51 film karácsonyra: Ezek a legjobb karácsonyi filmek (Toplista)

Tudásmánia

Hiába van itt a karácsonyi időszak, mégsem megy semmi jó műsor a TV-ben? Semmi gond, elhoztam számotokra az 51 legjobb karácsonyi filmet. Próbáltam színesen összeállítani a listát, így hát lesznek romantikus, vicces, tanulságos filmek mind gyerekeknek és mind felnőtteknek. De az, aki a legszebb karácsonyi filmet keresi, az sem fog csalódni.

Filmek karácsonyra: ezek a legjobb karácsonyi filmek

51 film karácsonyra: Ezek a legjobb karácsonyi filmek (Toplista)

Hiába van itt a karácsonyi időszak, mégsem megy semmi jó műsor a TV-ben? Semmi gond, elhoztam számotokra a 51 legjobb karácsonyi filmet. Próbáltam színesen összeállítani a listát, így hát lesznek romantikus, vicces, tanulságos filmek mind gyerekeknek és mind felnőtteknek. De az, aki a legszebb karácsonyi filmet keresi, az sem fog csalódni.

Ebben a listában csak az élőszereplős karácsonyi filmeket gyűjtöttem össze, ha téged érdekelnek a karácsonyi mesék, animációs filmek, akkor kattints ide.

A cikk végén találhattok több karácsonyi filmes toplistát is, melyben szemügyre vesszük az internet népe által megszavazott legjobb karácsonyi filmeket, különböző kategóriák alapján, például a legjobb romantikus, családi vagy régi karácsonyi filmeket.

Szóval ezek a legjobb karácsonyi filmek szerintem.

Hull a pelyhes

Ki ne ismerné ezt az Arnold Schwarzenegger nevével fémjelzett klasszikust? Ez a rendkívül népszerű alkotás a karácsonyi időszak egyik elmaradhatatlan filmélménye, amelyen generációk nőttek fel szeretettel és gondolnak ma már rá nosztalgiával. Arnold Schwarzenegger karácsonyi kalandjai, amelyben egy meglehetősen felejthető ajándékért küzd, nem csupán szórakoztató, de egyben egy karácsonyi klasszikus, mely az ünnepi hangulat megteremtésében játszik kiemelkedő szerepet számos ember életében. A film 1996-ban jelent meg és 89 perc hosszú.

A történetről: Howard Langstonnak (Arnold Schwarzenegger), az elfoglalt üzletembernek nem marad ideje feleségére és kisfiára, Jamie-re. A szomszéd gyerek bezzeg igazi rénszarvast kap az apukájától, így Langston úgy dönt, hogy minden erejét latba veti és ha törik, ha szakad, megszerzi fiának minden gyerek aktuális álmát, Turbo Mant. Alaposan össze kell szednie magát, ha valóban teljesíteni akarja ezt a látszólag egyszerű kívánságot, mert ez a gyerekcsoda már hetek óta hiánycikk és mire a mindenre elszánt Howard végre talál egy elfeledett példányt, addigra már-már vérre menő harcot kell vívnia egy mindenre elszánt postással, aki szintén a kisfiának akar örömet szerezni. S miközben hősünk elkeseredett küzdelmet folytat az idővel, a kedves szomszéd csendben elfoglalja otthon Howard helyét.

Rossz anyák karácsonya

Aki látta a nagy sikerű első részt, az tudja, hogy ez a film az idősebb korosztálynak készült, szóval én nem feltétlen ajánlanám, hogy kisgyerekekkel tekintsük meg. A 104 perces folytatás 2017-ben jelent meg.

A Rossz anyák karácsonya egy szórakoztató karácsonyi film, amely megmutatja, hogy az ünnepi készülődés alatt mindenki szembesül kihívásokkal és teherrel. A film humorral és megható pillanatokkal ábrázolja azt, hogy hogyan próbál meg három anya megbirkózni a tökéletes karácsony elvárásaival, miközben ráébrednek arra, hogy a valódi érték a családi szeretetben és összetartásban rejlik.

Erről szól: Az év legvarázslatosabb ünnepén, mikor minden pillanat csupa öröm és boldogság… na, ilyenkor köthetik csak fel igazán a gatyájukat az anyukák: jön a rohangálás az ajándékok után, a dekorálás és a napokon át tartó főzés. Nem is csoda, hogy Amy (Mila Kunis), Kiki (Kristen Bell) és Carla (Kathryn Hahn) ismét fellázad. A túlhajszolt trió megint szembe megy az árral, és magasról tesz a karácsonyi hagyományokra. A szabadelvű anyák ezúttal is a kimenőre hajtanak, a lehető legkevesebb energiából akarják kihozni a leglazább, legbulisabb karácsonyi ünnepet.

Egy dologgal azonban nem számolnak: a saját édesanyáik felbukkanásával. A tökéletes karácsony bűvöletében szocializálódott mamák (Susan Sarandon, Christine Baranski, Cheryl Hines) ugyanis ragaszkodnak a jól bevált mazochista anyaszerephez és az ünnep szentségéhez. És ekkor elszabadulnak a rénszarvasok és kinyílik pár vodkás üveg. Innentől kezdve már csak egy dolog biztos: ez az éj nem lesz csendes…

Kiskarácsony mindenáron

Ez az egyik személyes kedvencem, az egyik legjobb és talán legalulértékeltebb karácsonyi film szerintem, amelyet csak ritkán figyelhetünk meg a TV-k képernyőin. Az egész filmet átjárja a karácsony szelleme, a két főszereplő versenyzése és szerencsétlenkedése egy percre sem hagyja a nézőt unatkozni.

Történet: Egy kisváros büszke polgára, Danny (Danny DeVito) elhatározza, hogy az idén olyan boldog karácsonyt szervez, amit még az űrből is irigyelni fognak. Annyi kis fényes villanykörtével akarja feldíszíteni házát, hogy a marslakók is jól lássák. Szomszédját, Steve-et (Matthew Broderick) ez a terv rettentően bosszantja és mindenképpen meg akarja akadályozni. A frontvonalak egyértelműek, a lövészárkokat kiásták. Két elvetemült családapa mindenre kész, hogy pokollá tegye a szomszédja életét.

Télapu

A Télapu című film minden idők egyik legikonikusabb karácsonyi klasszikusa, melyet talán nem is szükséges bemutatni, mert már mindenki találkozott vele valamilyen formában. Ez a kivételes alkotás 1994-ben látott napvilágot, és azóta is számos generáció szívét hódítja meg. A film 97 perces hossza alatt egy rendkívüli karácsonyi történet bontakozik ki, amely nemcsak a kisebbek, hanem a felnőttek számára is varázslatos és meghitt élményt nyújt.

Miről szól? Erről: Nagyon úgy néz ki, hogy az igazi Télapó megöregedett, s miután leesett egy háztetőről, teljesen alkalmatlanná vált a télapóskodásra. Scott, aki amúgy alaposan benne volt a balesetben, a hidegben felveszi a Télapó kabátját, s ezzel mit sem sejtve aláír egy szerződést, így mostantól fogva ő a Mikulás. Képzeljünk csak el egy kimért üzletembert, akinek hatalmas pocakja és szép fehér szakálla nő, utálja a szarvasokat, mégis kénytelen szánra szállni és szétosztani az ajándékokat!

Télbratyó

A Télbratyó egy 2007-es karácsonyi vígjáték, mely Vince Vaughn főszereplésével került a közönség elé. A film 116 perces játékideje alatt egy szórakoztató és meghitt karácsonyi történet bontakozik ki, amely humorral és érzelmekkel átszőtt. Vince Vaughn karaktere és a film eseménydús cselekménye egyaránt hozzájárulnak ahhoz, hogy a Télbratyó az ünnepi szezon népszerű filmjei közé emelkedjen.

A történet szerint Fred Claus (Vince Vaughn), aki egész életében testvére, Nick, a Télapó (Paul Giamatti) árnyékában élt, ötvenezer dollárt próbál legombolni a tesóról. Télapó azonban bekeményít, és cserébe arra kötelezi Fredet, hogy pár napig dolgozzon neki. Az időzítés nem a legszerencsésebb, a minisztérium ugyanis a Télapó nyakára küldi Clyde-ot (Kevin Spacey), hogy a hatékonyságot vizsgálja. Csak három hiba, és a Télapó a manóival együtt ki van rúgva.

