Ezek a legjobb húsvéti filmek: 22 film húsvétra

Tudásmánia

Nagyon kevés az igazán klasszikus húsvéti film, de én összegyűjtöttem 22 filmet, amelyet érdemes megnézni.

Ezek a legjobb húsvéti filmek: 21 film húsvétra című cikk nyítóképe

Ezek a legjobb húsvéti filmek: 22 film húsvétra

Nem jut eszedbe semmilyen húsvéti film? Nyugi, nem csak te vagy így vele, hiszen nincsenek is igazán klasszikus húsvéti filmek. Ennek az oka leginkább arra vezethető vissza, hogy külföldön a húsvét nem olyan népszerű, mint például a karácsony. Így a karácsonyi filmekkel ellentétben a húsvétiak egyáltalán nem terjedtek el. Nincsenek igazán jó vígjátékok a témában, vallásosból viszont annál több van. Ennek ellenére azért én megpróbáltam összeállítani egy listát, amelyen a húsvéthoz (illetve a nyúlhoz és a bibliához) köthető filmek szerepelnek. Nyugi, vígjátékok is!

Hopp

Ez az aranyos kis filmecske egyszerre vegyít valós és számítógéppel készített karaktereket. Rendkívül aranyos és erősen ajánlott gyerekeknek ez a 2011-ben megjelent és 95 perc hosszúságú film.

Történt: Nagy feladat vár Husira, a Húsvéti Nyuszi kamaszfiára. Ő fogja ugyanis átvenni az apja örökségét, neki kell majd irányítania a húsvéti csokigyárat. A gond, a Husinak semmi kedve ehhez, ő ugyanis dobos szeretne lenni Los Angelesben. Le is lép otthonról, ám véletlenül elüti autójával a munkanélküli Fred. Husi kapva kap a lehetőségen, és Fred nyakába varrja magát, feje tetejére állítva amúgy is zűrös életét. Ám egy nap rossz hírek érkeznek otthonról, és úgy tűnik, Husinak és Frednek kell megmentenie a Húsvétot.

Nyúl Péter

Nem egy klasszikus húsvéti film, de mivel nyuszikról szól, így kellemes szórakozást nyújt húsvétkor. A film első része 2018-ban jelent meg és 95 perc hosszú.

Története: Nyúl Péter nagy szájánál csak a füle nagyobb. Egyébként jó kedélyű, laza, és a kék dzsekijéről biztosan felismered. Meg arról, hogy nem hord nadrágot.
Szerinte ő az ember legrégibb barátja, és ezért joga van néha megebédelni a kiskertben, megmelegedni a konyhában és bulit szervezni a haverjainak nappaliban.
A helybéli tanyagazdának azonban erről egészen más elképzelései vannak.

Roger nyúl a pácban

Ez sem egy tipikus húsvéti film, de szintúgy, mint a fentebb említett, ez is kellemes kikapcsolódást nyújt húsvétkor. A film viszont nem mai darab, pontosan 1989-ben jelent meg, viszont a mai napig élvezhető tudott maradni. A játékideje 104 perc.

Erről szól: Hollywood az 1940-es években. Roger nyúl szeretetre méltó, lógófülű, hadari beszédű balfácán, a rajzfilmsztár Baby Herman partnere. A tapsifülesnek oltári nagy szíve van, mindenkit imád, de a kis piros leginkább a feleségéért, a szexi Jessicáért dobog. Az asszony hűtlenségével kapcsolatos pletyka rossz hatással van kétdimenziós barátunk színészi teljesítményére. A stúdió felbéreli Eddie Valiant magándetektívet, hogy szaglásszon körül az ügyben. Amikor meggyilkolják Marvin Acme-t, az egyik éjszakai klub tulajdonosát, Roger nyúl lesz a bűntény első számú gyanúsítottja.

Jézus Krisztus szupersztár

Egy zseniális musical, melyet minden húsvétkor érdemes újra elővenni.
1983-ban jelent meg és 108 perc a játékideje.

