginkább a feleségéért, a szexi Jessicáért dobog. Az asszony hűtlenségével kapcsolatos pletyka rossz hatással van kétdimenziós barátunk színészi teljesítményére. A stúdió felbéreli Eddie Valiant magándetektívet, hogy szaglásszon körül az ügyben. Amikor meggyilkolják Marvin Acme-t, az egyik éjszakai klub tulajdonosát, Roger nyúl lesz a bűntény elsőszámú gyanúsítottja.

Pom-Pom Meséi – A Csipogó Húsvéti Tojás

https://youtu.be/I_fahDlP8Vk

Sajnos ez is egy mára (viszonylag) feledésbe merült mese lett, melyet eredetileg 1980-tól 1984-ig vetítettek. Egy átlagos rész 10 perc hosszú volt csak.

Történet: Hogy kicsoda Pom Pom? Többféle alakban láthatjátok. Lehet paróka, szobafestő pemzli, egyujjas kifordított bundakesztyű, vagy papucs orrán pamutbojt. Csodálatos történeteket mesél nektek és Picurnak Gombóc Arturról, a falánk madárról, és a többi nem kevésbé izgalmas figuráról.
Pom-Pom és barátai húsvétkor meglocsolják Picurt, aki a locsolóknak csokoládétojást osztogat. Gombóc Artúrnak egy csipogó piros tojás jut…

Tapsi Hapsi – Húsvéti nyúlságok!

A Tapsi Hapsi – Húsvéti nyúlságok! 1947-ben jelent meg a Bolondos dallamok keretei között és csak 7 perc hosszú.

Sztori: Az igazi húsvéti nyúl fájdalmat és bánatot színlelve rásózza a munkát Tapsi Hapsira, így Tapsin a sor, hogy eljuttassa mindenkihez a húsvéti tojásokat.

Tom és Jerry – Húsvéti kacsa!

Tom és Jerry sem maradhat ki a húsvéti szórakozásból, azonban hozzájuk nem a húsvéti nyúl, hanem a húsvéti kacsa látogat el. A rész 1958-ban jelent meg és csak 6 perc hosszú volt.

Rövid történet: A világ leghíresebb macska-egér párosa, akik soha nem hagyják abba a vetélkedést és verekedést.

Nyúl Péter kalandjai (Gyuszi Nyuszi Kalandjai)

Egy 48 perc hosszú angol-amerikai animációs film, mely 1995-ben jelent meg.

Erről szól: Gyuszi Nyuszi bátor, okos, szófogadatlan, és szeret nagyot mondani: amikor a mama megbízza, hogy vigyázzon a kishúgaira, neki fontosabb, hogy Bennyt, a barátját elkápráztassa.

Pumukli Kalandjai – Pumukli és a Húsvét

A Pumukli kalandjai egy német-magyar animációs sorozat, mely 1982-ben jelent meg és csak 2 évadot élt meg. A részenkénti játékidő 24 perc.

Miről szól a Pumukli Kalandjai? Eder mester asztalosműhelyében a sok szerszám, festék és ecset között hogy, hogy nem egyszer csak életre kel egy piciny apró fiucska, Pumukli. Vörös haja égnek áll, rettentő kíváncsi és rettentő neveletlen. Eder apó kénytelen kezelésbe venni, az egyébként csak számára látható kis emberke nevelését. A műhely látogatói, a szomszédok és barátok csak bizonyos tárgyak gyanús „önmozgását”, érthetetlen jelenségeket vesznek észre, de arra senki sem gondol, hogy mellettük, felettük, alattuk, rajtuk egy pici manócska ugrál, bujkál. Pumukli felfedezi magának a világot, megismerkedik a macskával, egérrel, tűzzel és vízzel, autóval, de elkíséri a mestert a hegyekbe, a horgászatra, és megtanulja, mi az hogy zene, mi az, hogy segítség, mi az hogy karácsony. A sorozat végén Pumukli a fejlődésben odáig jut, hogy asztalos akar lenni, de ki hiszi el ezt ennek a kópénak?

Nagy kalandozások – Történetek a Bibliából: Húsvéti Történet

2006 márciusában adták ki, a játékideje 30 perc.

Történet: Egy híres bibliai történetet mutat be, amelyet az időutazás révén az adott korba csöppent főszereplőkkel együtt élhet át a néző.