Mi a manó?

Mi a manó egy karácsonyi vígjáték, melyet 2003-ban mutattak be Will Ferrell főszereplésével. A film 97 perc hosszú és egy különleges, szórakoztató utazásra invitálja a nézőket az ünnepi hangulat jegyében.

Történet: Az árva Buddy (Will Ferrer) az Északi-sarkon nevelkedett a Mikulás főmanójának a felügyelete alatt. De egy nap neki is észre kell vennie, hogy kétméteres magasságával kilóg a manók sorából. Amikor a Mikulástól megtudja az igazságot, felkerekedik, hogy megtalálja az igazi apját, Waltert (James Caan), aki New Yorkban él a családjával és mit sem sejt létezéséről. A találkozás fergetegesre sikerül, Walter ugyanis meg van győződve róla, hogy a manóruhás óriáscsecsemő, azaz Buddy csak egy karácsonyi tréfa.

Tapló Télapó

A Tapló télapó egy 2003-as amerikai vígjáték, melynek a témája karácsony köré fonódik. A film 91 perces játékideje során izgalmas és humorral átszőtt történetet mesél el, azonban nem ajánlott kisgyerekkel való nézésre, mivel tartalmazhat olyan jeleneteket, melyek nem megfelelőek a fiatalabb korosztály számára. A Tapló télapó egyedi stílusa és fordulatos cselekménye garantáltan leköti majd azokat az idősebb nézőket, akik vevők az alpáribb, szókimondó stílusra.

Erről szól: Willie minden évben áruházi Mikulásnak öltözik. A piros köpeny alatt azonban valójában egy kasszafúró bújik meg, aki mindig karácsony estére időzíti a nagy fogását. Amikor a vásárlók hazamennek a bevásárló központból, a Mikulás és bűntársa, a találékony és ügyes Manó – a törpe növésű Marcus – feltörik az áruház széfjét, és odébb állnak a zsákmánnyal. A Mikulás és társa ez évi akcióját azonban veszély fenyegeti az idegesítő üzletvezető, a bolti detektív, a szexis Mikulás-rajongó és az ártatlan, de szándékaiban eltökélt nyolcéves kissrác személyében.

Múlt karácsony

A Múlt karácsony egy 2019-es karácsonyi romantikus vígjáték, melyben Emilia Clarke és Henry Golding játssza a főszerepeket. A film 102 perc hosszú és Paul Feig rendezte. Kritikusok és nézők egyaránt pozitívan fogadták ezt a meghitt történetet, mely egy felejthetetlen karácsonyi élményt nyújt.

A film leírása: Kate csengettyűs cipőben csetlik-botlik London-szerte és a saját rossz döntései között. Ő ugyanis egy egész évben nyitva tartó karácsonyi boltban dolgozik manóként – ez a munka szintén nem volt a legjobb döntés. Tom túl szép, hogy igaz legyen, amikor besétál az életébe, és elkezd átlátni a falakon, amelyeket Kate maga köré épített. Miközben London átalakul az év legcsodálatosabb időszakában, ennek a két fiatalnak csak nem akar összejönni semmi. Ám néha hagyni kell, hogy a hó ahogy esik, úgy puffanjon, néha a szívedre kell hallgatnod… és kell, hogy legyen hited.

Apollo 24 – A karácsonyi küldetés

Ellentétben a Tapló télapóval, az Apollo 24 – A karácsonyi küldetés filmet bátran ajánlom gyerekeknek is. A 2013-ban megjelent alkotás 81 perc hosszúságú és egy izgalmas, kalandokkal teli karácsonyi történetet mesél el, melyet a család minden tagja élvezhet.

A film története szerint Max már nagyon várta a karácsonyt, ám mivel édesapja nem tudja vele tölteni az ünnepeket, az egész szünidő dögunalmasnak ígérkezik. Egy nap azonban olyan történik, ami mind közül a legkülönbbé varázsolja a téli szünetet: egy jávorszarvas zuhan át a tetőn. Ha ez még nem lenne elég izgalmas, hamarjában kiderül, hogy a szarvas beszélni is tud, Apollónak hívják és a Télapónak dolgozik. Azonban a próbarepülés során elveszítette uralmát a szán fölött és a becsapódástól megsérült a lába, így Maxnek gyorsan ki kell találnia valamit, hogy Apolló újra repülni tudjon, különben oda lesz a karácsony.

Richie Rich 2. – A rosszcsont karácsonya

A magyar közönség imádja az első részt, ami leginkább Macaulay Culkinnak (ő játszott a Reszkessetek, betörők! első két részében is) köszönhető. Az idő múlásával hazánkban az első rész a popkultúra szerves részévé vált, ennek ellenére sokan nem is tudják, hogy a filmhez készült egy második rész is. A folytatást a karácsony ünnepe köré építették fel, viszont sajnos Culkin már nem tért vissza az újabb felvonásra. A film 1998-ban jelent meg és 85 perc hosszú.

Történet: Richy Rich nagy bajban van. Szülei, az ország leggazdagabb emberei őt hibáztatják, mert Karácsony előestéjén szégyenben maradtak a város előtt. Az elkeseredett Richy meggondolatlanul azt kívánja, bárcsak meg sem született volna. Élesész professzor kívánsággépe váratlanul teljesíti a kérést, és Richy arra ébred, hogy a kegyetlen Reggie lakja a palotát, aki épp arra készül, hogy nyomorba döntse az egész várost Richy szüleivel együtt. Richynek cselekednie kell, ám a kívánsággép az évnek csak egyetlen napján működik.

Karácsonyi Krónikák

Ez a film talán egy kicsit kakukktojás a listán, mivel a cikk írásának pillanatáig még nincs hozzá magyar szinkron, viszont elképzelhető, hogy hamarosan lesz, mivel a Netflix gőzerővel fordítja lefele a tartalmait az utóbbi időkben. (UPDATE: Azóta leszinkronizálták magyar nyelvre.)
De így sem kell megijedni, hiszen van hozzá magyar nyelvű felirat. A film 2018-ban jelent meg és 104 perc hosszú.

A történetről: A testvérpár, Kate és Teddy Pierce idén meg akarják lesni a Télapót, ám a csíny végül olyan kalandokba sodorja őket, amelyekről a legtöbb gyerek még csak álmodni sem mert eddig. De ha a Karácsonyt meg kell menteni, akkor minden dolgos kézre szükség lesz.

Káosz karácsonyra

A Káosz karácsonyra egy 2015-ös karácsonyi komédia, melyben számos híres sztár szerepel. A film hossza 105 perc, ami elegendő időt biztosít ahhoz, hogy a karakterek és a történet mélyebben kibontakozhassanak, miközben a nézők élvezhetik az alkotás humorát és szórakoztató momentumait. A Káosz karácsonyra egy vidám és szórakoztató filmélményt ígér azoknak, akik szeretnének egy kis humorral fűszerezett karácsonyi hangulatba merülni.

Történet: Charlotte Cooper (Diane Keaton) a tökéletes karácsonyról álmodik, amikor esik a hó, sül a pulyka, illatoznak a sütemények, és boldog egyetértésben összegyűlik az egész család. Mindent el is követ ennek érdekében, csak egyvalamivel nem számol: a családtagokkal. Mert ahol négy generáció gyűlik össze, ott előbb-utóbb kitör a káosz.

Charlotte és Sam Cooper (John Goodman) negyven éve házasok, és a szeretet ünnepén ők látják vendégül az egész rokonságot. Lányuk, Eleanor (Olivia Wilde) csinos, okos és meglehetősen frusztrált, mert még nem sikerült megtalálnia a tökéletes pasit. Szülei nagy meglepetésére beállít egy jóképű idegennel (Jake Lacy), akit a reptéren kért meg, hogy játssza el a vőlegénye szerepét. Charlotte fia, Hank (Ed Helms) egyedülálló apaként próbál kislánya mellett helytállni, inkább kevesebb, mint több sikerrel. Húga, a kleptomániás Emma (Marisa Tomei) pedig a tökéletes karácsonyi ajándék keresése közben se tud kibújni a bőréből, emiatt a karácsonyt kis híján rács mögött tölti.