Miről szól? A sivár, félsivatagi táj közepén ősi romok mesélnek a régmúlt nagy eseményeiről. Ütött-kopott autóbusz áll meg előttük, a társulat tagjaival, akik a jelmezek kicsomagolása után nyomban nekiállnak, hogy előadják minden idők legnagyobb történetét. Júdás egy szirt fokán ülve végigtekint a pusztaságon, s azon elmélkedik, minő veszedelmeket zúdított Jézus a szegény zsidó népre. Ám a Messiás eljövetele nem csupán előtte talány. Kezdetben a többi tanítvány is értetlenül áll a Megváltó cselekedetei, s önkéntes áldozatvállalása előtt – egészen a szükségszerű végső áldozathozatalig: a keresztig.

Nyúl Péter 2. – Nyúlcipő

A nagysikerű első rész után nem is volt kérdés, hogy vajon folytatják-e gyerekek legújabb nyúl kedvencének a történetét. A második felvonás 2020-ban jelent meg és mindössze 85 perc hosszúságú.

Története: A nagyszájú, kalandra éhes és különlegesen jó fej nyúl történetének moziváltozata elképesztően népszerűvé vált az egész világon. A CGI-animált nagyfülűek és az élő szereplők kombinálásával készített családi vígjáték természetesen nem érhetett véget az első résszel: Nyúl Péter és barátai visszatérnek, és visszatér velük Bea, a bájos kétlábú (Rose Byrne) valamint vőlegénye (Domhnall Gleeson) is.
De a boldog brit vidéket ezúttal lecseréli a nagyváros zaja, ahol semmi sem olyan békés, mint egy ötórai tea: ahova Péter és rokonsága beteszi a tappancsát, ott biztos a felfordulás…

Space Jam – Zűr az űrben

Erről a mesefilmről sem mondhatjuk el, hogy konkrétan a húsvétról szólna, de az egyik főszereplője Tapsi Hapsi, így úgy gondolom, hogy elfér ezen a listán. A film 1997-ben jelent meg és 88 perc hosszú.

Erről szól: Bugs Bunny és kísérete bajba kerül, amikor szembeszáll a Földre érkezett apró kis űrlényekkel. A nerdluckokat a főnökük, Swackhammer küldte, mégpedig azért, hogy az ő szórakoztatására elrabolják Bugs Bunny kíséretének tagjait. Bugs nem tétovázik, azonnal kosármeccsre hívja az idegeneket azzal, hogyha vereséget szenvednek, mindannyian ott maradnak a Földön, ám az űrlények győzelme esetén mindannyian Swackhammer kezébe adják magukat. Az idegenek azonnal elfogadják Bunny ajánlatát. Túlságosan is gyorsan. Ugyanis van egy rendkívüli tulajdonságuk: pillanatok alatt képesek új képességeket magukévá tenni. Amikor Bugs felfedezi, mi készül, tudja, azonnal segítségre van szüksége. De hova forduljon, amikor már minden valamire való kosaras tudása az ellenfelet gazdagítja. Ám szerencsére van egy olyan ismerőse, akire mindig számíthat. Ő a világ legnagyobb kosárjátékosa, Michael Jordan.

Kellemes húsvéti ünnepeket!

Végre egy ízig-vérig húsvéti film, melynek főszereplő Jean-Paul Belmondo, Sophie Marceau és Marie Laforêt. Magyarországon 1988-ban jelent meg. A játékideje 98 perc.

Története: Stephane Margelle (Jean-Paul Belmondo) iparmágnás a Riviérán él szép feleségével, Sophie-val. Casanova-életmódot folytat: nincs nő, aki ellen tudna állni a sármos férfinak. Minden rendben is megy addig a napig, amíg feleségét ki nem viszi a repülőtérre és a búcsúzás után bele nem botlik egy 18 éves lányba. Stéphane elviszi a lányt a szokott helyekre: étterembe, éjszakai bárba és végül a lakásába. De ekkor kitör a botrány: felesége gépét törölték és amikor hazajön, férjét a fiatal lánnyal találja. Szorult helyzetében Stephane azt hazudja: a látszat csal, akit felesége lát, az nem más, mint az ő lánya…

Brian élete

A mai napig az egyik legviccesebb vígjátékként számon tartott film, mely nem kímél semmit és senkit. 1979-ben jelent meg és mindössze 94 perc hosszú.