Tapsi Hapsi – Húsvéti különkiadás

A húsvéti különkiadás egy 1977-ben bemutatott amerikai rajzfilm, amely a Bolondos dallamok című rajzfilm alapján készült. A játékideje 50 perc.

Története: Húsvéti témájú klasszikus Warner Bros rajzfilmek bemutatója, melynek Tapsi Hapsi és a nagyi a házigazdája.

Az öt legenda 

Bár nem teljes mértékben a húsvétról szól, de a mese főszereplői között szerepel a Húsvéti Nyuszi is, így mindenképp elfér a listán. Az animációs film 2012-ben jelent meg és 97 perc hosszú.

Erről szól: A legenda szerint a Holdbéli Ember azért választotta ki a Húsvéti Nyuszit, a Mikulást, a Fogtündért és a Homokembert, hogy vigyázzák a gyerekek álmait, s gondoskodjanak arról, hogy biztonságban nőjenek fel. A gonosz Szuroknak, azaz a Mumusnak azonban már elege van ebből, és abból is, hogy a szülők állandóan vele riogatják a kicsiket. Ezért az álmokból rémálmokat csinál, az örömből félelmet, a fényből sötétséget. Így az őrzők veszélybe kerülnek. Ám akad segítség, a száműzetésből visszatérő Dér Jankó, az ötödik legenda…

Nyuszi suli – A húsvét mentőakció

Ez egy német animációs vígjátékfilm 2022-ből, hossza mindössze 76 perc. Bár hossza rövid, de a csodálatos látványvilág biztosan kárpótol.

Miről szól? A nyuszi suliban a húsvétvárás és a varázslatos aranytojás általi új „mesternyúl” kinevezése zajlik. A mesternyulak védik a húsvéti nyuszikat, nekik köszönhetik a gyerekek a húsvéti tojást. A jelöltek között van Max is, a vagány, nagyvárosi nyuszi, aki nem igazán érzi, mekkora felelősséggel is jár ez a kitüntetett szerep. Amikor a ravaszdi rókák megint a bele akarnak rondítani a húsvéti ünneplésbe, Max bizonyíthatja, hogy felnőtt a feladathoz.

Dodó kacsa húsvéti meglepetése

A Dodó kacsa húsvéti meglepetése 1980-ban bemutatott amerikai rajzfilm, melynek alapját a népszerű Bolondos dallamok animációs sorozat képezi.

József, az Álmok Királya

Egy 2000-ben megjelent bibliai mese, melynek a játékideje 75 perc.

Miről szól? A rajzfilmben József, az álomfejtő örökérvényű bibliai története elevenedik meg: Józsefről már gyermekkorában kiderülnek különleges képességei, de mint tizenegy fiúgyermek közül a legifjabbiknak, nem sok esélye van az érvényesülésre. Bátyjai tartanak tőle, ezért eladják rabszolgának Egyiptomba. Itt József a fáraó testőrségének kapitányánál szolgál, és álomfejtő képességéről hamarosan maga a fáraó is értesül, aki megkéri a fiút rossz álmainak megfejtésére. József tanácsaival sikerül elkerülni az Egyiptomra leselkedő katasztrófát, és a fáraó hálából vagyonhoz és hatalomhoz juttatja. József maga mellé veszi a még rabszolgaként megismert szerelmét, ám boldogsága nem lehet teljes: egy váratlan fordulat ismét összehozza őt testvéreivel…

A nagy húsvéti tojásvadászat

Egy 1999-ben megjelent amerikai animációs film, mely 48 perc hosszú.

Története: Peter húsvétra aranyos játéknyulat kap ajándékba a nagymamájától. Pamacs megismerkedik Peter többi játékával, az Őrmesterrel, az Ősemberrel, PVC-vel, Tigrissel és nagyon megszereti őket. Egy nap Peter beviszi Pamacsot az iskolába, ám délután egy kutya elrabolja a kis játéknyulat és beviszi az erdőbe. Egy igazi nyuszi-családdal hozza össze a szerencse Pamacsot, akik mesélnek neki a húsvéti tojás varázserejéről. Hamarosan szükség is lesz a varázserőre, hiszen Peter komolyan megbetegszik és az időközben hazakerült kis nyuszi és a többi játék megpróbál segíteni rajta.