De nem hiányozhat a nagy családi örömünnepélyből Sam kissé már szenilis nagynénje, Fishy néni (June Squibb), Charlotte bűbájos apja, Bucky (Alan Arkin), aki karácsonyi ajándékként egy kedves fiatal pincérnőt (Amanda Seyfried) visz haza.
Lehet tökéletes az ünnep ennyi tökéletlen emberrel az asztalnál? Egy biztos: humorban, fényekben és nagy érzelmekben nem lesz hiány. A nagy karácsonyi Cooper-teszthez pedig a behavazott Pittsburgh biztosít varázslatos hátteret.

Holiday

Cameron Diaz, Kate Winslet, Jude Law, és Jack Black főszereplésével, valamint a karácsony és szerelem tematikájával felvértezve, a Holiday című film káprázatos élményt ígér. A 2006-ban megjelent alkotás hossza 138 perc. Az izgalmas szereposztás és az ünnepi hangulat garantáltan felejthetetlen élményt nyújt minden nézőnek, aki egy könnyedebb kikapcsolódásra vágynak.

Erről szól: Két fiatal nő, két összetört szív. Iris reménytelenül szerelmes a kollégájába, akivel viszonyt folytat. Nem elég, hogy érzelmei viszonzatlanul maradnak, a férfi a karácsonyi bulin bejelenti, hogy eljegyezte az egyik kolléganőjüket. Eközben a munkamániás Amanda rájön, hogy a barátja megcsalja, ezért kiadja az útját. A két összetört szívű lány a világhálón akad egymásra. Miután kölcsönösen elsírják bánatukat, elhatározzák, hogy kipihenik megpróbáltatásaikat. Mivel az egyik Londonban, a másik pedig Los Angelesben él, kitalálják, hogy otthont cserélnek. A pasimentes vakáció azonban nem a tervek szerint alakul.

Négy karácsony

Reese Witherspoon és Vince Vaughn családi-karácsonyi komédiája az egyik személyes kedvencem. Rendkívül vicces és tanulságos karácsonyi filmről van szó, amely ideális választás azoknak, akik szeretnék megtapasztalni a karácsonyi hangulat változatosságát és a szeretet ünnepének különböző aspektusait. Az alkotás érdekfeszítő történetei és kiváló szereplőgárdája garantáltan felejthetetlen élménnyel ajándékozza meg a nézőit. A 2008-ban megjelent film nagyon kellemes időtöltést kínál a maga 89 percével.

Miről szól? Kate (Reese Witherspoon) és Brad (Vince Vaughn) módszeresen kerülik a karácsonyi ünnepségeket, és a legelképesztőbb sztorikkal etetik a családot, csakhogy ne kelljen részt venniük a családi összejöveteleken. Egy élő közvetítés révén azonban lebuknak, és kénytelenek végiglátogatni a szülőket, akik persze mind elváltak. A négy látogatás során alapos ízelítőt kapnak a családi melegségből és egymás féltett titkaiból.

Megjött Apuci 2

A Megjött Apuci című filmvígjátékot nem sok embernek kell bemutatni, hiszen az első rész nagyon nagy sikernek örvendett, azóta is előszeretettel veszik elő a televíziócsatornák. Aki mégsem ismerné, annak érdemes megemlíteni, hogy a főszereplők között megtalálható Mark Wahlberg és Will Ferrell. Az első résszel ellentétben a második rész központi témája a karácsony.

Szinopszis: Brad (Will Ferrell) és Dusty (Mark Wahlberg) elérték a lehetetlent: barátok és apatársak lettek. Minden simán megy, amíg Dusty macsó faterja, Kurt (Mel Gibson) és Brad ultraérzékeny és érzelmes apja, Don (John Lithgow) meg nem érkeznek a karácsonyi ünnepekre. Kurtnak feltett szándéka, hogy éket verjen Dusty és Brad közé. Vajon a fiúk össze tudnak dolgozni, hogy bebizonyítsák Kurtnak, működik a modern nevelés, és sikerül összehozniuk a nagy családi karácsonyt?

Reszkessetek, betörők! – Otthon, édes otthon

Lehet, hogy sokak figyelmét elkerülte, de 2021-ben megjelent egy vadonatúj Reszkessetek, betörők! epizód. Természetesen az első két rész főszereplője nem tért vissza, de mi sem mutatja jobban azt, hogy mennyire komolyan gondolták ezt az epizódot, hogy Buzz viszont feltűnik benne. Az új epizód a Disney+-on tekinthető meg.

A történet: A tízéves Max Mercert véletlenül magára hagyják miközben a családja Japánban tölti az ünnepeket. Így amikor egy házaspár, akik egy felbecsülhetetlen értékű örökséget próbálnak visszaszerezni, célba veszi a családja otthonát, Maxre hárul a feladat, hogy megvédje az a betolakodóktól… és ő minden tőle telhetőt megtesz, hogy távol tartsa őket.

Karácsonyi krónikák: Második rész

Fentebb említve volt az első rész, amely után csak két évnek kellett eltelnie, hogy folytatást kapjon. Így 2020-ban a Netflix ki is adta a Karácsonyi krónikák második részét, mely pontosan 1 óra 55 perces. A filmsorozat második felvonásában visszatérnek a főszereplők, köztük Kurt Russell, Goldie Hawn, Darby Camp és Jahzir Bruno.

A történet: A tinédzser Kate boldogtalan anyja új barátja miatt, ezért elszökik otthonról, és az Északi-sarkon landol, ahol egy gonosz manó a karácsony eltörlésén munkálkodik.

Dennis, a komisz karácsonya

A Dennis, a komisz karácsonya című filmben már más a főszereplő, mivel évekkel az eredeti után készült, de azért Dennis az Dennis, szóval garantált a röhögés. Azok akik látták az első részt, egy kicsit nehéz lesz megbarátkozniuk az új Dennis-szel, de ha eltudunk ettől tekinteni, akkor egy kellemes kikapcsolódásra számíthatunk. Humoros vígjáték (leginkább) gyerekeknek, ők biztosan élvezni fogják. A film 2007-ben jelent meg, 1 óra 24 perces játékidővel rendelkezik.

Története: A hatéves Dennis (Maxwell Perry Cotton) égetnivaló kölyök, állandóan borsot tör a szomszéd öregúr, Mr. Wilson (Robert Wagner) orra alá. A közelgő karácsony is csak újabb remek alkalom arra, hogy merő jó szándékból kibabráljon az öreggel. A kölyök már pontosan tudja, mit szeretne karácsonyra, de vajon mivel vidíthatná fel a morcos szomszédjukat? Csak a csoda segíthet a kis rosszcsontnak, ám mint tudjuk, a karácsony abban sem szűkölködik. Így az sem okoz gondot, ha egy angyalra is szükség van a rég elfeledett ünnepi hangulat felélesztéséhez.

Reszkessetek, betörők!

Ma már el sem lehet képzelni, hogy karácsonykor ne követhessük nyomon a TV-ben a McCallister-család történetét, hiszen nincs karácsony Kevin nélkül.

Gondoltad volna, hogy Kevin első kalandja már több, mint 30 éves? Hiszen 1990-ben jelent meg a 103 perces történet.

Történet: Kevin szülei egy igazi nagy családi karácsonyra készülnek – Párizsban. Az utazás körüli felfordulásban végül csak egyvalamit felejtenek otthon: Kevint. A hatalmas házban magára maradó kisfiú azonban cseppet sem bánkódik. Éppen, amikor már unatkozni kezdene két ügyefogyott betörő mászik be hozzá az ablakon. A srác nem ijed meg tőlük: százféle ravaszsággal és furfanggal úgy elbánik a rablókkal, hogy nemsokára ők is azt kívánják, bár utaztak volna inkább Párizsba.

Reszkessetek, betörők! 2. – Elveszve New Yorkban

Mint, ahogy előbb is említettük, Kevin neve egybeforrt a karácsonnyal, van aki ne látta volna még a magyar TV nézők (karácsonyi) kedvencének New York-i kalandját? A film újabb fordulatokkal és humorral teli jelenetekkel szórakoztatja a nézőket, akiket ismét (évről-évre) elvarázsolhat Kevin kalandjának újabb fejezete. A folytatás 1992-ben jelent meg és pontosan 2 órás.