Miről szól? Erről: A Monthy Python csoport tagjai ezúttal visszavisznek minket a bibliai időkbe. Júdeában vagyunk, ott és akkor, amikor Jézus született. Vele szinte egy időben és egészen a közelében megszületik egy másik gyermek is, Brian. Róla a napkeleti bölcsek tévedésből azt hiszik, hogy ő a megváltó. Brian élete ettől a perctől kezdve tévedések és félreértések sorozata. Júdea ekkoriban forrong: zsidók harcolnak a szabadságért, a rómaiak és egymás ellen is. Brian közelebbi kapcsolatba kerül az egyik elvakult, ám annál ambiciózusabb lázadó csapattal, méghozzá Judith, a szépséges, ám elhivatottan feminista forradalmárlány révén. Brian, hogy rátermettségét bebizonyítsa, Róma ellenes jelszavakat pingál Pilátus palotájának falára. A forradalmi tett végrehajtása közben azonban egy római katona rajtakapja, kijavítja a helyesírási hibákat, és arra kényszeríti, hogy százszor leírja a helyes mondatokat. A forradalmároknak annyira imponál Brian elszántsága, hogy soraikba fogadják és bevonják legközelebbi akciójukba. Az a tervük, hogy elrabolják Pilátus feleségét. Ám ez a nagyszabású plánum egy másik csapatnak is az eszébe jut. A két csoport egymást akadályozva először csak heves szópárbajt vív egymással, majd a csodálkozástól elámult rómaiak szeme láttára végez egymással. Brian az egyedüli túlélő, őt azonban a rómaiak elfogják. Nem ő lenne azonban, ha nem tudna megszökni a fogságból. Innentől kezdve azonban szinte pokol az élete, hívők egyre népesebb csoportja követi minden lépését. Követői meg vannak győződve arról, hogy ő az oly régen várt Messiás. Szinte megváltás, amikor a rómaiak újból elfogják. Ám Pilátus most már arra készül, hogy keresztre feszíti őt…

Ben-Hur (2016)

Ki ne hallott volna már az eredeti, s azóta klasszikussá vált filmről? Na ez nem az, hanem annak egy újabb változata. Könnyebben emészthető, modernebb köntösbe ültetett film, mely sajnos nem ér fel az elődjéhez. De ha valaki nem szeretné a sokkal régebbi változatot nézni és szereti az újabb filmeket, annak ez a verzió is tökéletesen megteszi. Az új változat 2016-ban jelent meg és 2 óra 3 percig tart.

A történet: A Ben Hur az 1959-es klasszikus feldolgozása, Judah Ben-Hur (Jack Huston) herceg története, akit fogadott testvére, Messala (Toby Kebbell), a római hadsereg tisztje hamisan vádol árulással. Nemesi címétől megfosztják és rabszolgaságba kényszerítik, ezért hátra kell hagynia családját és szerelmét (Nazanin Boniadi). Több évet tölt a tengeren hánykolódva, mielőtt bosszúra szomjazva hazatérne. Ehelyett azonban megváltást talál.

A passió

Az egyik legbrutálisabb, legkegyetlenebb film, amely a témában készült. Csak erős idegzetűeknek ajánlott, különben egy szenvedés lesz a film 127 perce. A filmet egyébként 2004. március 25-én adták ki.

