Mi kell ahhoz, hogy programozó legyek? Hogyan legyek programozó?

Tudásmánia

Szeretnél programozó lenni, de nem tudod, hogy pontosan mit is csinál egy programozó, vagy azt, hogy mi kell hozzá, hogy te is azzá válj? Ebből a cikkből mindent megtudhatsz, hogy milyen készségekre van szükség ahhoz, hogy belőled is programozó legyen, illetve azt, hogy milyen lépéseket kell végigjárnod hozzá.

Mi kell ahhoz, hogy programozó legyek? Hogyan legyek programozó? című cikk nyítóképe

Mi kell ahhoz, hogy programozó legyek? Hogyan legyek programozó?

Szeretnél programozó lenni, de nem tudod, hogy pontosan mit is csinál egy programozó, vagy azt, hogy mi kell hozzá, hogy te is azzá válj? A programozók kapcsán rengeteg tévhit él, például szokás összemosni a programozókat az informatikusokkal, értek ezalatt minden szakmát, aminek köze van az informatikához, de a valóság az, hogy egy programozónak egyáltalán nem kell értenie például a számítógépek szereléséhez, grafikák tervezéséhez. Szóval ebből a cikkből megtudhatod, hogy mi kell ahhoz, hogy programozó légy, illetve azt, hogy hogyan legyél programozó.

Mi kell ahhoz, hogy programozó legyek?

Kezdjük először azzal a kérdéssel, hogy mi kell ahhoz, hogy programozó váljon belőled. Gyakran hallani, hogy egy programozónak szüksége van matek, fizika és informatikai ismeretekre. Hogy ez igaz-e? Részben. A legtöbb programozó nem ért a fizikához, és a matekból sem kell megváltani a világot. Az az igazság, hogy ha nem mész olyan speciális területre, ahol matematikai, illetve fizikai kísérleteket végeznek, akkor nagyon nagy valószínűséggel nagyon ritkán fogsz ezen tárgy alá tartozó ismeretekkel találkozni. Bár korábban sokkal nagyobb szükség volt ezen ismeretekre, például egy játék elkészítése során, de manapság már annyi eszközt kapnak a fejlesztők, hogy nincs szükségük arra, hogy ők programozzák le a játékokban fellelhető gravitációt, illetve kölcsönhatásokat. Mindezeket a programozáshoz használt szoftver, keretrendszer adja.

Egyetemi képzés

Ha valaki egyetemi képzést szeretne végezni, akkor az egyetemek előszeretettel tanítanak matekot, illetve ritkábban fizikát is. Pár általános tantárgy, mely gyakorta előfordul egyetemi oktatások során: diszkrét matematika, lineáris algebra, analízis, numerikus analízis. Nem csak a nevük vad, hanem a számon kért tananyag is erősen túlmutat azon, mint amire szüksége van egy átlagos programozónak. Egyetemi oktatások során mindezek mellett előfordulnak még logikai tárgyak.

Nem egyetemi képzés

Ha valaki nem egyetemi képzést választ, akkor nagyon nagy valószínűséggel megússza ezen kemény tantárgyakat, hiszen fizetős képzéseken, illetve OKJ-s képzéseken inkább a gyakorlatra helyeződik a hangsúly.

Milyen szintű informatikai ismeretre van szükség?

Egy programozónak természetesen szüksége van informatikai ismeretekre, de az informatika annyira szerteágazó, hogy rengeteg olyan szelete van, amely irreleváns egy programozó számára. Nézzük például, hogy miket nem kell tudnia egy programozónak: megszerelni egy számítógépet, feltelepíteni egy operációs rendszert, érteni az Excel-hez, Word-höz vagy a Paint-hez.

Természetesen ezen ismeretek nem hátrányok, de nincs szükség rájuk egy programozó feladat elvégzése során. Az alapvető informatikai tudásra viszont igenis szükséged lesz, hiszen tudnod kell fájlokat megnyitni, futtatni, telepíteni, különböző helyekre regisztrálni, feltölteni, letölteni.

Amire leginkább szükséged lesz

Eddig megfogható tudásokról volt szó (például matematika, fizika, számítógépkezelés stb), de most egy olyan területre érkeztünk, amely a legfontosabb ahhoz, hogy valakiből programozó (vagy jó programozó) váljon. Amire a leginkább szükséged van a programozás során az a logikus gondolkodás, hogy tudd, hogy hogyan tudsz egy feladatot a leggyorsabban és a legjobban megoldani.

Továbbá egy programozó nap, mint nap szembesül olyan problémákkal, amelyekre elsőre nem fogja tudni a megoldást. Ilyenkor van szükség a problémamegoldó-képességre, hiszen a feladatot meg kell oldani. Ilyen esetekben le kell nyugodni, át kell gondolni az adott problémát, szükség esetén apróbb részekre kell azt bontani és meg kell fejteni, hogy hogyan lehetne áthidalni a nehézséget.