Erről szól: Még egy balhés karácsony! A kis Kevin két éve egy párizsi utat hagyott ki a zavartalan otthoni vakáció reményében, most pedig New Yorkban kénytelen az ünnepeket egyedül tölteni. Ügyes trükkel belopózik a Plaza Hotelbe és épp élvezné a magányt, amikor balszerencséje összehozza két régi ismerősével. Harry és Marv, a Vizes Banda tagjai Kevinék házának kirablási kísérletével írták be nevüket a bűnözés történetébe. Csoda-e, hogy börtönükből megszökve mindent megadnának a revansért?

A karácsony mentőakció

A karácsonyi mentőakció egy viszonylag új karácsonyi film a maga 2017-es megjelenési dátumával. Meglepő, de ezt a vígjátékot franciák készítették, de ez egyáltalán nem hátrány. A látványvilága és a fényképezése gyönyörű a filmnek. Az alkotás egyébként 100 perc hosszú.

Miről szól?: Amikor az összes manó megbetegszik, a Mikulásra hárul a feladat, hogy a békés karácsony ünnepek érdekében gyógyírt keresve körbeutazza a Földet. Egy szerencsétlen landolást követően Párizsban találja magát, ahol nem egészen úgy működnek a dolgok, mint otthon, Lappföldön. Szerencséjére egy kedves család a segítségére siet, így talán még nincs veszve az idei karácsony.

Ki a Télapó?

A Ki a Télapó? című 2000-es karácsonyi film egy rövid, ám annál tartalmasabb alkotás, melynek játékideje 92 perc. Az izgalmas cselekmény és a karácsonyi hangulat egyaránt magával ragadja a nézőket, miközben a történet kellemes élményt nyújt.

Történet: Ha a Karácsony a csodák ideje, idén a Télapónak (Leslie Nielsen) is szüksége van néhány különleges csodára. Peter Albright (Steven Eckholdt) sem hitte volna, hogy a Télapó belepottyan egyenesen az ő életébe, pontosabban a kocsija elé. Az eséstől amnéziássá váló Mikulás nem tudja teljesíteni karácsonyi kötelességeit, így segíteni kell neki. Egyedül Peter barátnőjének, Claire-nek (Robyn Lively) a 7 éves fia fog gyanút.

Kelekótya karácsony

A Kelekótya karácsony egy 2004-es amerikai családi vígjáték, melynek főszerepét Tim Allen játssza. A film 98 perc hosszú, és egy meghitt, ugyanakkor vicces és kalandos karácsonyi történetet mesél el. A film tele van vicces és megható pillanatokkal, miközben Luther és Noreen próbálják kezelni a váratlan kihívásokat és felkészülni az elkövetkező ünnepre. A Kelekótya karácsony egy igazi feel-good film, amely emlékezetes karácsonyi élményt nyújt minden nézőnek.

Története: Luther Kranknek tele a hócipője a karácsonnyal. Feleségével egyetértésben úgy dönt, hogy fittyet hány a szomszédság elvárásainak meg a december-táji közerkölcsnek, és melegebb éghajlatra utazik a szeretetünnep cirkusza elől. Már kész az utazólista, már haragosuk az egész utca, amikor a házaspár Peruban élő lánya bejelenti, hogy odahaza szeretne karácsonyozni. A Krank házaspárnak egy napja van arra, hogy helyreállítsa a békét az utcabeli családokkal és békés karácsonyi otthont teremtsen – hóemberestül, ajándékostul, cukormázastul.

Miért pont Ő?

A Miért pont Ő? nem egy tipikus, idilli karácsonyi film, mégis egyedülállóan szórakoztató élményt nyújt azoknak, akik szeretik a kicsit szókimondóbb, trágárabb humort. Az alkotás erényei közé tartozik, hogy számos vicces és szellemes pillanatot tartogat, melyeken a néző garantáltan jól fog szórakozni. A film megmutatja, hogy a karácsony nem mindig kell, hogy tökéletes legyen ahhoz, hogy valódi értékekkel és emlékezetes pillanatokkal gazdagodjunk.

Leírás: Ned Fleming a széltől is óvja imádott lányát. A szünidő alatt Kaliforniába utazik, hogy meglátogassa a Stanford egyetemen tanuló lányát. Találkozik Stephanie kedvesével is. Valóságos rémálom számára a dilis, elviselhetetlen és meghökkentően gazdag Laird. Ned úgy gondolja, hogy a fickónak nincs ki mind a négy kereke, és nem hajlandó eltűrni a szeszélyeit és a gátlástalanságát, míg Laird szerint az apósjelölt kissé morcos és zord figura. Kettejük összecsapása totális háborúba torkollik.

Tapló Télapó 2.

A meglepő koncepciójú, de hatalmas sikert arató első rész után elkészítették a Tapló Télapó második részét. A folytatás 2016-ban jelent meg, de már közel sem lett akkora (anyagi) siker. A legvulgárisabb Mikuláson 97 percen keresztül botránkozhatunk meg.

A története: Az életunt, folyton morcos szeszkazán, az áruházi Télapóként gályázó Willie Soke (Thornton) sosem nyugszik: mindig valami pénzes melón töri a fejét. Ezúttal is kapva kap a kínálkozó alkalmon, és újra összeáll a sittről nemrég szabadult apró tettestársával, Marcusszal (Tony Cox), hogy karácsony este kiraboljanak egy chicagói jótékonysági intézményt. Velük tart az immár felnőtt korba lépő pufók és jó kedélyű kölyök is (Brett Kelly), a 110 kilós napsugár, aki még a taplóságáról elhíresült Willie-ből is képes némi emberséget kicsikarni.
Az eseményeket Willie szabad szájú anyja (Kathy Bates), is jól felforgatja, aki a bűnözésben nem ismer tréfát és aki számára az erkölcs sosem volt akadály. És ha ez még nem lenne elég, a kapzsiságtól fűtött anti-Télapó vágyait alaposan felkorbácsolja a jótékonysági intézmény vezetője, a csinos és igen formás Diane (Christina Hendricks), akinek aranyból van a szíve és acélból a libidója.

Igazából szerelem

Az igazából szerelem sokak szerint korunk egyik legjobb és legszebb karácsonyi filmje. Képes olyan nőket is megríkatni, akik már minimum ötször látták.

Érdemes megemlíteni a szereplőket, mert akkora színészek játszanak a filmben, mint például Hugh Grant, Colin Firth, Liam Neeson, Emma Thompson, Keira Knightley, Andrew Lincoln, Martin Freeman, Rowan Atkinson, Laura Linney, Alan Rickman.

A romantikus karácsonyi filmek koronázatlan királya 2003-ban jelent meg és 129 perc hosszúságú.

Erről szól: A történet mozgatórugója a szerelem, legyen az első látásra, vagy éppen beteljesületlen, rangra, életkorra és családi állapotra való tekintet nélkül. Megérinti az agglegény miniszterelnököt, az anya nélkül maradt iskolásfiút, a korosodó, kiégett rocksztárt, és nem kerüli el a szerelmében csalódott, összetört szívű írót sem. Londoni életek és szerelmek találkoznak össze és bontakoznak ki. Szenteste romantikus, fergeteges és keserédes következményekkel, mindenki számára, aki elég szerencsés (vagy szerencsétlen) ahhoz, hogy a szerelem bűvöletébe essen.

Reszkessetek kutyaütők!

Mindenki ismeri a Reszkessetek, betörők! klasszikus karácsonyi filmet, de elképzeltétek már ugyanezt a történetet egy kutyával? A 2013-ban bemutatott alkotás 87 perc hosszú, és egy új, frissített megközelítéssel közelíti meg az ikonikus történetet, amelyben egy kutyát kísérhetünk végig a szürreális kalandokon.

Erről szól: A család minden tagja a nagyihoz utazik karácsony alkalmával és hiába szeretnék, a gyakran neveletlenül viselkedő kutyájukat kénytelenek az üresen maradó házban hagyni. Az először unalmasnak tűnő napok a környéken garázdálkodó betörők váratlan felbukkanásával mozgalmassá teszik az üresen maradt ház életét. A család kedvence újonnan szerzett pajtásaival minden trükkjét beveti, hogy pokollá tegye a betolakodók próbálkozásait.

