Nehézség | Idő | Ár | Mennyiség |
egyszerű | 15 perc | olcsó | 6 db lángoshoz |
Fokhagymás olaj lángoshoz: Így készül a fokhagyma öntet, szósz a lángoshoz
A fokhagymás lángos elkészítéséhez elengedhetetlen kellék a fokhagymás öntet (vagy fokhagymalé, fokhagymaszósz, fokhagymás olaj, lé kence stb). De ha fogunk egy fokhagymát és bedörzsöljük vele a lángos tetejét, nem feltétlen ugyanazt az ízvilágot kapjuk, amit már megszokhattunk a strandokon, illetve a piacokon. A fokhagymás öntet elkészítése meglepően egyszerű és gyors, összesen 3 hozzávalóra van szükség.
Ez a cikk csak a fokhagymás öntet elkészítéséről szól, viszont ha érdekel a teljes lángos elkészítésének a módja, akkor kattints ide: >> egyszerű és gyors lángos recept <<
Hozzávalók a fokhagymás öntethez, szószhoz, olajhoz:
A mennyiségek természetesen attól függenek, hogy hány lángost szeretnénk készíteni és mennyire szeretjük fokhagymásan a lángost. Az alábbi mennyiségekkel körülbelül 6 db lángoshoz elegendő fokhagymás öntetet tudunk elkészíteni.
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1-2 evőkanál olaj
- csipet só
- (fél deci víz)
Fokhagymás öntet elkészítése
- Tisztítsunk meg 2-3 gerezd fokhagymát.
- Törjük össze fokhagymatörővel, vagy aprítsuk fel.
- Rakjunk egy kis tálkába 1-2 evőkanál olajat, és adjuk hozzá az összetört fokhagymát.
- Rakjunk egy csipet sót a tetejére, majd keverjük össze.
- (Vannak akik hozzászoktak adni még egy fél deci vizet is a fokhagymás öntethez.)
- Hagyjuk állni körülbelül 10 percig, hogy összeérjenek az ízek.
Ha elkészült a finom lángos, akkor egy ecset segítségével kenjük fel rá a fokhagymás öntetünket. Majd pedig ízesítsük tovább – ha szeretnénk – ízlésünk szerint a fokhagymás lángost. Ha esetleg érdekel egy roppant egyszerű és gyors lángos recept, akkor kattints ide.
Fokhagymás öntet lángoshoz, kell egyáltalán bele olaj?
Az eredeti recept szerint, igen kell olaj a fokhagymaöntetbe, de azoknak, akik kevésbé bírják az olajat efféle módon fogyasztani, helyettesíthetik azt teljes mértékben csak vízzel. De figyeljünk oda, hogy ne adagoljuk túl a vizet, és használjunk kellő mennyiségű fokhagymát, hogy a víz ne nyomja el túlságosan a fokhagyma ízét.
De miért szoktak olajat rakni a fokhagyma öntetbe? Az olaj hozzájárul az ízek fokozásához, jobban felerősíti a fokhagyma ízét, továbbá az olaj miatt könnyebben kenhetővé válik a fokhagymás öntetünk a lángosra.
A magyarok kedvence, a fokhagymás lángos
A fokhagymás lángos a magyar konyha egyik legkedveltebb és legikonikusabb fogása, melynek íze és illata már messziről csábítja az éhes szájakat. Ez a hagyományos étel, melyet gyakran az utcai árusoknál, piacokon és strandokon lehet megkóstolni, az otthoni konyhákban is rendszeresen elkészül családi összejöveteleken vagy különleges alkalmakkor.
A fokhagymás lángos alapvetően egy puha tésztából készül, melyet kisütnek, majd frissen fokhagymás szósszal, öntettel dörzsölnek be, és ízlés szerint egyéb feltétekkel, mint például tejföl, sajt, vagy akár kolbász kísérik. A receptek változhatnak a régiók és a családok szerint, de az alapok mindig ugyanazok maradnak: egy kellemesen puha, bársonyos tészta, amely kívül ropogós, belül pedig omlós és légies.
Az elkészítés módja egyszerű, de a finom ízek eléréséhez némi gyakorlat és türelem szükséges. A fokhagymás lángosszószra is ugyanez igaz, hiszen ha simán bedörzsöljük egy fokhagymával, akkor nem ugyanazt az élményt fogjuk kapni, amit gyerekként kaptunk egy strandolós vagy piacolós napon.
Pontosan ezért készült el ez a cikk, recept vagy útmutató, hogy segítsen tökéletesíteni a fokhagymaöntet receptjét, és felidézni a régi szép időket, amikor egy lángos a világot jelentette.