Ezeken felül a programozás szellemileg nagyon leterhelő tud lenni, így egy programozónak bírnia kell az aktív szellemi munkát, és tudnia kell felfrissíteni az elméjét, hogy a komolyabb problémák megoldására képes legyen.

Összegzés

Most pedig összegezzük a fent említett készségeket, melyekre többé-kevésbé szükséged van ahhoz, hogy programozó váljon belőled:

  • logikus gondolkodás
  • problémamegoldó-képesség
  • jó koncentrációs képesség
  • alapvető informatikai ismeretek
  • egyetemi képzés esetén stabil matektudás, esetleg fizikai ismeretek

Hogyan legyek programozó?

Fent megfogalmaztuk, hogy milyen ismeretekre van szükség ahhoz, hogy valakiből programozó váljon, most nézzük meg, hogy ha valakiben megvan az elszántság, akkor mit kell tenni ahhoz, hogy programozó legyen.

Mit szeretnél programozni?

A programozás is egy nagyon szerteágazó terület, vannak akik gépeket programoznak, vannak akik játékokat készítenek és vannak akik weboldalakat. Először is döntsd el, hogy téged melyik terület érdekel a legjobban, nézd meg, hogy melyik terület mivel foglalkozik pontosan és határozd meg azt, hogy te mely területen dolgoznál szívesen.

Válassz nyelvet

A programozás során különböző programnyelveket használunk, például más nyelv fordul elő webes környezetben és gépek programozása esetén is. Kutassuk fel, hogy az általunk kedvelt területen milyen nyelven programoznak leginkább. Egy-egy területen általában több nyelvet is használnak, ilyenkor nézzük meg a gyakori nyelveket, hogy melyik nyelvet mennyire keresek a munkáltatói piacon, illetve azt, hogy mennyit fizetnek az adott nyelven programozóknak. Ezeken túl még érdemes megnéznünk az egyes nyelveket, hogy mennyire szimpatikusak számunkra.

Válassz képzést

Ha megvan a terület és a nyelv, akkor keresnünk kell egy olyan képzést, ahol ezeket megtanítják számunkra. Az egyetemi képzések szerteágazóbbak, több technológiát, nyelvet fogsz megismerni, de felületesebben őket. Ha teljesen tanácstalan vagy és nem tudod, hogy melyik terület érdekel téged, akkor érdemes kipróbálni egy egyetemi képzést, hogy mindenbe belekóstolhass egy kicsit, és könnyebbé váljon a döntés. Ha megvannak a konkrét tervek, akkor pedig választanod kell egy neked illő képzést. Ez lehet egyetemi képzés, OKJ-s képzés, fizetős tantermi képzés, fizetős online oktatás, de ma már annyi anyag van az interneten, hogy önerőből iskolák nélkül is megtanulható a programozás.

Mélyülj el a témában

Ahhoz, hogy piacképes tudást kapj, mindenképp el kell mélyülnöd a témában, ismerd meg a programozási nyelvet, gyakorolj rengeteget, készíts referenciamunkákat, melyeket büszkén mutogatsz másoknak. A programozás egy olyan szakma, ahol nem elég az elméletet tudni, sőt hiába tudod az elméletet, ha nem gyakorolsz. Szükség van a gyakorlásra, hogy képes légy elsajátítani, kiismerni a nyelvet, területet.

Keress munkahelyet

Ha van 2-3 komolyabb munkád, melyre már büszke vagy akkor azokból készíts portfóliót, tüntesd fel őket az önéletrajzodban, mutasd meg cégeknek. Ha jó vagy a szakmádban és tényleg minőségi munkákat mutatsz be nekik, akkor az többet ér, mint bármilyen papír. Pár jó, saját projekt rendkívül megkönnyíti a szakmában való elhelyezkedést.

Végszó

Ebben a cikkben számba vettük, hogy mi kell ahhoz, hogy valakiből programozó legyen, illetve azt, hogy hogyan válhat azzá, de mindenképp meg kell említeni azt, hogy ez csak az út eleje. Egy programozó úgy válik igazán jó programozóvá, sőt csak úgy tud programozó maradni, ha folyamatosan képezi magát. Mint az informatika, úgy a programozás is folyamatosan fejlődik, nap, mint nap kerülnek elő új programozási nyelvek, technológiák, vagy újítások egy már ismert nyelvben. Ezeket el kell sajátítani, folyamatosan képezni kell magunkat, hogy lépést tudjunk tartani a fejlődéssel. Így végezetül azt tanácsolnám, hogy csak az válassza ezt a szakmát, akinek nem gond, hogy folyamatosan képezni kell magát.

Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg másokkal is!

Következő cikk

Mi az a programozás? A programozás fogalma

Gyakran hivatkoznak a programozókra, de tudjuk-e egyáltalán, hogy mi is az a programozás? A legtöbb ember tisztában van vele, hogy valamilyen köze van az informatikához, illetve azt is, hogy rengeteg pénzt lehet vele keresni, de nem tudja pontosan hova tenni ezt a szakmát.
Mi kell ahhoz, hogy programozó legyek? Hogyan legyek programozó? és a Mi az a programozás című cikk nyítóképe