Reszkess, télapó!

Reszket a betörő, a kutyaütő, és most már a télapó is. A Zack és Cody élete és a Zack és Cody a fedélzeten sorozatok sztárjai ezúttal a Mikulás életét keserítik meg. De nem úgy, ahogy gondolnátok, ugyanis ebben a filmben Cole Sprouse és Dylan Sprouse ugyanazt a karaktert játsszák. Érdemes még azt is megemlíteni, hogy ez a filmjük a Disney Channel-es karrierjük előtt készült 2002-ben. A film hossza 100 perc, amit nyugodt szívvel ajánlok gyerekeknek is.

Történet: Közeledik a karácsony, és Bobby szülei válni készülnek. Justin egy félreértett helyzet miatt azt hiszi, a Mikulás elcsábította a mamáját, és Bobby sorsára jut. Hogy szüleit ne veszítse el, úgy véli, nincs más választása, mint rosszasággal távol tartani házuktól a Mikulást. Hamarosan az angyali gyerekből hétpróbás csibész lesz, míg Bobby, akinek zsigereiben van a rosszaság, megpróbál a hátralévő időben a lehető legjobb lenni. Azt reméli, hogy a Mikulás teljesíti majd a kívánságát, és a szülei együtt maradnak. A két kis barát terve kétséges, hogy beválik.

Másnapos karácsony

A Másnapos karácsony egy olyan film, amelyben a trágárabb humor dominál, ami azonban nem meglepő, ha figyelembe vesszük, hogy Seth Rogen is szerepel benne, akitől már megszokhattuk ezt a stílust. A filmben emellett olyan sztárok is feltűnnek, mint Joseph Gordon-Levitt, Miley Cyrus és Anthony Mackie, akiknek karakterei hozzájárulnak a különleges és szórakoztató karácsonyi hangulathoz. A kalandos és humorral teli történet garantáltan emlékezetes élményt nyújt minden nézőnek, aki szereti a kicsit merészebb humorú filmeket és izgalmas karácsonyi kalandokat.

Történet: Ethan, Isaac és Chris még gyermekkorukban találkoztak és barátkoztak össze egymással. A három kamasz több mint egy évtizeden keresztül, minden esztendőben összejött karácsony ünnepén, szentestén egy kis vidámság, és szórakozás elejéig. Most, hogy immár beléptek a felnőttkorba, a becses hagyomány véget ér, azonban annak érdekében, hogy az utolsó alkalom igazán emlékezetes maradjon számukra, elindulnak, hogy megkeressék a karácsonyi bulik Szent Grálját.

Nicsak, ki beszél most!

A Nicsak, ki beszél! széria karácsony témájú epizódja. A John Travolta és Kirstie Alley főszereplésével készült karácsonyi film egy nagyon szórakoztató és aranyos alkotás, mely garantáltan óriási sikert fog aratni a gyerekek körében.
A film 1993-ban jelent meg és 96 perc hosszú.

Erről szól: James (John Travolta) és Mollie (Kirstie Alley) boldog házasságban élnek már 6 éve. Van két gyermekük és persze a velük járó összes gond. James nagyon jó állást kap egy nagy légitársaságnál és egyre több időt kell a levegőben töltenie. Mollie tűri egy darabig, hogy minden az ő nyakába szakad, de mikor a férfi főnöknője kikezd James-szel, betelik a pohár.

A kutya, aki megmentette a karácsonyt

Az alapkoncepció körülbelül ugyanaz, mint a Reszkessetek kutyaütők!-nél: a család elutazik és a kutyára marad a feladat, hogy megvédje a házat a betörőktől. A kutya, aki megmentette a karácsonyt egy 2009-es, 85 perces családi, karácsonyi vígjáték.

Története: A Bannister család lelkesen készül a karácsonyra, miközben egy új taggal bővül a család: Zeussszal, a volt rendőrkutyával. Zeusz az apa és a gyerekek nagy kedvence lesz, ám úgy tűnik mégse igazi házőrző típus, mivel egyáltalán nem ugat, ráadásul folyton rossz fát tesz a tűzre, amit az anya nem néz jó szemmel. Már úgy tűnik, hogy megválnak a kutyától, amikor két betörő érkezik a család távollétében, így ez remek alkalom lesz Zeusznak, hogy bebizonyítsa, mekkora hős is valójában.

Bunyó karácsonyig

Bud Spencer és Terence Hill neve – legalábbis a magyar nézők számára – garancia a jó filmre. A legendás páros filmjeit a mai napig szeretik heti rendszerességgel a képernyőre tűzni a magyar TV csatornák. Így hát karácsonykor teljesül a csatornák álma, egyetlen egy filmben szerepel Bud Spencer, Terence Hill és a karácsony. Kell ennél több? A magyar TV csatornáknak aligha.

Miről szól?: Moses (Bud Spencer) a vadnyugat egyik legügyesebb és legádázabb fejvadásza. E dicső foglalkozással igyekszik eltartani népes családját. Jól jönne neki az 5000 dollár, amit az elvetemült Sam Stone (Boots Southerland) fejére tűztek ki. Moses házában váratlanul megjelenik testvére, Travis (Terence Hill), akit nem igazán kedvel. Moses szívesen szabadulna öccse társaságától, de képtelen lerázni. Ráadásul állandóan összetűzésbe keverednek. Sam Stone elfogása sem megy simán, mert mindig sikerül átejtenie a fivéreket.

A pót télapó

A Pót télapó egy amerikai vígjáték, melyet 2001-ben mutattak be, és a játékideje 95 perc. A film egy szórakoztató és meghitt karácsonyi történetetmesél el, melyben egy váratlan helyzetben lévő személy vállalja magára a télapó szerepét, és ezzel különleges és felejthetetlen élményeket hoz létre mind az őt körülvevők, mind pedig a nézők számára. A pót télapó szórakoztató fordulatokkal és megható pillanatokkal teli utazásra invitálja a nézőket, miközben a karácsonyi varázslatot és a szeretet ünnepének fontosságát hangsúlyozza.

Erről szól: Lucy Cullinsról (Whoopi Goldberg), a Teleshop rettegett produceréről senki se hinné el, hogy egyszer ő is volt gyerek. Szúr, mint a kaktusz és a munkáján kívül semmi sem érdekli. Egy nap azonban a szereplőválogatáson kifogja az igazi Télapót, aki utódot keres magának. A Mikulást igencsak sürgeti az idő, hisz mindössze négy hete van karácsonyig, hogy betanítsa a jelöltet, különben az Északi-sark megolvad és vége lesz a világnak. Az egyetlen lehetséges személy a posztra pedig nem más, mint Lucy, aki nem elég, hogy szőrösszívű, még kibékíthetetlenül haragszik is a Télapóra.

Rabold el a télapót!

A Rabold el a télapót! egy 2002-ben bemutatott télapós film, mely két órán át tart. Az alkotás egy izgalmas és szórakoztató kalandot ígér, melyben a főszereplők egy merész tervvel próbálkoznak kibabrálni a Mikulással.

Történet: Az Emerson család nemrégen költözött New Englandből középnyugatra. A gond csak az, hogy hó hiányában előfordulhat, hogy nem látogat el hozzájuk a télapó. A család legfiatalabb tagja, a kis Judy (Sierra Abel) csapdát állít, amibe bele is sétál a mit sem sejtő mikulás. A tájékozatlan szülők kihívják a rendőrséget, hogy bejelentést tegyenek a rablónak nézett látogatóról, a télapónak pedig hosszasan bizonygatnia kell kilétét, nehogy baja essen.

Látástól Mikulásig

A Látástól Mikulásig egy 1998-ban megjelent karácsonyi, családi vígjáték, melynek játékideje 86 perc. Az alkotás egy szórakoztató és meghitt történetet mesél el, melyben a főszereplők különleges kalandokba keverednek, hogy megmenthessék a karácsonyi ünnepet.