Történet: A passió című film Názáreti Jézus életének utolsó tizenkét óráját jeleníti meg. A film nyitójelenete az Olajfák hegyének lábánál, a Gecsemáné-kertben játszódik, ahová Jézus elvonul az Utolsó Vacsora után imádkozni. Jézus ellenáll a Sátán kísértésének. Iskarióti Júdás árulása miatt Jézust elfogják és visszaviszik Jeruzsálem város falain belülre, ahol a farizeusok istenkáromlás vádjával szembesítik és tárgyalása halálos ítélettel végződik.
Jézust Pilátus, Palesztina római kormányzója elé vezetik, aki meghallgatja a farizeusok ellene szóló vádjait. Felismervén, hogy politikai konfliktussal került szembe, Pilátus Heródesnek engedi át az ügyet. Heródes visszaküldi Jézust Pilátushoz, aki Jézus vagy Barabás, a bűnöző közötti választás elé állítja a tömeget. A tömeg Barabás szabadulása és Jézus elítélése mellett dönt…
Jézusnak átadják a keresztet és utasítják, hogy vigye végig Jeruzsálem utcáin, fel a Golgotára. A Golgota hegyén Jézust a keresztre szegezik és szembesülnie kell az utolsó kísértéssel: a félelemmel, hogy Atyja elhagyta. Sikerül leküzdenie a félelmet, Máriára, Szent Anyjára tekint és kimondja a szavakat, amelyeket csak ő érthet meg egészen: „Elvégeztetett.” Aztán meghal: „A kezedbe ajánlom lelkemet.” – hangzik el. Halálának pillanatában a természet is gyászol: „a föld megindul, a kősziklák repedeznek”.

Isten Fia

A 2014-es Isten fia egy újabb feldolgozás Jézus életéről, mely 138 percben próbálja elmesélni nekünk, hogy min ment keresztül az Úr fia.

Miről szól? Az Isten Fia című film Christopher Spencer nagyszabású drámája, ami Krisztus életét, születését, tanításait, keresztrefeszítését és feltámadását mutatja be. A 2004-ben készült Passió óta ez az első nagyszabású film, mely szélesvásznon mesél Jézus életéről; és csaknem ötven év óta az első, amely a kereszténység központi alakjának teljes életútját bemutatja.

Luther

Egy 2003-as német életrajzi dráma, mely 119 percen keresztül „szórakoztatja” a nézőit.

Történet: A film Martin Luther, a XVI. századi keresztény reformáció vezéralakjának életrajza, aki új utakat nyitott a hit felfedezésében. A történet a szerzetesi fogadalomtételnél kezdődik és végigkíséri Luther belső küzdelmét a felszentelés utáni vágy és az egyházi hierarchiában uralkodó korrupció és képmutatás keltette egyre növekvő iszonyodás összeegyeztetése érdekében. Végülis eretnekséggel vádolják, és szembe kell néznie az éppen hatalmon lévő bíborosokkal és hercegekkel, miközben arra buzdítja őket, hogy tegyék elérhetővé a Szentírást az egyszerű hívők számára, valamint az igazságosság és becsületesség útján vezessék az egyházat a hit felé.

A világ legszebb története – A Biblia

Egy 1965-ös, 184 perc hosszú amerikai filmdráma.

Történet: A monumentális filmfreskó Jézus életét eleveníti fel a filmművészet legnemesebb eszközeivel. Ez a film egyike a bibliai történet legszebb, legteljesebb feldolgozásainak. Vallástörténeti hűséggel követi a Biblia világát, s nemcsak Jézus történetét beszéli el, hanem hitelesen megeleveníti a kort, az időt, amikor élt. Az alkotók megpróbálták érzékeltetni, mit gondolhatott és mondott egyidejűleg Augustus császár és miként cselekedtek a rómaiak és a zelóták.

Krisztus utolsó megkísértése

Egy újabb roppant hosszú bibliai film 1988-ból, pontosan 158 perc hosszú.

Erről szól: Krisztus élete elevenedik meg. Isten őt választotta ki a feladatra, hogy üzenetét eljuttassa az emberekhez. Az igazi dilemma a Golgotán, a kereszten kezdődik, amikor a Sátán utoljára kísérti meg Jézust az emberi élet kínálta kényelemmel és örömökkel. Ha a kereszthalál helyett megtagadja Istent, megszabadul a szenvedéseitől. A testi szenvedések közepette, a halál árnyékában Jézus elképzeli, mi történne, ha engedne a gonosz csábításának és az isteni helyett az emberi sorsot választaná.