Nyuszi suli – Az aranytojás őrzői

Az aranytojás őrzői alcímet viselő Nyuszi suli gyerek vígjáték 2017-ben jelent meg, teljes hossza 1 óra 19 perc.

Történet: Max egy vagány, nagyvárosi nyuszi, aki egy véletlen baleset miatt egyszer csak egy húsvéti nyuszikat képző iskolában találja magát. Az iskola közelében él egy dörzsölt róka család is, akik el akarják lopni az arany húsvéti tojást a nyulaktól. A különleges tojásban rejlik a tapsifülesek ereje, ezáltal a rókák véget vetnének a húsvéti ünnepnek is.
Maxre és új barátjára, Emmyre, a kedves nyuszi lányra vár a feladat, hogy megmentsék a húsvétot és a többi kis nyuszit a ravasz rókáktól.

Frakk a Macskák Réme – Zöld Erdőben Jártam

Frakk, a macskák réme egy papírkivágásos technikával készült magyar rajzfilmsorozat, amelynek forgatókönyvét Bálint Ágnes írta. Magát a sorozatot pedig a Pannónia Filmstúdió készítette, 1971 és 1985 között. Az egyik részük főtematikája nekik is a húsvét volt.

Története: Bálint Ágnes mulatságos meséje egy kutya-macska „barátság” viharos krónikája. A történet kezdetén idilli békességben éldegél két macska, Lukrécia és Szeréna egy szép kis házban. Kövérek, lusták és szemtelenek, határozottan megvetik az egérfogás nemes művészetét. Ennek ellenére sem lenne semmi baj, ha a borostyánszemű Lukréciának nem támadna egy nap az a merész elképzelése, hogy végleg elfoglalja a ház urának – aki feleségével ellentétben nem túlságosan barátja a két macskának – kedvenc karosszékét. A szemtelen elhatározást viharos gyorsasággal követi a tett. Károly bácsi ettől a naptól kezdve másra sem vágyik, mint egy kutyára, de lehetőleg olyanra, amelyik macskát reggelizik, macskát ebédel és azt is vacsorázik. S egy végzetes napon be is robban az idilli békébe Frakk, a vizsla – minden macska réme -, hogy megkezdje áldásos működését: a két macska „nevelését”.

Kormos mesék: A nyulacska csengője

A fentebbi kis rövidfilm Kormos István meséje alapján készült.

Miről szól? Egy kis nyuszi elveszíti a csengőjét. Hiába fordul fűhöz-fához, senki sem segít, hogy visszaszerezze. A pulikutya lesz megmentője, aki visszafordítja az eseménysort…

Bogyó és Babóca: Hímestojások

Bogyót és Babócát valószínűleg senkinek sem kell bemutatni, viszont lehet vannak olyanok, akik nem tudják, hogy van egy húsvétra szánt speciális epizódjuk is.

Húsvéti tojás mese

Egy újabb rövid animációs filmet szeretnénk bemutatni, amely alig hosszabb, mint 7 perc. Ez egy húsvéti verses mese a tojásfestésről, locsoló verssel.

Húsvéti Kaland – Nyuszimesék

Következő mesénk sem tekinthető túl hosszúnak a maga 10 percével, de mindenképp érdemes lehet megtekinteni a nyúltesók húsvéti kalandját. Aki nem csak a húsvéti különkiadásra kíváncsi, hanem szeretné több részen át követni a nyuszimesék sorsát, az ezen a linken megteheti.

Történet: Ebben a mesében kiderül, hogy hogy kerülnek a húsvéti tojások a fészekbe és a bokrok alá.

Ha már az összes mesét végignézted, akkor olvass el pár húsvéti verset, amelyek hasonlóan szórakoztatóak.

Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg másokkal is!

Következő cikk

Magyar karácsonyi zenék: itt a 33 legkedveltebb magyar karácsonyi dal

Összegyűjtöttem Nektek a 33 legjobb magyar karácsonyi dalt, hiszen a karácsonyi zenék magyarul az igaziak. Ha szereted a karácsonyi dalokat vagy énekeket magyarul, akkor ezt a 33 zenét feltétlenül meg kell hallgatnod.
Magyar karácsonyi zenék, dalok, énekek borítókép, nyitókép

Ezeket olvastad már?