Történet: Jake bentlakásos gimnazistaként él távol otthonától. Édesapja meglepő ajándékkal kecsegteti, amennyiben hazaér időben karácsonyra. A fiú néhány éve már nem várja annyira az ünnepeket, amióta nem teljes a család. Ezúttal menne, de Kaliforniában, a sivatag kellős közepén találja magát pénz és papírok nélkül, ráadásul Mikulásnak öltöztetve. Az iskolai rögbi csapaton belüli legnagyobb ellensége így állt bosszút Jake rosszul sikerült tréfája miatt.

Ráadásul amíg társa a sivatagban vesztegel, ő közben nyugodtan rástartolhat szabadon hagyott barátnőjére. Jake-nek minden áron haza kell jutnia New Yorkba. Útközben talán megleli a karácsony igazi értelmét…

Segítség, apa lettem!

A Segítség, apa lettem! egy 2000-ben bemutatott kissé misztikus, romantikus vígjáték. melynek főszereplői Nicolas Cage és Téa Leoni. A film 2000-ben jelent meg és 105 perc hosszú.

Történet: Jack Campbell egy Wall Street-i nagymenő, karrierje csúcsán. Nagystílű, rohanó életmódja azonban egyik pillanatról a másikra drasztikus fordulatot vesz egy havas karácsonyi éjszakán, amikor akaratlanul részesévé válik egy fegyveres rablásnak. Meglepetésében, hirtelen jött bátorságával lefegyverzi a rablót, majd hazafelé indul.

Másnap reggel, Jack egy New Jersey külvárosában lévő hálószobában ébred Kate mellett, akibe még egyetemista korában volt szerelmes, és akit a karrierje miatt hagyott el. Amikor két gyermekük, valamint a család kutyája beront a hálószobába, a teljesen megzavarodott és pánikba esett Jack kétségbeesetten rohan vissza Manhattan-be, megszokott életébe. Itt azonban újabb kellemetlen meglepetés éri. Rá kell ébrednie, hogy korábbi élete nem létezik többé. Se lakás, se iroda, se megszokott barátok. Senki sem ismeri fel többé. Kénytelen tehát visszatérnie New Jersey-be, és megpróbálkozni azzal az élettel, ami akkor várt volna rá, ha annak idején nem hagyta volna el Kate-et. Lassan, lassan megszokja a számára idegen külvárosi életet, és kezdi egyre jobban érezni magát új szerepében, mint szerető férj és apa. A kísértés azonban hamarosan újra utoléri Jacket, és ismét választania kell: egy fantasztikus állás a Wall Street-en, vagy a család, akiket imád.

Karácsonyi vakáció

Az Amerikai vakáció és Európai vakáció című filmek után elkészítették a filmszéria karácsonyi verzióját is. Rendkívül könnyed és szórakoztató darabról van szó, aki imádta az előző részeket, annak ez is kötelező. A karácsonyi rész 1989-ben jelent meg és 97 perc hosszú.

Történet: Az Amerikai vakáció és Európai vakáció című filmekből jól ismert Griswold család újabb, karácsonyi kalandjaival ismerkedhetünk meg. Az egész család kész az év legmeghittebb ünnepére, a karácsonyra. A család sürög forog, vásárol és csomagol. Mindenki kitűnő ajándékokat vett szeretteinek és azon vannak, hogy sikerüljön titokban tartani azokat. Ismerve a Griswold családot tudható, közeleg a katasztrófa. Ahol a Griswoldok megjelennek onnan az emberek azonnal menekülni kezdenek, mert körülöttük minden leomlik, összedől, kigyullad, elpusztul. Vajon képes-e egy család romba dönteni a karácsonyt?

Hóbarát

Michael Keaton 1998-ban megjelent, 97 perc hosszú karácsonyi vígjátékának alapkoncepciója az, hogy a férfi, aki folyamatosan elhanyagolta a családját, kap egy utolsó esélyt, hogy bepótolja azt.

Történet: Jack Frost (Michael Keaton) mindig is híres zenész akart lenni és most megadatik a lehetősége a nagy kiugrásra. Csakhogy míg a hírnevén dolgozik, elhanyagolja fiát és a feleségét. Karácsony estéjén azonban ráébred a szomorú igazságra, de jóvátenni már nem tudja, mert végzetes balesetet szenved. Egy évvel később visszatér, a sors különös tréfája során, a fia által gyúrt hóember testében és még egy esélyt kap arra, hogy családjával szemben rendezze a tartozását.

A karácsony története

A karácsony története egy nagyon szép, de kissé szomorú történetű finn filmdráma, mely 2007-ben jelent meg és 83 perc hosszú.

Erről szól: Sok száz évvel ezelőtt, Lappföldön, a 7 éves Nikolas szülei és testvére egy tragikus balesetben meghalnak. Az árván maradt fiú így senkire nem számíthatna, de a falubeliek megsajnálják, és elhatározzák, hogy szűkős lehetőségeik ellenére felnevelik őt, úgy hogy minden család befogadja egy évre. Nikolas, amellett hogy jól viselkedik és szorgalmasan tanul, hálából apja bicskájával apró ajándékokat készít a többi gyereknek, amit karácsony este rak le a házaik elé. Amikor a fiú a mogorva asztaloshoz, Isakkihoz kerül, mégis úgy tűnik, hogy ismét rosszra fordul a sorsa. Hamarosan azonban kiderül, hogy a zord külső mögött érző szív rejtőzik, és Isakki úgy dönt, segít Nikolasnak a hagyományos ajándékosztásban…

A karácsony története szívmelengető családi film, ami a sokszor elmesélt Télapó legendát hozza közelebb a csodákban már hinni nem tudó nézőkhöz is.

Drágán add az életed! (Die Hard)

A Die Hard első része éppen a szeretet ünnepén, Karácsonykor játszódik. Ha valaki már unja a mézes-mázas karácsonyi filmeket, de azért még nem szeretne teljesen elszakadni a témától, annak kiváló választás John McClane akciókalandja, amely 1988-ban jelent meg és nagyon durva 131 perc hosszú a játékideje.

Történet: John McClane (Bruce Willis) nyomozó New Yorkból Los Angelesbe tart, hogy rendbe hozza házasságát. Még csak nem is sejti, hogy rajta kívül még mások is nagy dobásra készülnek Los Angelesben, méghozzá éppen a szeretet ünnepén. Terroristák egy csapata a hidegvérű Hans Gruber (Alan Rickman) vezényletével arra készül, hogy megszabadítsa a multinacionális Nakatomi céget a kötvényeitől. A terroristák behatolnak az épületbe, túszul ejtik a Nakatomi cég dolgozóit, köztük McClane feleségét, Hollyt (Bonnie Bedelia), és nekilátnak, hogy kinyissák a cég széfjét. Ám McClane, akiről a támadóknak fogalma sincs, mindent elkövet, hogy meghiúsítsa ezt. Nem könnyű feladata, hiszen a terroristák nemcsak létszámbeli fölényben vannak, hanem hatalmas fegyverarzenállal is rendelkeznek, szemben McClane szolgálati fegyverével. A 34 emeletes épületben megkezdődik a macska-egér harc.

Katie Fforde: Karácsonyi csoda New Yorkban

Egy 2015-ben megjelent, 90 perc hosszú német filmdrámáról van szó, amelynek már csak a poén kedvéért is érdemes megemlíteni a német címét: Katie Fforde: Das Weihnachtswunder von New York. Csodálatos a német nyelv.

Erről szól: Karácsony közeledtével Alicia és barátja síelni készülnek, amikor a nő fontos telefont kap, miszerint az árván maradt Linus gyámja bűncselekményt követett el. Alicia mindent megtesz, hogy tisztázza a férfit, hiszen Linus már apjaként tekint rá.

A grincs

A Jim Carrey által megformált Grincs egy olyan személy, aki utálja a karácsonyt, ennek ellenére mégis az egyik legjobb karácsonyi film az ő nevéhez fűződik. A 2000-ben megjelent Grincs igazán közönségkedvenc karácsonyi film lett, számos embernek kihagyhatatlan téli film. Egyébként 105 perc a játékideje.