János evangéliuma

Egy 2003-as, 175 perces amerikai-kanadai életrajzi film.

Történet: A filmfeldolgozás hitelesen követi végig a Biblia szavai, cselekményeit. A látványos filmkockák, az izgalmas kalandok minden korosztály számára feledhetetlen élményt nyújtanak.

Ben-Hur (1959)

A fentebb említett Ben-Hur eredeti, 1959-ben megjelent változata, mely óriási népszerűségnek örvend mind a szakma, és mind a közönség berkein belül. Ez a változat iszonyatosan masszív játékidővel rendelkezik, egész pontosan 220 perccel.

Erről szól: A jeruzsálemi Ben Hur, egy gazdag zsidó család fia, újra találkozik gyerekkori barátjával, a római légió parancsnokával, Messalával, aki szerint az új tanok, melyeket Krisztus hirdet, felforgathatják az egész Római birodalmat. Ben Hur meghallgatja a hegyibeszédet, ott van a kálváriánál, méghozzá nem is egyedül, hanem egy szépséges rabszolgalány, Esther társaságában. Korábbi élete gyökeresen megváltozik, amikor tévesen megvádolják azzal, hogy megpróbálta megölni Messalát. Száműzik családját, őt pedig rabszolgasorba döntik. Egy tengeri csata során megmenti a parancsnok, Quintus Arrius életét, aki ezért cserébe fiává fogadja. Rómába indul, hogy részt vegyen egy kocsiversenyen. Legnagyobb ellenfele régi barátja, Messala. Kettejük versenyfutásának egy ütközés vet véget, melyet Ben Hur éppen csak túlél, ám eldönti, hogy a kardját felcseréli Krisztus tanaival. Annak a Krisztusnak a tanaival, aki még halálában is képes arra, hogy az egész birodalmat a feje tetejére állítsa.

Annie Hall 

Az Annie Hall Woody Allen által írt és rendezett film, mely 1977-ben jelent meg. Mellesleg szerepel is benne. A film műfaja vígjáték és játékideje mindössze 93 perc.

Történet: Rendkívül zavaros Alvy Singer, a negyvenéves tévékomikus magánélete. Egyrészt idegbeteggé teszi New York állandó lüktetése, másrészt a közelmúltban elhagyta a barátnője. Ebben a felfokozott lelkiállapotban Alvy visszatekint az életére, a gyerekkorától kezdve egészen a különböző nőügyekig. Közülük is kiemelkedik az Annie Hallhoz fűződő kapcsolata. Egyfelől inába szállt a bátorsága, hogy elkötelezze magát, ám amikor Annie hátat fordított neki, minden áron vissza akarta szerezni.

Egy falusi plébános naplója

Egy csodaszép fekete-fehér francia filmdráma egyenesen 1951-ből. A film 95 perc hosszú.

Miről szól? Ambicourt plébánosa egy kisebbségi érzéssel küzdő fiatalember, tele jósággal és megértéssel, aki maga is jó szóra, szeretetre vágyik. Beteg. Nem tudja, milyen súlyos az állapota, de ha tudná, sem kímélné magát. Robert Bresson Delluc-díjas, katarktikus hatású alkotása a vallásosokat Istenhez közelíti, a nem hívőket pedig ráébreszti a szeretet fontosságára.

Az élet kalandja

Az élet kalandja (eredeti címén Jesus’s Son) egy 1999-ben megjelent 103 perc hosszú amerikai-kanadai filmdráma.