Erről szól: Létezik egy varázslatos város, amely csak egy hópehelyben létezik. Whoville-ben él a Who család. Nem túl szépek, és kicsit túl anyagiasak is, viszont a maguk módján szimpatikusak. Imádják az ünnepeket. Legfőképpen a karácsony a mindenük. Egyvalakinek azonban sem az ünnepek, sem a karácsony nem tetszik. Ő a Grincs, a galád, rosszindulatú szörnyeteg, aki a város fölött magasodó Kobakhegyen él önkéntes száműzetésben. Egyszer s mindenkorra véget akar vetni a nagy éves hajcihőknek, amikor mindenki boldog, kivéve őt. Cindy, a család legkisebb azonban úgy gondolja, nem helyénvaló dolog, ha a szeretet ünnepét a Grincs magányosan tölti, így meghívja magukhoz ebédre. A botrányba fulladt vendégjárás után a Grincs egy az egyben ellopja a karácsonyt.

Szellemes karácsony

A szellemes karácsony egy 1988-ban megjelent 101 perc hosszú amerikai vígjáték, Bill Murray főszereplésével.

Erről szól: A televíziózás történetének legfiatalabb elnöke, Frank Cross, gyűlöli a karácsonyt és eltökélt szándéka, hogy az ünnep során is kizárólag csak a nézettségi mutatókat fogja figyelembe venni a program megszerkesztésekor. Mindent elkövet, hogy az elérhető legtöbb nézőt és a legtöbb pénzt facsarja ki az ünnepből. Ám a földöntúli hatalmak megelégelik Frank öntelt és érzéketlen magatartását és három szellemet küldenek el hozzá, hogy móresre tanítsák az ifjú televízió-elnököt.

Karácsony a kastélyban

A Karácsony a kastélyban egy 2011-ben bemutatott amerikai családi vígjáték, melynek játékideje 1 óra 45 perc. A film központja egy kastély, ahol a karácsony kapcsán számos vicces és érzelmes pillanatot élhetnek át mind a karakterek, mind a nézők.

Története: Jules Daly (Katie McGrath) egyedül neveli árván maradt unokahúgát, Maddie-t (Leilah de Meza) és kamasz unokaöccsét, a mindig dühös Milót (Travis Turner), akivel egyre több probléma van az iskolában. Az amúgy is nehéz helyzetben lévő Jules-t újabb sorscsapás éri, amikor felmondják az állását. Az összeomlás küszöbén váratlanul megjelenik a milliomos nagybácsi komornyikja, hogy meghívja a családot az európai kastélyába karácsonyra. Castlebury hercege, Edward bácsi (Roger Moore) azonban megkeseredett öregúr, aki ki nem állhatja a zajos gyerekeket. Jules félve lép be a fényes kastélyba, ahol belebotlik a sármos Ashton hercegbe (Sam Heughan).

Karácsonyi történet

A Karácsonyi történet egy újabb karácsonyi történet. Haha. Viccet félretéve a Karácsonyi történet egy 1983-as, 94 perces amerikai-kanadai családi vígjáték.

Történet: Ralphie az egyik Észak-Indiana állambeli kisvárosban él a szüleivel és az öccsével. A kilenc éves srác alig várja 1940 karácsonyát, remélve, hogy teljesül az álma, hogy saját Red Rider légpuskája lehessen. Világgá is kürtöli, hogy ennél pompásabb karácsonyi ajándékot el sem tud képzelni. Ám mindenhol ellenállásba ütközik: az ötlet nem csak szüleinek és tanárának nem tetszik, de még magának a jó öreg Télapónak sem. Mindenki attól fél, hogy megsebzi magát vele. Amikor egyik nap a suliból hazafelé menet verekedésbe keveredik, Ralph úgy érzi, végleg búcsút mondhat a remélt ajándéknak.

Mikulásné kerestetik

Mikulásné kerestetik egy 2004-es, 90 perc hosszúságú karácsonyi amerikai-német családi vígjáték.

Erről szól: A kiábrándult özvegy, Beth Sawtelle fia boldogulásának és saját karrierjének szenteli életét. Aztán találkozik egy férfival, aki visszaadja a szerelembe vetett hitét. Sajnos azonban ez a látszólag épelméjű álomférfi azt állítja, hogy ő a Mikulás fia, azaz az Északi-Sark legtekintélyesebb posztjának várományosa.

Fegyverszünet karácsonyra

Már a címéből is kiderül, hogy ez nem egy szokványos karácsonyi film, de mindezek ellenére egy csodálatos és megható film karácsonyra. A 2005-ben megjelent, 116 perc perc hosszú film nagyon jó eséllyel indul a legszebb karácsonyi filmek listáján.

Erről szól pontosan: Mikor 1914 nyarán kitör a háború, sok millió ember élete fenekestül felfordul, s a harcok sokakat állítanak csatasorba. Beköszönt a tél és vele együtt a karácsony is: a fronton szolgáló katonákat családtagjaik és a hadsereg ajándékokkal halmozzák el, de a francia, skót és német lövészárkokban tartózkodókat a legnagyobb meglepetés nem a csomagokat kibontva éri. Aznap este csodálatos dolog történik, amely örökre megváltoztatja négy ember, egy anglikán pap, egy francia hadnagy, egy különleges német tenor és szerelme, egy szoprán énekes életét. Karácsony éjjelén megvalósul az elképzelhetetlen: a katonák kimásznak a lövészárkokból, s fegyvereiket hátrahagyva kezet ráznak az ellenséggel.

Boldog karácsony

A Boldog karácsony című film 2014-ben jelent meg, és Anna Kendrick játszik benne főszerepet. Ez egy 82 perces tragikomédia, mely a karácsonyi időszakhoz kapcsolódik, és egyedi megközelítést kínál az ünnepi témára.

Történet: Kelly, a kezdő regényíró és Jeff, a filmrendező férje boldog házasságban élnek a kétéves kisfiúkkal Chicagóban. Amikor azonban Jeff felelőtlen, huszonéves kishúga, Jenny szakít a barátjával, és hozzájuk költözik, a csendes és nyugalmas életük lassan, de biztosan kezd felborulni. Ráadásul nem telik bele sok idő, és Jenny új kapcsolatba bonyolódik, ami kihatással lesz Kelly életére is, mind az írói pályafutása, mind a férjéhez fűződő kapcsolata váratlan fordulatot vesz.

Túlélni a Karácsonyt

A Túlélni a Karácsonyt egy 2004-es amerikai vígjáték, melyben Ben Affleck játszik főszerepet. Az alkotás 91 perc hosszú és egy család karácsonyi készülődését követi nyomon, miközben különféle vicces és kaotikus események történnek.

Történet: Amikor Drew Latham (Ben Affleck) úgy dönt, hogy bérel magának egy családot az ünnepekre, akkor elszabadul a pokol, kitör a viszály és a feje tetejére áll minden. Drew belefárad abba, hogy mindig egyedül tölti a karácsonyt és egy olyan ajánlatot tesz a Valco-családnak (James Gandolfini, Christina Applegate és Catherine O’Hara), amit talán jobb lett volna, ha visszautasítanak. Így viszont a bosszantó vendégük és az idegesítő kívánságai rémálommá teszik a békés ünnepet. Eközben mi, nézők, jókat derülhetünk a nagy családi felforduláson.

Boldog Karácsonyt, Mrs. Kingsley!

Boldog Karácsonyt, Mrs. Kingsley! egy 1986-ban bemutatott amerikai filmdráma, melynek játékideje 93 perc. Az alkotás egy meghitt és érzelmekkel teli történetet mesél el, melyben a főszereplők karácsony közeledtével találnak új reményt és örömet az életükben. A film gazdag karakterekkel és mély mondanivalóval rendelkezik, és egy megható üzenettel búcsúzik a nézőktől a karácsonyi időszak fontosságáról és az emberi kapcsolatok erejéről.

Történet: Amikor a jómódú és segítőkész Amanda Kingsley (Loretta Young) szembesül vele, hogy gyógyíthatatlan betegségben szenved, még egyszer szeretné közösen tölteni a Karácsonyt a fiával és az unokáival. Sajnos az élet még korábban elszakította a családtagokat egymástól, így Amanda felfogad egy magándetektívet a felkutatásukra. Az idős asszony mindent megtesz érte, hogy az egymástól elhidegült gyermeke és unokái Szenteste újra közösen ünnepeljenek.

Az élet csodaszép

Szerintem senki sem fog meglepődni, ha azt mondom, hogy ez minden idők legszebb karácsonyi filmje. A James Stewart és Donna Reed főszereplésével készült film képes a legérzéketlenebb emberekből is érzelmet kiváltani. A film 1946-ban jelent meg és iszonyatosan masszív 130 perc hosszúságú.