Sztori: Amerikai drogkaleidoszkóp a hetvenes évektől napjainkig egy szenvedélybeteg önéletrajzi írásain keresztül. Híres színészek vállaltak rövid epizódszerepeket az alkotó kedvéért. Denis Johnson köznyelven íródott, nyers novellafüzéréből adaptált film, amelyben az injekcióstűk zavarbaejtő szerepét az annál szúrósabb emlékek veszik át. Iowa állam, 1971: az első banda, az első lány és az első lövés, lopások, kórházi munka, új város, szerelem, detox, egy kis tánc, és már eltelt a fél élet. Fekete humorral tarkított önvallomás valahonnan nagyon lentről…

Shop-Show 

Jay és Néma Bob-ot nem sok mindenkinek kell bemutatni, viszont sokan vannak, akik nem tudják, hogy a Shop-Show-ban is szerepelnek. A film 1995-ben jelent meg, és 91 perc a játékideje.

Történet: Brodie és T.S. állandóan az ultramodern plazában lógnak, jóllehet nincs a világon semmi dolguk, mégis: egyszerűen imádnak ott lébecolni. Most az egyszer teendőjük is akad: mindkettőjüknek lelépett a barátnője, s ők minden követ megmozgatnak a könnyűvérű csajok visszahódítására. Úgy tűnik azonban, leküzdhetetlen ellenállásba ütköznek, de csak amíg a színre nem lép Jay és Néma Bob – a Shop stopból és a Comic Stripből megismert bohókás figurák – akik éppen itt fejtik ki áldásosan destruktív tevékenységüket, dugába döntve ezzel a bevásárlóközpontban sorra kerülő televíziós show-műsort.

Hank és Mike

86 perces kanadai-amerikai vígjáték 2008-ból.

Sztori: Hank és Mike láttán az embernek akaratlanul is a Furcsa pár kettőse, Felix és Oscar jut az eszébe. Akárcsak ők, Hank és Mike sem különbözhetne jobban egymástól, mégis képtelenek meglenni a másik nélkül. Hank nagy piás és nőcsábász, Mike viszont maga a két lábon járó szerencsétlenség. A két fickó minden évben húsvéti kosarakat szállít családokhoz. Mivel egy évben csak egyszer dolgoznak, a munkájuk az első. A vállalkozásuk az idén igazi sláger lesz. Utána viszont a munkaügyi központban kötnek ki. A megpróbáltatások láttán rájönnek, milyen fontos is a barátságuk.

Húsvéti parádé

Egy újabb musical, mely 1948-ban jelent meg és 99 perc hosszú.

Történet: Don Hewes, a Broadway egyik sztártáncosa egy tánckarból emelte ki Nadine Halet, akivel azóta szerelmespárként szép karriert futottak be. Nadine azonban nagyobb sikerre vágyik, ezért szólókarrierbe kezd. Döntésével mélyen megbántja Dont, aki bosszúból úgy dönt, bebizonyítja, hogy bárkiből képes egy új Nadine Halet faragni. Egy magányos görbe estén egy bárban belebotlik egy középszerű táncosnőbe, Hannahba, és azonnal szerződést kínál neki. A lány kezdetben nem több mint egy csetlő botló kezdő, fokozatosan azonban bebizonyítja hogy igenis tehetséges. Don mindössze kísérleti nyúlnak tekinti a lányt, Hannah azonban fülig beleszeret partnerébe.

Végszó

Ezzel a lista végére is értünk. Köszönöm szépen a port.hu-nak, hogy segítségemre volt a lista összeállításánál. Próbáltam tényleg csak a húsvéthoz valamilyen módon köthető filmeket felsorolni a listán, de nem volt egyszerű, hiszen húsvéti filmek tekintetében eléggé rosszul állunk. Ennek ellenére remélem, hogy volt egy olyan nyuszis, vagy bibliai történet a listán, amelyre te is elégedetten bólintottál.

Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg másokkal is!

Következő cikk

28 kihagyhatatlan húsvéti animációs film és mese gyerekeknek

28 húsvéti animációs film, mese, melynek központi témája a húsvét, a húsvéti nyúl, illetve a húsvéti tojás.
21 kihagyhatatlan húsvéti animációs film és mese gyerekeknek cikk nyítóképe