Erről szól: Karácsony este George Bailey lába alól kicsúszik a talaj. Az általa vezetett kisvárosi takarékpénztár a csőd szélén áll, ő pedig úgy érzi, értelmetlen az élete, és az öngyilkosság az egyetlen kiút. Az égben felfigyelnek a kétségbeesett emberre, és egy szárnyaira vágyó angyal kapja a „nagyfőnöktől” azt a nemes feladatot, hogy hozza rendbe a dolgot. Clarence, a mennybéli küldött sajátos módszert alkalmaz: megmutatja, milyen sivár hellyé lett volna a város Bailey áldozatos tevékenysége nélkül. A tanulság egyértelmű: az élet szép, és élni igenis érdemes!

A legjobb karácsonyi filmek az IMDb közössége szerint

Az IMDb (Internet Movie Database) egy online adatbázis és weboldal, amely filmekkel, televíziós műsorokkal, színészekkel, rendezőkkel és más filmes információkkal foglalkozik. Az IMDb regisztrált felhasználói szavazhatnak az adatbázisban elérhető filmekre, sorozatokra, véleményezhetik azokat.

Így állt össze egy karácsonyi filmekkel foglalkozó lista is, amelynek a rangsorát az IMDb olvasói alakították ki. Nézzük, hogy milyen eredményre jutottak az egyik legnagyobb külföldi filmes oldal látogatói:

 1. Az élet csodaszép (1946)
 2. Karácsonyi történet (1983)
 3. Grincs (1966)
 4. Drágán add az életed! (1988)
 5. Csoda a 34. utcában (1947)
 6. Reszkessetek, betörők! (1990)
 7. Scrooge – Karácsonyi történet (1951)
 8. Rudolf, a rénszarvas (1964)
 9. Fehér karácsony (1954)
 10. Snoopy karácsonya (1965)
 11. Karácsonyi vakáció (1989)
 12. Találkozunk St. Louis-ban (1944)
 13. Karácsonyi lidércnyomás (1993)
 14. Muppeték karácsonyi éneke (1992)
 15. Fagyoska, a hóember (1969)
 16. Mi a manó (2003)
 17. Tapló télapó (2003)
 18. Polar Expressz (2004)
 19. Egész évben farsang (1942)
 20. Karácsonyi krónikák (2018)

A lista eredetileg 2013-ban készült, de 2022-ben lett utoljára frissítve, így az ezt követő filmeket még nem tartalmazta cikkünk írásakor/frissítésekor. De az aktuális eredmények megtekintéséhez érdemes lehet felkutatni az eredeti weboldalt.

Régi karácsonyi filmek toplistája

A klasszikus, régi filmek szerelmeseinek sem kell megijedniük, mert az IMDb elkészítette a klasszikus karácsonyi filmek toplistáját is. (Bár az előző listán is rengeteg klasszikus film szerepelt.)

Az IMDb által összeállított klasszikus karácsonyi filmek toplistája olyan időtlen alkotásokat sorakoztat fel, amelyek minden évben felmelegítik a nézők szívét és hozzájárulnak a karácsonyi hangulat megteremtéséhez. Ezek a filmek nem csupán művészeti alkotások, hanem kulturális örökségünk is, melyek generációkon átívelő népszerűségnek örvendenek.

A lista összeállításakor figyelembe vették azokat a filmeket, amelyek mélyen beivódtak az emberek emlékezetébe, és az idő múlásával sem veszítették el varázsukat. A klasszikus karácsonyi filmek toplistája nem csupán szórakozást nyújt, hanem a nosztalgia érzését is felidézi, visszarepítve a nézőt egy olyan időszakba, amikor a karácsony még a meghitt családi összejövetelek, a szeretet és a csodák időszaka volt.

Íme a régi karácsonyi filmek toplistája:

 1. Scrooge – Karácsonyi történet (1951)
 2. Az élet csodaszép (1946)
 3. Csoda a 34. utcában (1947)
 4. Karácsonyi történet (1983)
 5. Muppeték karácsonyi éneke (1992)
 6. Reszkessetek, betörők! (1990)
 7. Egész évben farsang (1942)
 8. Karácsonyi vakáció (1989)
 9. Karácsonyi lidércnyomás (1993)
 10. Scrooge (1970)

A legviccesebb karácsonyi filmek

A legviccesebb karácsonyi filmek toplistája a nevetés és a jó hangulat elengedhetetlen forrásai. Az IMDb által összeállított válogatásban olyan filmek szerepelnek, amelyek garantáltan mosolyt csalnak az arcokra, és hozzájárulnak a karácsonyi ünneplés könnyed és szórakoztató hangulatához. Ezek az alkotások nem csupán poénokban gazdagok, hanem ikonikus karaktereikkel és szellemes történeteikkel olyan élményt nyújtanak, amelyeket érdemes közösen megosztani szeretteinkkel az ünnepi időszakban.

A legviccesebb karácsonyi filmek az IMDb olvasói szerint:

 1. Tapló télapó (2003)
 2. Karácsonyi történet (1983)
 3. Reszkessetek, betörők! (1990)
 4. Mi a manó (2003)
 5. Szerepcsere (1983)
 6. Karácsonyi vakáció (1989)
 7. Igazából szerelem (2003)
 8. Hivatali karácsony (2016)
 9. Három király tesó (2015)
 10. Szellemes karácsony (1988)

Családi és romantikus karácsonyi filmek rangsora

Szintén az IMDb gyűjtötte össze a legjobb családi karácsonyi filmeket és a romantikus karácsonyi filmeket is. Íme a két lista.

Legjobb családi karácsonyi filmek:

 1. Polar Expressz (2004)
 2. Karácsonyi lidércnyomás (1993)
 3. A Grincs (2018)
 4. A Grincs (2000)
 5. Grincs (1966)
 6. Reszkessetek, betörők! (1990)
 7. Reszkessetek, betörők! 2.: Elveszve New Yorkban (1992)
 8. Karácsonyi krónikák (2018)
 9. Karácsonyi ének (2009)
 10. Muppeték karácsonyi éneke (1992)

Most pedig következzenek a legromantikusabb karácsonyi filmek:

 1. Karácsonyi üdvözlet (2006)
 2. A karácsonyfa varázsa (2013)
 3. Karácsony a kastélyban (2011)
 4. Karácsony Holly-val (2012)
 5. Karácsonyi szellem (2004)
 6. Menyasszonyt karácsonyra (2012)
 7. Karácsonyi csók (2011)
 8. Holiday (2006)
 9. Miniszoknyás Mikulás (2006)
 10. Igazából szerelem (2003)

Ha nem volna elég a karácsonyi filmekből

Ezzel a lista végére is érkeztünk, ezek szerintem a legjobb karácsonyi filmek. Úgy gondolom, hogy a fent felsorolt 51 karácsonyi filmből, mindenki megtalálja a számára megfelelőt, legyen az romantikus film, dráma vagy vígjáték.

Ha esetleg mégsem, akkor a YouTube-on találhatsz még feltöltött karácsonyi filmeket.
Vagy ha esetleg minden idők 50 legjobb karácsonyi filmjére lennél kíváncsi, akkor a Rotten Tomatoes oldalán olvashatsz egy kritikusok által összeállított listát. (Az én listám összeállítása folyamán nem vettem figyelembe Rotten Tomatoes listáját, így érdemes lehet egy pillantást vetni arra is, még ha azon a listán lévő filmek nagy része nem is jelent meg magyar szinkronnal.)

Jó szórakozást és boldog Karácsonyt kívánok!

Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg másokkal is!

Következő cikk

Levesek karácsonyra: ezek a legnépszerűbb karácsonyi leves receptek

Nem tudod, hogy milyen levest főzz karácsonyra? Semmi baj, elhoztam számodra a 25 legnépszerűbb magyarok által kedvelt karácsonyi levest és mindegyikhez megpróbáltam összegyűjteni legalább 3 különböző receptet, hogy mindenki megtalálja a saját ízvilágának megfelelőt.
Levesek karácsonyra: Ezek a legjobb karácsonyi levesek